1971 Updated 31 augustus 2013
Datum: 31 mei 1971

Acts: Brainbox, Focus, Supersister, Shocking Blue, CCC Inc, Hardin & York, Fleetwood Mac, Forest.
Pinkpop - The Vintage Years 1970-1974 Bestel bij bol.com

Locatie: Burg. Damensportpark Geleen

Entree: 7,50 (voorverkoop 5,00)

Weer: zonnig en heet

Toeschouwers: ruim 16.000

Presentatie: Felix Meurders


BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!


Ernst Jansz en Joost Belinfante treden voor het eerst op Pinkpop met de legendarische Peel commune CCC Inc, goed voor dansbare folk annex bluegrass. Supersister, de progressieve symfo-groep van Robert-Jan Stips en Focus, de band van Thijs van Leer en Jan Akkerman die zoveel klassiek bij haar rock doet, maken hun status van topband volledig waar. Dat geldt niet voor de gedoodverfde hoofdact Shocking Blue dat, de weelderige pruik van Mariska Veres en de bonte Stars & Stripes-broek van Robbie van Leeuwen ten spijt, onder een regen van rot fruit het podium ijlings moet verlaten. Fleetwood Mac oude stijl moet het helaas zonder de unieke gitaarsound van Peter Green stellen die de band heeft verlaten. Dankzij het unieke ritmetandem Fleetwood/McVie maakt de groep zijn top of the bill notering toch ondubbelzinnig waar.
(Bron: 25 jaar Pinkpop)

Shocking Blue
De sexy Mariska VeresEen complete afgang beleefde Shocking Blue. Mariska Veres, weliswaar weer erg sexy, bleek gewoon niet te kunnen zingen. Gefluit maakte het optreden van Shocking Blue bijna onmogelijk.
(Bron: Dagblad Noord-Limburg 01-06-1971)

De samenstelling van het programma voor dit jaar was allereerst een groot probleem en kostte maar liefst drie keer meer als het jaar ervoor. Shocking Blue beleefde op Pinkpop 1971 een smadelijke afgang ondanks dat zij met hun wereldhit Venus internatiale bekendheid hadden verkregen. Wat Shocking Blue aan het publiek te bieden had, was beroerd en smakeloos en Mariska Veres, die weliswaar een buitengewoon sexy optreden gaf bleek gewoon niet te kunnen zingen.

Het hoogtepunt was ongetwijfeld de Engelse Fleetwood Mac, die een ware ovatie ten deel viel...
(Bron: De Post 13-06-1971)

In tegenstelling tot 1970 , toen er slechts één podium was, worden er dit jaar drie podia gebouwd, zodat het een non-stop programma gaat worden.
(Bron: Pinkpop 25 jaar)


Foto: Nationaal Pop Instituut


Focus
Focus Een andere Nederlandse groep die optreed op Pinkpop 1971 is Focus. Een symfonische rockgroep rond gitarist Jan Akkerman en toetsenman/fluitist Thijs van Leer, die in de eerste helft van de jaren zeventig grote internationale successen boekt met virtuoze, instrumentale muziek.

De groep ontvangt een Edison voor de eerste plaat. De tweede single House Of The King wordt een hit en nationaal begint de groep aardig door te breken. In Londen wordt de tweede elpee Focus 2 opgenomen. De groep begint zijn definitieve richting te vinden. Klassiek wordt moeiteloos vermengd met jazz en rock. Akkerman krijgt veel ruimte om te soleren (bijvoorbeeld op het één plaatkant in beslag nemende Eruption). Van Leer zingt niet echt veel, maar 'jodelt' onverstaanbare woorden, iets wat mede tot handelsmerk van Focus zal uitgroeien. Focus staat voor de eerste maal op Pinkpop. Als Hocus Pocus als single verschijnt wordt dat een grote hit in Nederland en Duitsland. Cyril Havermans verlaat de groep, om een eigen band te beginnen, hij wordt vervangen door Bert Ruiter. De formatie staat avond aan avond op de planken en speelt lange sets van soms wel drie uur.
(Bron: Nationaal Pop Instituut/Foto: Nationaal Pop Instituut)
Zie voor meer informatie rond deze groep op de site van het Nationaal Pop Instituut en op de Focus Tribute Homepage

Een vrijkaartjeZoals je ziet kon het toen ook wel eens voorkomen dat je gratis van een openluchtfestival kon genieten, zo bleef er meer geld over voor een pilsje...

De weersvoorspellingen waren slecht dit jaar en daardoor werden er maar liefst 6.000 plastic regenjassen ingeslagen. Ze werden dankzij de genadeloze zon niet verkocht. Hadden ze maar meer bier ingekocht, want hieraan was een nijpend tekort dit jaar. Deze tropische hitte was ook bij de hulptroepen zoals het Rode Kruis te merken die veel te maken kreeg met zonnesteken en flauwtes. De intense hitte was veel festivalgangers te veel geworden en ze verlieten voortijdig het terrein.

Dit jaar bleek ook de zwendel met kaartjes in de voorverkoop toe te slaan, de voorverkoopprijs was oorspronkelijk fl. 5,00 maar een verkooppunt in de Oostelijke Mijnstreek bleek de dagkassa-prijs van fl. 7,50 te vragen voor de kaartjes. De stichting buitengewone produkties was hier allerminst van gecharmeerd en deed er ook alles aan om deze verkooptruuk uit te zoeken, tenslotte de opzet van Pinkpop was in dit jaar nog niet echt commercieel, want de stichting bestond uit vrijwillige leden.
(Bron: 15 jaar Pinkpop)


Brainbox
Brainbox zigeuner met hoed en vriendin 1971 Unieke verzameling talent die eind jaren '60 en begin jaren '70 niet alleen overtuigt met eigen composities, maar ook bestaande nummers verrassend weet te vertolken. De stijl van Brainbox houdt een midden tussen (blanke) blues, psychedelica en pop. De groep gaat voortijdig ten onder aan interne strubbelingen.

De groep besaat uit: Pierre van der Linden op drums (vervangen door Frans Smit (ex-September), Kazimierz Lux op gitaar en zang(later vervangen door Michel van Dijk (ex-Amsterdam), Jan Akkerman op gitaar (vervangen door de gitaristen Rudy de Queljoe (ex-Dragonfly) en Herman Meyer (ex-Fullhouse). De laatste maakt weer plaats voor John Schuursma en André Reynen op basgitaar (later vervangen door Robert Verwey (ex-Amsterdam).
De dramatische wisselingen van personeel hebben een negatief effect op de muziek en uiteindelijk ook de populariteit van de groep.
(Bron: Nationaal Pop Instituut / Foto: Wim Ederveen) Kijk ook op deze fansite.

Foto 2 Foto3

Supersister in actie op Pinkpop 1971 Supersister
Haagse band die in het begin van de jaren zeventig een prominente plaats inneemt in de progressieve muziek. De groep combineert moeiteloos rock, jazz, klassiek en lichte muziek en doet dat met de tong flink in de wang, zo zijn er vergelijkingen te treffen met Zappa en the Bonzo Dog Band.

In 1973 stappen vanwege muzikale meningsverschillen Marco Vrolijk en Sacha Van Geest op, waarna Robert-Jan Stips en Ron van Eck met nieuwkomers Herman van Boeijen en Charley Mariano meer de kant van de geïmproviseerde (jazz-)rock opgaan. In augustus 1974 gaat de groep definitief uit elkaar.

(Bron:
Nationaal Pop Instituut /Foto: Ruud van Wersch)


CCC Inc
CCC Inc op het Podium, Jaap op autoharp, Joost elektrische gitaar Folk- en Americana-formatie die eind jaren zestig en begin jaren zeventig uitermate succesvol is in het clubcircuit. Speelt als enige Nederlandse band op het hoofdpodium van het Kralingen-festival.
Na het opheffen van de band zijn voormalige bandleden Van Beusekom (autoharp, banjo, dobro, pedalsteel, zang) en Schreurs (concertina, mondharmonica, zang) betrokken bij de oprichting van Stichting Popmuziek Nederland en wordt Jansz (accordeon, piano, wasbord, zang) begin jaren tachtig tieneridool met de band Doe Maar.

(Bron:
Nationaal Pop Instituut /Foto: Ruud van Wersch)

Veel handen maken licht werk, en een podium De podiumbouw in het sportpark werd uitbesteed aan een aannemer die er zogenaamd geen kaas van had gegeten, maar hij zei uiteraard ja en uiteindelijk stond er een podium, niet helemaal volgens de hedendaagse veiligheidsnormen afgewerkt, maar ja, de artiesten stonden hoger dan de toeschouwende menigte. Het podium was samengesteld uit steigerplanken en pijpen, die dus NIET werden afgezaagd omdat diezelfde aannemer deze de volgende dag weer op de bouw nodig had. Tegenwoordig wordt er gewerkt met een professionele podium- steigerbouwer. Daardoor staat er ook op de weinige foto's of filmbeelden die van dit jaar gemaakt zijn een grijze steigerpijp in beeld.
(Foto: Ruud van Wersch)

Dat het nog steeds niet mogelijk is popfestivals van drugshandelaren te scheiden is jammer, maar de politie heeft hier streng op toegezien en heeft er drie gearresteerd...
(Bron: De Post 13-06-1971)

The First Quintet
De enthousiaste filmer Ruud van Wersch legde op verzoek van de Pinkpop-organisatie tussen 1970 en 1974 de eerste vijf afleveringen van dit festival vast op film. Wie zien en horen we? Lees hier verder.