1972 Updated 31 augustus 2013
Datum: 22 mei 1972
Acts: Ian Matthew+Plainsong, Focus, Mungo Jerry, Michael Chapman, Argent, Incredible Stringband, The Strawbs

Pinkpop - The Vintage Years 1970-1974 Bestel bij bol.com

Locatie: Burg. Damensportpark Geleen

Entree: 7,50 (voorverkoop 5,00)

Weer: heet en zonnig

Toeschouwers: 20.000

Presentatie: Felix Meurders

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!Jan Akkerman op gitaar Focus, inmiddels een band van wereldfaam (Jan Akkerman staat te boek als 's werelds beste gitarist) prolongeert haar succes van vorig jaar. Voor de rest oriënteert Jan Smeets zich internationaal met de nadruk op de razend populaire folk. Ex Fairport Convention-frontman Ian Mathews en zijn band Plainsong doorspekt die met country, troubadour Michael Chapman houdt het bij traditioneel terwijl de omvangrijke Incredible Stringband zweert bij de freaky flower power-variant. De community singing Hold Your Head Up vormt het hoogtepunt van een uitstekend optreden van Argent (met Russ Ballard op gitaar) maar Mungo Jerry, de band van de grof bebakkebaarde Ray Dorset, valt, afgezien van het aanstekelijke In The Summertime, door de mand met nietszeggende pop en skiffle. The Strawbs, ooit met Sandy Denny en Rick Wakeman binnen de gelederen, blijken niet de nieuwe Beatles te zijn zoals ze in de media worden afgeschilderd, maar brouwen een mengsel van symfonische en folkachtige sfeermuziek waarbij alle nummers van hun meest succesvolle album Grave New World voorbijkomen.
(Bron: 25 jaar Pinkpop / Foto: Ruud van Wersch)

FOCUS PINKPOP FESTIVAL - 1972
Focus, met Thijs van Leer en Jan Akkerman Van links naar rechts: Thijs van Leer, Jan Akkerman, Pierre van der Linden en Bert Ruiter. Photo: Peter Thissen

Voor veel popliefhebber zal 22 mei een dag van diepe twijfel zijn. Want die dag, blijkt nu, is er niet alleen het Pinkpop festival in Geleen, maar produceert Berry Visser in samenwerking met Muziekkrant Oor in het Olympisch Stadion in Amsterdam ook The Amsterdam Rock Circus 1972...
(Bron: De Gelderlander 26-04-1972)

Zie voor meer informatie rond deze groep op de site van de
Band


Het was ook dit jaar dat de song van Mungo Jerry, In the Summertime, in een klap bekendheid kreeg. Dit was met dit weer ook zeer toepasselijk.
Jan Smeets verteld: "Wat ik me van 1972 nog goed kan herinneren is de mislukte act van Mungo Jerry, die met het suksesnummer van twee jaar daarvoor, op het Kralingenfestival wilde herhalen. Op Kralingen had iedereen in een dolle bui van alles in de lucht gegooid, steeds opnieuw. Allemaal buitelende proppen papier, truioen en BH's. Een magnifiek gezicht, maar op Pinkpop kreeg de groep het publiek niet mee". In tegenstelling tot vorige jaren was er dit jaar slechts één Nederlandse band vertegenwoordigd.
(Bron: 15 jaar Pinkpop)

Even afkoelen in het plaatselijk vennetje Een relatief onbekende band met de naam "Mungo Jerry" van voorzanger Ray Dorset treedt dit jaar op, en scoorde opeens de zomerhit "In The Summertime" die iedereen tot heden ten dage bijblijft. Elke zomer is dit legendarische nummer wel op een of andere muziekzender te horen of duikt het op in een commercial. De groep baseerde haar naam op een personage uit de musical Cats. Mungo Jerry was een naam die spontaan uit de theaterwereld werd geplukt. Daarvoor gebruikte de groep verschillende namen die niet gauw bevielen. Mungo Jerry deed het dus wel. Smaken verschillen. In de jaren zestig speelden ze vooral skiffle. Muziek op wasborden, potten en pannen. spelen, dat is nu skiffle. In Engeland was dat een poosje mateloos populair. Veel groepen speelden hetzelfde, daarom bleef de groep Mungo Jerry dus onopgemerkt.

Overnachten kon dit jaar in de Geleense Sporthal, de zogenaamde sleep-in, de festivalbezoekers konden hier voor slechts één gulden pitten en konden de dag erna rekenen op een stevig ontbijt. Ook dit jaar weer volop kraampjes met eten en drinken en ook het Rode Kruis was weer vertegenwoordigd in twee tenten met een ambulance en drugsteam. De groepen en artiesten werden weer af en aan vervoerd met de geliefde vorkheftruck op de drie podia van 4 bij 8 meter. Dit jaar was het aantal bezoekers uit zowel Nederland, België en Duitsland gestegen naar minstens 20.000 popliefhebbers.
Voor de inwoners van Geleen was het een lust voor oog en oor om hordes festivalgangers (langharige hippies genoemd) voor hun huis te zien voorbijtrekken.

Ook dit jaar was het weer lekker warm en eigenlijk te heet om op de ritmische muziek mee te swingen en te dansen. Daardoor bleef het grootste deel van het enthousiaste publiek lekker zonnebadend genieten van de optredende artiesten.

Dit jaar kregen we hulp van een vorkheftruck Focus, de ster van de dag. De groep werd twee keer teruggeroepen om een toegift. Thijs van Leer was zo enthousiast over het anderhalf uur durende concert, dat hij zijn dwarsfluit in een van de kleedkamers liet liggen...
(Bron: Limburgs Dagblad 23-05-1972)

Ondanks dat enkele honderden door de hekken van het park kropen is een belangrijke reserve gevormd voor een volgend festival...
(Bron: De Limburger 23-05-1972)

1972 was ook het jaar dat muziekkrant OOR voor het eerst startte met een festivalkrant, dat later een traditie bleef totdat Nieuwe Revu dit overnam.
Video: Focus - Hocus Pocus (YouTube) -->
(Foto: Ruud van Wersch)

The First Quintet
De enthousiaste filmer Ruud van Wersch legde op verzoek van de Pinkpop-organisatie tussen 1970 en 1974 de eerste vijf afleveringen van dit festival vast op film. Wie zien en horen we? Lees
hier verder.