1973 Updated 31 augustus 2013
Datum: 11 juni 1973

Acts: Stealers Wheel, Alquin, Fairport Convention, Colin Blunstone, Wishbone Ash, Beck, Bogart & Appice. (zie ook alternatieve poster rechts met Electric Light Orchestra op de programmalijst)
Pinkpop - The Vintage Years 1970-1974 Bestel bij bol.com

Locatie: Burg. Damensportpark Geleen

Entree: 10,00 (voorverkoop 7,50)

Weer: warm maar niet drukkend

Toeschouwers: 26.000

Presentatie: Barend Servet

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!


Pinkpop Souvenirs 1970-1973

Gerry Rafferty van Stealers Wheel lanceert de monsterhit Stuck in the middle with you en geeft met zijn beatlelesque folkbroek een voorproefje van zijn op stapel staande solocarrière.

Alquin uit Delft/foto: Ruud v. Wersch Alquin:
Halverwege de jaren '70 toonaangevende progressieve rockformatie uit Delft, die invloeden uit pop, klassiek, symfo en jazz in haar muziek verwerkt. Hoewel de meeste platen in Engeland worden opgenomen, met Engelse producers, blijft een internationale doorbraak uit.De ster van Alquin rijst snel. Begin 1973 wordt de band door de lezers van Muziekkrant Oor uitgeroepen tot 'meest trendsettende band'. Alquin schittert tevens op het Pinkpopfestival in Geleen. Ook in Engeland groeit de belangstelling voor het nieuwe Nederlandse fenomeen. De band treedt op in Londen en wordt gevraagd voor het programma The Old Grey Whistle Test. Samen met de vermaarde producer Derek Lawrence (onder andere Deep Purple) wordt de nieuwe LP opgenomen, The Mountain Queen.

Het vaderlandse Alquin, in OOR uitgeroepen tot trendsetter van het jaar, bewijst zich met haar progressieve symfonische rock te kunnen meten met menig buitenlandse act.
De kraker van het festival was voor mij merkwaarig genoeg de enige Nederlandse groep, Alquin, die werkelijk prachtig uit de verf kwam...
(Bron: De Tijd 12-06-1973 /Foto: Ruud v. Wersch)

Video: Alquin op Pinkpop 1973, aankondiging door Sjef van Oekel (YouTube)

Fairport Convention/foto: Ruud v. Wersch Fairport Convention moet het jammer genoeg zonder het formidabele stemgeluid van Sandy Denny stellen die de groep heeft verlaten maar bijt desondanks grondig van zich af. Ex-Zombie Colin Blunstone zingt zoetgevooisd over de liefde en Wishbone Ash gooit het met gespierde gitaarrock over een andere boeg met de dubbele gitaarsolo als in het oor springende handelsmerk. Ook stevig is het snarenwerk van Steve Beck die met ex Vanilla Vudge-leden Tim Bogart en Carmen Appice heavy tekeer gaat en zich en passant vergrijpt aan Stevie Wonder's Superstition.
(Bron: 25 jaar Pinkpop)

De enige wanklank deed zich eigenlijk voor bij de dameswc's. Negen wc's op 10.000 vrouwen is schandalig weinig, vooral omdat de struiken en bomen voor deze gediscrimineerde bevolkingsgroep geen alternatief konden bieden in deze situatie...
(Bron: Elly de Waard, Volkskrant 12-06-1973)

De Geleense politie heeft als gevolg van Pinkpop een klein uitdragerswinkeltje ingericht. De opruimingsdienst heeft een uitgebreide verzameling kledingstukken, dekens, 20 autosleutels en zelfs een vredespijp gevonden...
(Bron: De Limburger 12-06-1973)

Jeff van Oekel/foto: Ruud v. Wersch Walhalla goes PinkPop 1973
Maanden aan voorbereidingen gingen vooraf, het zou en moest er één keer van komen, met s'en allen naar het Pinkpop festival in Geleen. Het bestuur en werkgroep van Walhalla hadden een draaiboek gemaakt. 48 zitplaatsen beschikbaar en - zover ik me het nog kan herinneren - gingen er maar 25 diehards mee. Tja en dan heb je toch nog 23 plaatsen over? What the hell, moeten we toen geroepen hebben, dat wordt weer een extra vakantiewerkweekje op de steenovens aan de overkant. Pinkstermaandag 11 juni 1973 stond de Millingse busonderneming Egberts & Zonen voor de deur bij het Walhalla. Buschauffeur Linders was zoals altijd even nuchter als behulpzaam. Jongens maak jullie niet zo druk ik heb geen haast, we komen daar wel uit. Dat Linders nooit haast had wisten we allemaal uit ons dagelijkse schoolritje van Millingen naar Nijmegen, maar dat de man ook nog over de nodige humor beschikte was kompleet nieuw voor ons. We waren nog niet de polder uit of Linders zegt, waarom pikken jullie die lifters niet op? Die arme jongens en meisjes met dat bord Pinkpop in hun handen willen best wel voor een prikkie mee reizen? Nu was Linders ons ook nog eens te slim af? We stonden met de mond vol tanden, dat weet ik me nog wel te herinneren. Zo gezegd zo gedaan ons bussie zat binnen de kortste keren helemaal vol. De arme sloebers betaalden - let even op - 10 gulden voor dit retourritje naar het Woodstock van Nederland. Eenmaal aangekomen gaat chauffeur Linders opbezoek bij familieleden in de regio en de Walhalla bunch duikt, gewapend met zwart landbouwplastic onder de arm, het terrein van Pinkpop op. Stealers Wheel/foto: Ruud v. Wersch Voor velen van ons was het de eerste keer op Pinkpop. Zelf moest ik nog 16 jaar worden, dus ik was zo groen, als het gras van het sportpark Geleen. Achteraf realiseer ik me plots dat ik wel eens de jongste van het gezelschap moet zijn geweest. Het landbouwplastic - vast en zeker afkomstig uit de Boerenbond van Thé Bach - was amper ontvouwd of de kratten Brand bier werden al opgestapeld. Heus luitjes tijden zijn in feite niet veranderd! Het was warm, heel warm. Hoe hou je in vredesnaam dat bier nou koud? Niet dus. Niet lullen snel drinken was het motto. Zonder in detail te willen treden kan ik u vertellen dat ik dat laatste zeer zeker heb ondervonden.

Maar ik kwam natuurlijk voor de muziek en ik was dan ook zo trots als een pauw om oog in oog gestaan te hebben met Joe Egan en Gerry Rafferty (Stealers Wheel) Kent u die deuntjes nog, Late Again en Stuck In The Middle With You? Ik zat letterlijk en figuurlijk met een schone Duitse, afkomstig uit Oberhausen, stuck in the middle. Verder waren daar ook nog Jeff Beck, Tim Bogart en Carmini Appice, Colin Blunstone, Fairport Convention, Alquin en de gitaar tandem van Andy Powell en Martin Turner van Wishbone Ash. Time Was, The King Will Come, Warrior, Phoenix, No Easy Road en Blowin' Free zijn een paar liedjes die ik me nog goed kan herinneren uit die tijd. De liedjes spreken nu boekdelen voor mij. Als koningen kwamen we aan, we voelden ons allemaal echte strijders, en ja er werd een stevig potje geblowd maar als een Phoenix herrezen we uit de as. We zaten namelijk allemaal, inclusief onze hobo's, netjes op tijd in het bussie van chauffeur Linders. En als laatste het was geen gemakkelijke weg naar huis. Wat vliegt de tijd, Time Was.
(Bron: www.millingen.nl/dj Jan Janssen)

Pinkpop Souvenirs 1970-1973 (L1)
In Pinkpop Souvenirs neemt L1-presentator en Pinkpopkenner Hubert van Hoof je mee naar de beginjaren van het Pinkpopfestival.

In dit deel staan de jaren 1970-1973 centraal. Het historisch beeldmateriaal uit de collectie van cineast en verzamelaar Ruud van Wersch toont niet alleen roemruchte optredens, maar geeft ook een mooi beeld van de randverschijnselen.

Pinkpopsouvenirs geeft een mooi beeld van de jeugd- en jongerencultuur begin jaren zeventig. Het burgemeester Damenpark in Geleen met zijn tribune en zijn sintelbaan bood in die jaren plaats aan hippe vogels van allerlei pluimage.
The First Quintet
De enthousiaste filmer Ruud van Wersch legde op verzoek van de Pinkpop-organisatie tussen 1970 en 1974 de eerste vijf afleveringen van dit festival vast op film. Wie zien en horen we? Lees
hier verder.