1975 Updated 22 januari 2019
Datum: 19 mei 1975

Acts: Kevin Coyne Band, Red, White & Blue, Sailor, Alan Stivell, Nazareth, Jack Bruce Band ft. Carla Bley en Mick Taylor.
Pinkpop - The Vintage Years 1975-1979 bij bol.com

Locatie: Burg. Damensportpark Geleen

Entree: 15,00 (voorverkoop 12,00)

Weer: kil maar droog

Toeschouwers: 32.000

Presentatie: Felix Meurders en Guy Mortier

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!


Sympathiek scheermes Kevin Coyne maakt ons deelachtig van zijn karakteristieke rauw stemgeluid en zijn onorthodoxe gitaalstijl. Het optreden van Red, White & Blue blijkt een verkapte reünie van Cuby & The Blizzards te zijn met Harry Muskee en Eelco Gelling maar klinkt, op Bukka White's As The Crow Flies na, weinig overtuigend. Excentrieke hitparadegroep Sailor klinkt daarentegen geloofwaardig met haar eigenzinnige stijl die gekenmerkt wordt door stem en twaalfsnarige gitaar van Georg Kajanus en prominente inzet van een speciaal voor de band ontworpen nickelodeon. Harpist Alan Stivell draagt zorg voor het traditionele folkgedeelte en betekent een onverwacht hoogtepunt. Dan McCafferty, strot van Nazareth, afdeling zware metalen, presteert het om tijdens het optreden een fles Whiskey leeg te klokken om zijn schuurpapieren stem te smeren. Bassist Jack Bruce doet het zonder drank maar met ex-Rolling Stones gitarist Mick Taylor en jazzavantgardiste Carla Bley die echter weinig opwinding kunnen lospeuteren bij het publiek dat pas massaal uit de bol gaat als de Creamcracker Sunshine Of Your Love wordt afgestoft.
(Bron: 25 jaar Pinkpop)

Red, White & Blue
Er waren optredens tijdens de Popmeeting in Lochem, waar ook bands als The Climax Blues Band, Flying Burrito Brothers en Normaal stonden en dit jaar op PinkPop met onder andere Kevin Coyne, Rory Gallagher en The Jack Bruce Band. Toch liep het niet met de band. Red, White and Blue speelde melodieuzere muziek dan de fans van Cuby and the Blizzards gewend waren. De vaste aanhang raakte het spoor bijster. Red, White and Blue was derhalve en kort leven beschoren. Binnen een jaar werd de naam weer gewijzigd in Cuby and the Blizzards.

Bron Video: Nostalgienet met dank aan Ruud van Wersch
Kort geleden (augustus 2002) heeft Ruud van Wersch (Pinkpop filmer van het eerste uur) contact gehad met Kevin Coyne over het filmmateriaal dat ooit gemaakt is in de eerste vijf jaren van Pinkpop. Bij het horen hiervan ging Kevin Coyne vervolgens helemaal uit zijn dak, en wilde dus graag het filmmateriaal ook op video bekijken. Na het bekijken van de opnames zal Coyne ook bekijken welke nummers hij in dit jaar heeft gezongen, want het filmmateriaal is helaas zonder geluid.
Sponsor Lois 23 mei 2003 Via email contact gehad met de vrouw van Kevin Coyne, hij was toen al slecht, en zij schreef me terug: "thanks for the video. Kevin watched it , but couldn't remember the songs. Sorry. best regards, Helmi"
Een ander historisch feit is dat Andy Summers van The Police in deze band meespeelt.

Evenals de voogaande jaren zal de firma Saris Rotterdam de geluidsinstallatie voor Pinkpop verzorgen. De installatie zal dit jaar echter het vermogen hebben van ongeveer 30.000 Watt ...
(Bron: Persbericht Buro Pinkpop)

Lois heeft voor Pinkpop 30.000 plastic draagzakken laten drukken. Om je spulletjes in te pakken of om op je hoofd te zetten als het regent...
(Bron: Limburgs Dagblad 17-05-1975)

De publiciteit was enorm. Tijdens het concert cirkelden zelfs vliegtuigjes boven het stadion met de een sleep, waarop een platenmaatschappij haar artiesten verwelkomde. Er was ook een 'streaker' te zien, die in zijn blootje in de geluidstoren was geklommen...
(Bron: Eindhovens Dagblad 20-05-1975)

Internationaal bezien lijdt het fenomeen popfestival een noodlijdend bestaan. Na de klapstukken Woodstock en Kralingen in de jaren zestig ging het snel bergafwaarts met de popfestivals. In Nederland is eigenlijk maar één popfestival overeind gebleven: Pinkpop. En hoe!...
(Bron: Dagblad voor Nood-Limburg 23-05-1975)

Jan Smeets Jan Smeets is de laatste dagen continu in touw. Hij moet de gekste problemen oplossen. Zo wil de groep Sailor in verband met de nieuwe show een heuse palmboom op het podium hebben staan. En waar vind je zo gauw zo'n ding?...
(Bron: De Limburger 16-05-1975)

In het Sportpark zal een geruim aanbod zijn van consumpties in vast en vloeibaar. De prijzen zullen redelijk zijn; bier en ander frisdranken worden verkocht tegen de eenheidsprijs van één gulden. (Jules: in 2001 kost dit fl. 3,33) Om onnodige glasbreuk te voorkomen wordt er statiegeld gevraagd: 25 cent per flesje. Als je het handig inpikt kan je gebruik makens van de luiheid van anderen, nog een kapitaal vergaren op zo'n dag. Op het terrein staan her en der containers opgesteld. Gooi alle 'grote rotzooi' daar zoveel en vaak mogelijk in. Help ons een beetje 'clean' te werken. Er zal meer 'gezonder' voedsel verkrijgbaar zijn dan in vorige jaren: dat betekent voldoende fruit, melk enz.
(Bron: pinkpopkrant OOR 1975)

Het festivalterreinHet programma begint om 11.00 uur en is waarschijnlijk om 20.00 uur geëindig. Het park is geopend vanaf 9.00 uur. Het festivalterrein ligt vlakbij het Station Geleen-Oost. Op dit station stoppen alle stoptreinen en intercitytreinen van en naar Sittard/Heerlen. Het station Geleen-Lutterade ligt iets verder weg, namelijk 10 minuten lopen.
Op het terrein zal een uitgebreide Rode Kruis-staf aanwezig zijn met een compleet veldhospitaal en drugteam.

Ga eens kijken op de markt. Dat is al met al nog behoorlijk leuk geworden! Educatief soms. Wel, wel. zie luchtfoto
Er zullen drie grote podia op de tribune van het Sportpark worden gebouwd. Het publiek kan gebruik maken van het sportveld en de sintel- en wielerbaan.

Het festival gaat onder alle weersomstandigheden door. Bereid je dus op alles voor. Zonnebrandolie en Kralingen-plastic, mee die handel.
Iedereen wordt vriendelijk verzocht achter de afrasteringen voor het podium te blijven. De apparatuur kan dan snel verwisseld worden (de grote verdwijntruc!). wat de programmacontinuïteit weer ten goede komt.
We zouden stil kunnen leven van de opbrengst van de goederen die er na zo'n dag op het terrein achterblijven. Kontroleer dus, als je van huis weggaat, of je geen onnodige vaak dure, junk bij je hebt; let er op als je het terrein verlaat, dat je niets laat slingeren. Als je voorwerpen kwijt bent, kun je tot in de avond terecht op het politiebureau van Geleen. Daar zal hetgeen gevonden, en niet afgehaald is, worden gedeponeerd.
Laatste daginformatie op maandag 19 mei is mogelijk via het tel. nummer 04490-4423. Voor dringende boodschappen op de Pinkpopdag zelf moet je het ook van dit nummer hebben. Telefonische boodschappen naar het Pinkpopterrein worden NIET aangenomen.
(Bron: pinkpopkrant OOR 1975)

Men wordt vriendelijk verzocht niet in de stad te kamperen. Als je de zwembadmogelijkheid (naast het pinkpopterrein) te duur mocht vinden (f. 2,00!) kun je beter 15 minuten lopen vanaf het terrein in de richting van het niet zo verre Danikenbos. Het overnachten kost daar: niks, nop, nulkommanul, niemandal, naks en is daar gratis. Voor niets zal daar die ochtend óók de zon opgaan; het ontbijt niet, uiteraard!
(Bron: pinkpopkrant OOR 1975)