1978 Updated 14 maart 2016
Datum: 15 mei 1978

Acts: Partner, Mothers Finest, Robert Gordon & Link Wray, Jonathan Richman & The Modern Lovers, Graham Parker & The Rumour, Journey, Thin Lizzy.
Pinkpop - The Vintage Years 1975-1979 bij bol.com

Locatie: Burg. Damensportpark Geleen

Entree: 25,00 (voorverkoop 20,00)

Weer: kil en grauw

Toeschouwers: 42.000 (Uitverkocht!!)

Presentatie: John Peel

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!


Klik hier voor een kort statistisch overzicht door de jaren heen.
Programma:
11.30-12.00 Partner Podium 2 midden
12.15-13.15 Mothers Finest Podium 3 links
13.30-14.30 Robert Gordon & Link Wray Podium 1 rechts
15.00-16.00 Jonathan Richman & The Modern Lovers Podium 2 midden
16.30-17.30 Graham Parker & The Rumour Podium 1 rechts
18.00-19.00 Journey Podium 3 links
19.30-20.30 Thin Lizzy Podium 2 midden

Programmawijzigingen in samenstelling en volgorde zijn voorbehouden. (achteraf dus niet meer)

De presentatie en pauzemuziek wordt verzorgd door John Peel, de gerenommeerde Engelde deejay die, al is hij de veertig reeds gepasseerd, nog altijd beschouwd wordt als toonaangevend. In de jaren zestig maakte hij bekendheid met zijn nachtprogramma The Perfumed Garden op de piraat Radio London. Veel artiesten van naam, van Led Zeppelin tot Siouxie & The Banshees en van Thin Lizzy tot de Undertones, staan bij John Peel in de schuld.
De omroepberichten worden verzorgd door ons aller Jan Smeets. Uiteraard gaat pinkpop onder alle weeromstandigheden door.
Het festivalterrein is geopend vanaf 9.00 uur en aan de dagkassa kun je al vanaf 8.30 uur eventueel je laatste kans benutten om een kaartje te kopen.
Het is ook in 1978 weer mogelijk om kaarten via de 120 VVV kantoren of bespreekbureaus te kopen, of via de post bij buro Pinkpop of via de bank of giro.
De voorverkoop eindigt op zaterdag 13 mei om 17.00 uur. Indien voorradig worden er zondag nog festivaldagkaarten naast de EBAD-kiosk in het centrum van Geleen verkocht voor 20 gulden. Op tweede pinksterdag kun je nog kaarten kopen bij de kassa's aan de hoofdingang in de Kummenadestraat.
In de festivalhistorie is het al drie keer gebeurd dat de kaarten waren uitverkocht in de voorverkoop.
(Bron: Pinkpopkrant 1978)

Partner speelt Kayuta Hill Aan het Maastrichtse Partner van sterproducer Erwin Musper de eer om met rugdekking van de hitsingle Kayuta Hill het spits af te bijten. Het multi-raciale Mothers Finest volgt met een spetterende kruisbestuiving van funk en metal ruim tien jaar voor de gangbare trend.

Roadrunner Jonathan Richman zingt lieflijk vals over dinosaurusjes, vliegtuigjes en andere diepzinnige zaken en spreidt het bedje voor Graham Parker & The Rumour die het onderste uit de kan haalt en de boel tot de achterste rijen in beweging zet. De melodieuze hardrock van Journey leunt vooral op de hoge uithalen van zanger Steve Perry en het superieure drumwerk van Aynsley Dunbar en inmiddels wijlen Phil Lynott toont zich ondanks een inferieur geluid een rocker in hart en nieren al blijft de gelijknamige song uit.
(Bron: 25 jaar Pinkpop)

De KRO neemt het voor je op
Net als bij voorgaande edities van Pinkpop, zal de KRO ook dit jaar de nodige aandacht aan het festival besteden. De opnamen van alle optredende groepen worden in een maar liefst vier uur durende radio-uitzending op woensdag 17 mei uitgezonden. KRO-televisie maakt een 15 minuten durende documentaire, waarin speciale aandacht wordt besteedt aan de groep Partner ten bate van een aflevering van de serie All You Need, die aan de ontwikkelingen in de Nederlandse Popmuziek zal zijn gewijd. De uitzenddatum stond gepland op 28 mei.

De Geleense politie heeft handenvol werk gehad aan de tientallen Pinkpop-perikelen. Opvallend deze keer is het aantal vernielingen aan parkeermeters, brievenbussen, tuinhekken en bomen en dat heeft volgens een woordvoerder van de gemeentepolitie te maken met het slechte weer van zondag op maandag. "Onze ervaring in de afgelopen jaren is, dat de Pinkpopgangers bij warm weer minder vernielen omdat ze dan kennelijk lomer zijn" aldus de politie...
(Bron: De Limburger 16-05-1978)

Het zag er gistermorgen somber uit voor de organisatoren van Pinkpop toen de regen in bakken viel en het negende popfestival in successie in het water dreigde te vallen. Tegen de middag werd het gelukkig droog, maar het sportpark bleef modderig. Daardoor werd het een 'staand' festival...
(Bron: De Limburger 16-05-1978) / Video rechts: sfeerimpressie (door Henke VdB)

Door podiumomroeper John Peel werd namens de festivalleiding gewaarschuwd voor een nieuw gevaarlijk soort hard drug dat op het terrein te koop werd aangeboden: heroïne vermengd met alcohol...
(Bron: Dagblad van Noord-Limburg 16-05-1978)

"Alles is gladjes verlopen. Alleen heb ik op een gegeven ogenblik moeten omroepen dat er hasj vermengd met heroïne in omloop was op het terrein"...
(Bron: Jan Smeets in De Limburger 17-05-1978)

De organisatoren van Buro Pinkpop hadden de VARA en KRO gevraagd met pluggen (reclame maken) te stoppen en hadden gehoopt dat door het slechte weer het aantal bezoekers wat minder zou zijn...
(Bron: Het Binnenhof 16-05-1978)

Manager Herbie Herbert van Journey was van mening dat de geluidskwaliteit op het podium niet genoeg was. Toen de KRO de volgespeelde banden toch mee wilde nemen, rende Herbie naar de geluidswagen, smeet de deur open en rukte zonder pardon de banden van de recorder. Een woedende KRO-man vond de banden later als een verfrommelde hoop terug in een vuilnisbak...
(Bron: Groot Utrecht 31-05-1978)

Vermeldenswaardig is nog de aardige gest van presentator John Peel uit Engeland, dieuit puur enthousiasme voor het festival spontaan zijn gage teruggaf aan de Pinkpopleiding met de woorden "Ik ben toch al rijk genoeg"...
(Bron: 25 jaar Pinkpop)

Mothers Finest Joyce 'Baby Jean' Kennedy Phil Lynott van Thin Lizzy Mothers Finest was wellicht de grote verrassing van dit festival. De zesmans funkformatie wist een uitermate coherent, mooi zwaar geluid te produceren dat zwiependen swingend de luidsprekers uitspatte...
(Bron: De Waarheid 16-05-1978)

Het P.A. Systeem
Het P.A. systeem wordt met een totaalvermogen van 30.000 Watt ook dit jaar verzorgd door de Engels-Amerikaanse firma TFA-Electrosound. De eindverantwoordelijheid voor het geluid is in handen van Brian Croft, een man buiten wie met name de Rolling Stones niet schijnen te kunnen.

Van radio-opnamen moest de manager van Thin Lizzy niets weten. Tijdens het concert verdacht hij een NOS-repportagewagen ervan 'draaiende banden' in de cabine te hebben. Hij greep een moker, stormde op het voertuig af maar kon net op tijd worden tegengehouden. Toen de manager overtuigd was dat de bestelauto alleen kabels en stekkers in de klep had, bedaarde hij...
(Bron: Televizier 18-05-1978)

Slaapzaken
Voor de roekelozen van de nacht van zondag op maandag zijn er twee opvangcentra ingericht. Ze kunnen terecht in een tentenkamp, dat is ingericht in het openluchtzwembad van Geleen (geopend van 20.00 -09.00 uur). De entree voor deze slaapgelegenheid bedraagt fl. 2,50. Bij de sleep-in die naast het station Lutterade in de sporthal is uitgeruimd kun je eveneens van 22.00 -09.00 uur terecht om te pitten. De entree voor deze slaapgelegenheid bedraagt eveneens fl. 2,50.
Op diverse plaatsen op het terrein zullen toiletten, waterkranen en telefoonautomaten worden aangebracht, om zo nog een beetje van gemakken te zijn voorzien.

Eten en drinken tijdens pinkpop 1978
Op het festivalterrein zorgen vier grote verkoopeenheden voor de proviandering. Er zal ook dit jaar getapt bier verkrijgbaar zijn. Naast belegde broodjes tevens pizza's en voor wie het rustig aan wil doen, makrobiotische waar op de markt en plenty karnemelk. Op alle flessen wordt statiegeld berekend. Bij de inleverdepots krijg je je geld bij teruggave van het hele glaswerk weer retour.
De prijzen van alle drink- en etenwaren zullen duidelijk worden aangegeven.

Afval
Blijf achter de afrastering voor het podium en maak zo weinig mogelijk rotzooi op het terrein. Dump alles wat je kwijt wilt in de daartoe opgestelde container. Gevonden en verloren voorwerpen bij de info-tent of 's avonds op het politieburo in Geleen. Tegen een vergoeding van fl. 0,50 kun je spullen afgeven bij de bagage-tent.

Vermisten
In plaats van uren te lopen zoeken naar vermisten, kan er handelend worden opgetreden op het prikbord, dat bij de info-tent is geplaatst. Slechts in dringende gevallen, waarvoor je je kunt melden bij dezelfde info-tent, zullen er berichten worden omgeroepen. Klachten, op- of aanmerkingen kunnen ten allen tijde worden doorgegeven aan Buro Pinkpop, Postbus 207 te Sittard.
Bij de ingangen en op markante punten zullen plattegronden worden opgesteld. Als je problemen hebt, ga dan naar de info-tent. Men kan je daar met bijna alles helpen. Op het terrein zal ook een uitgebreid medisch hulpverleningsteam aanwezig zijn.
(Bron: Pinkpopkrant 1978)

Kort Statistisch Overzicht
Jaar Bezoekers Kosten Jaar Bezoekers Kosten
1970 10.000 ƒ 3,50 1974 30.000 ƒ 12,50
1971 16.000 ƒ 7,50 1975 32.000 ƒ 15,00
1972 20.000 ƒ 7,50 1976 40.000 ƒ 20,00
1973 26.000 ƒ 10,00 1977 45.000 ƒ 20,00