1996 Updated 27 januari 2014
Datum:
25, 26 en 27 mei 1996
Acts:
Zaterdag
Lionrock, Ocean Colour Scene, Fun Lovin' Criminals, Undeclinable Ambuscade, Brotherhood Foundation, CIV, Osdorp Posse, Dog Eat Dog

Zondag Leftfield, Fugees, Moloko, Treble Spankers, Easy Aloha's, Moondog Jr, Fun Lovin' Criminals, Pennywise, Butthole Surfers, Life Of Agony, The Gathering, Hedningarna, Wicked Wonderland

Maandag Dj's PA, Ebomen, Dj Who Cares, Chemical Brothers, Dj Angelo, Orbital, Dj Dave Clark, Underworld, Radiohead, K's Choice, Bush, Skunk Anansie, Rancid, Metal Molly, Dave Matthews Band, The Prodigy, Rage Against The Machine, Alanis Morissette, Therapy?, Sepultura, Dog Eat Dog, The Presidents Of The U.S.A, De Heideroosjes

Locatie: Megaland Landgraaf

Entree: 65,00 (voorverkoop 59,00)
Weer: veel regen
Toeschouwers: 59.000
Presentatie: Bram van Splunteren en Jan Douwe Kroeske

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!


Recensies

PINKPOP
maandag 27 mei, 12.07 - 17.56 uur, 18.30 - 19.55 uur, 22.09 - ca. 24.00 uur

Op Tweede Pinksterdag 1996 wordt op Nederland 3 een goede traditie voortgezet. Ook dit jaar verzorgen NPS, VARA en VPRO een rechtstreeks, bijna tien uur durend verslag van de 27e editie van Pinkpop, het grootste popfestival van Nederland. Pinkpop begint op 25 mei in het Limburgse Landgraaf en bereikt z'n climax Tweede Pinksterdag, maandag 27 mei. Naast de verslagen van de concer-ten worden er sfeerbeelden uitgezonden vanaf het festivalterrein en interviews met de artiesten. De optredende bands worden geïntroduceerd door middel van korte gefilmde portretten. 's Avonds is er onder meer een overzicht van de hoogtepunten.

12.00 - 20.00 uur:
Onder de bands op het 'hoofdpodium' zijn de Brazilianen van Sepultura (bekend van de hit 'Roots'), Therapy? uit Ierland (van de hit 'Diane'), Dog Eat Dog uit New York (van onder meer 'No Fronts'), de Limburgse punkers van de Heideroosjes, en, The Presidents of the USA, een trio uit Seattle.

Ook de bands van het (kleinere) Noordpodium komen in deze uitzending aan bod, zoals de Belgische band Metal Molly, Rancid en Skunk Anansie. Verder is er aandacht voor de verrichtingen van de bands die op zondag hebben opgetreden, waaronder de Nederlandse groep Gathering, Moondog Jr., The Fun Loving Criminals, Moloko, The Fugees, Life Of Agony en de Butthole Surfers
Presentatie: Bram van Splunteren en Jan Douwe Kroeske.

22.09 uur - 01.00 uur:
's Avonds wordt onder andere een overzicht gegeven van de hoogtepunten van de derde festivaldag, met ruime aandacht voor de afsluitende topacts:
*ziedende hardcore van Rage Against The Machine,
*dance van The Prodigy,
*gitaarrock van Radiohead,
*Engelse grunge van Bush,
*dromerige gitaarmuziek en K's Choice en
*confronterende liedjes van Alanis Morissette

Verder is er aandacht voor de dance-tent, waarin Eboman, The Chemical Brothers, Orbital en Underworld optraden, gevolgd door een kort overzicht van de middaggebeurtenissen op Pinkpop 1996.

Jumping Landgraaf
De weilliswaar behoorlijk flitsende tv-registratie van Pinkpop was één langdradige vrijwel kritiekloze promoclip voor de artiesten die daar optraden. Lobbes Jan Smeets mag dan nog steeds het gezicht en de spreekbuis van Pinkpop zijn, als het gaat om de programmering van dit tegenwoordig driedaags festival heeft MOJO/Double You Concerts de touwtjes stevig in de handen en lijkt Smeets nog slechts lijdzaam te mogen toezien. De uitgebreide aandacht voor Pinkpop op met name de televisie maakt het voor de platenindustrie extra interessant daar (desnoods tegen afbraakprijzen?) acts neergezet te krijgen die zij hevig willen promoten. Gewapend met een overdosis lawaaipapegaaien en een tent vol veelal slechts aan knoppen draaiende dance-acts mikte Pinkpop dit jaar met succes op de jongste generatie alternatieve popfans. Een stevig bijpilsende en/of pillenslikkende meute, die bij iedere noot muziek gelijk een kudde opgejaagde kangoeroes heftig begon te springen of te crowdsurfen. De naam Pinkpop kan in het vervolg dan ook beter in Jumping Landgraaf veranderd worden.

Opvallend was dit jaar het vrijwel ontbreken van echt grote acts, zoals uit de alternatieve popsector bijvoorbeel The Smashing Pumpkins. Waarom zou MOJO/Double You Concerts deze groep één keer op Pinkpop zetten. terwijl zij hiermee meerdere malen Ahoy (of straks de Arena) kan uitverkopen? Nee, dan liever voor de derde maal in successie door de multinational Sony gevoede salonanarchisten van Rage Against The Machine. Net een nieuwe cd uit, dus precies op tijd voor een promotionele push. Er stonden dit jaar op Pinkpop wel erg veel artiesten waar helemaal niemand om had gevraagd en die daar alleen maar hun kunstjes vertoonden, omdat de platenindustrie ons ze koste wat kost in de maag wil splitsen. Veelal ging het hier om acts, die elders miljoenen platen verkopen, maar hier nog geen of weinig poot aan de grond hebben kunnen krijgen, zoals Bush, Dave Matthews Band en Radiohead (Jules: "in 2001 toch wel heel zeker"). Maar ook bijvoorbeeld Ocean Colour Scene, Rancid Pennywise, Metal Molly, CIV en Life of Agony leken voornamelijk op Pinkpop te figureren uit promotionele overwegingen. De greep van de platenindustrie op Pinkpop was dit jaar wel erg groot. De presentatoren van de televisieregistratie hadden in hun rol van onafhankelijke journalisten kritische kanttekeningen kunne plaatsen bij het promocircus waarin Pinkpop voor een deel is ontaard. Maar nee hoor, zij deden hier even hard aan mee. Is Pinkpop nog wel voor maar niet meer van het publiek?
(Bron: Harry van Nieuwenhoven OOR 1996)


Recensies

Lion Rock
Wat op cd een mooie kruisbestuiving tussen triphop en techno oplevert komt in de danstent van Pinkpop niet goed tot zijn recht. (WvZ)

Ocean Colour Scene
In een obscure Small-Faces song verwijst de sympathieke band uit Birmingham naar één van hun invloeden, terwijl de Beatles een overduidelijk ander referentiepunt vormt. Het al jaren in de marge sappelend gezelschap klinkt echter niet overtuigend genoeg om zich te kunnen meten met grote broers Blur en Oasis. (MH)



Fun Lovin Crinimals
Deze hippe Newyorkers treden zelfs twee keer op. De losjes groovende sound van dit trio doet sterk denken aan Spearhead en G. Love, maar is kwalitatief (nog?) net een klasse minder. Hun optredens zijn aangenaam broeierig (WvZ)

Undeclinable Ambuscade
De leden van de Ambuscade zijn nog piepjong, maaar verrichten de aftrap met een aardig potje ragwerk. De speltechniek van het Brabantse punk-kwintet is een zootje en hun teksten ontstijgen het puberniveau nauwelijks, maar de pret is er niet minder om. (MH)

Brotherhood Foundation
De Brabanders maken hun live-reputatie volledig waar en imponeren met snoeiharde hiphoppende hardcore die als een stoomwals over het veld dendert. Hun set is net te kort om tot een allesoverdonderende climax te komen. De crowdsurfers (Jules: "Dit mocht in 1996 nog") schreeuwen om meer, maar de organisatie is onverbiddelijk. (MH)

CIV
CIV is gewoon één van de vele leuke, gezellige punkbandjes van nu. Hun muziek hebbem we vaker gehoord, maar de uitstraling is oprecht en de sfeer aanstekelijk. Er valt veel regen maar halverwege breekt zelfs de zon nog even door (WvZ)



Osdorp Posse
De Posse begint uit groeien tot het Ajax van de Nederhop. Zeker nu ze met Bengaals vuur worden ontvangen. Sinds de afgelopen Lowlands zijn Def P. en zijn kornuiten bezig aan een ware zegetocht en dit vlammende optreden met metalgroep Nembrionic is daar een mooie bekroning van. (WvZ)

Dog Eat Dog (zaterdag)
"Who's the king?" Een retorische vraag van zanger John Conner die nieuwe drummer Brandon een deuntje mee laat rappen en het publiek naar zijn hand zet. Het vijftal is de cultstatus allang ontgroeid en geeft de nieuwe nummers (heftiger dan ooit) een extra stoot energie mee via een scheurende saxofoon (MH)



Leftfield
De zondagavond wordt in de danstent afgesloten met een modderig hospartij op de pompende beats van Leftfield. Ze klinken heel lekker en de beats zijn opzwepend, zij het vol goedkope climaxen. Het publiek gaat echter massaal uit de bol van deze techno-beukers. (WvZ)

The Fugees
Talent is volop aanwezig, maar in hun ijver het publiek te behagen, gaat het raptrio volledig over de schreef met een irritant fragmentarisch concert. No Woman No Cry en Killing Me Softly worden afgewisseld met gitaar-citaatjes. Eddie van Halen, stukjes Queen en veel te veel populistisch geleuter. (MH)

Moloko
Deze futuristische weirdo's uit Engeland krijgen de dansvloer moeiteloos aan de gang met hun maffe liedjes. Zangeres Róisin Murphy draagt vandaag geen tight sweater, maar een bijzonder ingewikkelde design-jurk. (WvZ)
Video: Moloko Pinkpop 1996 + Interview (YouTube)


Treble Spankers
Waar de Treble Spankers spelen, daar breekt spontaan feest uit. Maar deze keer zakt de surfparty na een flitsend begin flink in. Teveel langzame nummers halen de vaart uit de show. Gastzanger Addellatif's gebed tot Allah brengt de groep er gelukkig net op tijd weer bovenop. (OP)

Easy Aloha's
Fuck easy tunes? Welnee de alternativo's gaan massal plat voor de aanstekelijke exotica van de Easy Aloha's. Met een geurmachine dompelen ze de hele zaal onder in een penetrante meloenlucht. Het dj-duo is goed voor gillende meisjes op de eerste rij en naar verluidt begint Aloha zelfs Goeiesmorgens te verdringen als populairste groet op kantoor. Nederland heeft er een paar nieuwe idolen bij. (WvZ)

Moondog Jr.
België rules! De band van dEUS-bassist Stef Kamil Carlens goochelt met bluesy intro's , omfloerste Morphine-klanken, filmmuziek, Tom Waits-gekte en kijkt verder niet op een stijl meer of minder. Zelfs Brels Jackie gaat erin als koek, niet in de laatste plaats door het charisma van haar beweeglijke zetbaas. (MH)

Pennywise
De punk-attitude op een festival: fokken tegen de televisiekamera's, ruzieën met de security en het publiek manen over de hekken te komen. Plus: Stand By Me opbeuken en Nirvana coveren. Pennywise deed het allemaal, het klonk was vlak, maar onderhoudend was het wel. (TE)

Life of Agony
Rivers Run Red loopt over van de onmogelijke breaks en Ugly is simpel en direct.

Live komen beide cd's samen en daarmee lijkt Life Of Agony de perfecte balans tussen technisch vernuft en toegankelijkheid gevonden te hebben. Dat leverde een indrukwekkend uurtje herrie op. (OP)
Video: Life of Agony - Lost at 22 (YouTube)


Butthole Surfers
Is hun nieuwe cd vrij toegankelijk, zelfs de nummers van het geniaal gestoorde Locust Abortion Technician klinken vandaag als doorsnee rock. De band doet haar best, maar de houding van frontman Gibby Haines is ronduit stuitend. Hij fröbelt wat met zijn effectbox, drinkt een biertje en probeert niet eens normaal te zingen. Een lamlendige vertoning. (MH)

The Gathering
De symfonische metal van de Ossenaren klonk even weldadig als spannend, al moesten wij soms denken aan een eigentijdse versie van Earth & Fire. De beste zangstem van Pinkpop was in ieder geval die van Gathering-zangeres Anneke van Giersbergen: krachtig, zuiver, fenomenaal. (TE)
Video: The Gathering - Stange Machines (YouTube)

Hedningarna
Deze eigenzinnige Finse folkrockers waren al een openbaring op Lowlands en ook hun Pinkpop-optreden is wondermooi. Eindelijk eens iets anders dan techno en alternatief gitaargebeuk. Maar het publiek lijkt er niet echt warm voor te lopen. Schande overigens, hoe de technici botweg het volume wegdraaien als het optreden twee minuten uitloopt. (WvZ)

Wicked Wonderland
Het Heerlense gezelschap speelt funkende metal alsof hun leven ervan afhangt. Met zijn kleurige pak is zanger Marcel van de Berg blikvanger. Hij raast en tiert over het podium in een stevige set die tijdens de laatste nummers helaas ontsierd wordt door een irritante kraak via de P.A. (MH)

Eboman
De Sepultura van de dance? Dreigende samples, teisterende beats. Eboman zelf staat cool met baseballpetje op het podiumen kan af en toe (mama kijk, zonder handjes) de apparatuur zijn gang laten gaan. De gitarist en saxofonist hebben we niet gehoord, maar het zag er fantastisch uit. (PvA)

Chemical Brothers
Elektronisch gebeuk van hoog gehalte. Veel vette beats, spannende opbouw. Kortom één grote stuwende sample-jam, waarbij het moeilijk stilstaan was. Jammer dat die twee studenten achter hun digitale knoppenkasten zo volstrekt kleurloos zijn. (TE)

Orbital
Het optreden van Orbital is muzikaal veel creatiever dan Leftfield een avond eerder. Hun techno staat bol van de prachtige geluiden en spannende verkenningstochten door cyberspace. Onweerstaanbaar. (WvZ)

Dave Clarke
Dave Clarke, onlangs hoog in de moordlijst met de techno-klassieker Archive One, treedt hier op als DJ. Twee keer wordt hij geplaagd door een technische storing, maar dat maakt zijn performance niet minder overtuigend. Clarke draait stevig opzwepend en blijft voortdurend boeien. (WvZ)

Radiohead
In zijn gele regenpak oogt zanger Thom Yorke ontwapenend.

Het Oxfordse Radiohead manipuleert gewiekst met songstructuur en dynamiek, waarbij Yorke's stem bij vlagen ongemeen indringend overkomt. De snel oprukkende schemering draagt bij tot een soms magische sfeer. (MH).

Video: Radiohead - Street Spirit (YouTube)

Underworld
Underworld is een terechte afsluiter in de danstent, want wat zij presteren is altijd het beste dat techno op het podium te bieden heeft. Prachtige nummers, veel variatie een een heerlijk dansfeest dat zelf ver buiten de tent nog doorgaat. (WvZ)

K's Choice
Skin van Skunk Anansie deed mee, maar zonder had K's Choice het ook wel gered.

De fraaie songs van de Belgische groep bleven fier overeindtussen het brute geweld van collega-bands. Met dank aan Sarah Bettens, die met haar dromerige stem en ontwapende uitstraling het publiek om haar vinger wond. (PO)

Video: K's Choice ft. Skin - Not an Addict (YouTube)

Rancid
Hoezo Rancid klinkt niet als The Clash? Skapunk, sociaal bewogen teksten en een zanger die zo raspt dat Joe Strummer erdoor op Pavarotti gaat lijken. De groep deed vreselijk haar best, speelde gedreven en vinnig, maar ging na een minuut of twintig toch behoorlijk vervelen. (TE).


Skunk Anansie
Twee keer begeeft de apparatuur het, maar de charismatische zangeres Skin zit daar niet mee en begint gewoon opnieuw. Dit optreden is háár feestje. Zij scheldt, mompelt en duikt het publiek in na haar kreet "I'm not afraid of you". Dat de andere bandleden vastroesten op het podium is bijzaak. (HH)

Video: Skunk Anansie - Weak (YouTube)

Bush
Oudbakken neogrunge gaat er bij het publiek in als koek.

Hits als Everything Zen en Glycerine worden zeer goed onthaald en zanger/gitarist Gavin Rossdale weet af en toe zelfs een zekere intimiteit te creëren. Ideale muziek voor in de modderpoel. (PvA)

Video: Bush - Glycerine (YouTube)

Metal Molly
Metal Molly is geen slechte live=band, maar spelen op een groot festival is toch ander koek. Daar komt het voor een groot deel aan op podium-presentatie en die is bij de Belgen, zacht uitgedrukt, niet erg flitsend. Gelukkig maken hun onvoorspelbare en onvoorstelbare songs veel goed. (PO)

Dave Matthews Band
De belangstelling voor de in Zuid-Afrika geboren zanger/gitarist houdt op de regenachtige vroege maandagochtend niet over, maar de aanstekelijke pop met jazz-, folk- en Caribische invloeden klinkt, mede door de inbreng van de goedlachse violist Boyd Tinsley, als een klok. Puur vakwerk. (MH)

The Prodigy
Ze komen ietwat moeizaam op gang, maar als het allemaal loopt, is dit het ultieme feestje om de dag mee af te sluiten. Rockers en dansers gaan gezamelijk uit hun dak op Voodoo People, No Good, Poison en een versie van Firestarter waar de pyromaan van Ede jaloers op mag zijn. Naderhand is het veld een drassige vlakte. (WvZ). Klik
hier voor de bootleg.

Video: The Prodigy - Firestarter (YouTube)

Rage Against The Machine
Enige verrassing tijdens het derde Pinkpop-bezoek van Rage Against The Machine vormt het ultra korte cameo-optreden van Public Enemy Chuck D. Het nieuwe werk verschilt in niets van de bekende krakers die het publiek duidelijk prefereert. Venijnspuwende tijdbom Zack is weer eens boos en Tom Morello's gitaarmanipulaties zijn als vanouds onnavolgbaar. (MH)

Video: RATM - Killing in the Name (YouTube)

Alanis Morissette
Alanis komt op het podium bij vlagen over als een mondharmonica-spelende huppeltrut (nou, nou), maar met haar beestachtig stem zet ze dat meteen recht. Na een uur vol krachtige, afwijkende nummers van Jagged Little Pill, ramt de ingetogen zangeres effe op de drum en verdwijnt zonder een woord te zeggen. (HH).
Alanis kwam, zong en overwon. (Jules)
Video: Alanis Morissette - Ironic (YouTube)

Therapy?
Infernal Love liet horen dat Therapy? ook een subtiele kant heeft. Live worden die subtiliteiten echter verdrongen door een enorme geluidsbrij, die dankzij de komst van een tweede gitarist met cello-ambities alleen maar dikker en stropiger geworden is. (PO)

Video: Therapy? - A Moment of Clarity (YouTube)

Sepultura
Waarschijnlijk de hardste band die ooit op het hoofdpodium van Pinkpop te horen is geweest. Voor velen zelfs te hard, want de publieksreaktie valt enigszins tegen. Aan de kwaliteit kan het niet gelegen hebben. Heerlijke metal die de modder uit je oren spuit en een paar Braziliaanse trommel-intermezzo's om op adem te komen. (WvZ)

Video: Sepultura live on Pinkpop 1996 (Youtube)

Dog Eat Dog (maandag)
Het publiek wil graag, maar krijgt de kans niet. In een zelfmoord-actie spelen de heren overwegend nieuw onbekend materiaal. Zanger John doet nog zijn best de toehoorders leuzen te laten roepen, maar zij willen enkel No Fronts horen. De groep werkt zich uit de naad, maar verliest het van haar hits. (HH)
Video: Dog Eat Dog Getting live on Pinkpop 1996 (Youtube)

Presidents of the USA
De verwachtingen waren hoog, maar de Presidents maakten ze allemaal waar. Pinkpop werd gedold en veroverd door een trio vreemd uitgedoste malloten uit Seattle die rock & roll tot kleinkunst hebben verheven. En hoewel ze zelf anders beweren, ze kunnen nog spelen ook! (PO)
Video: Presidents of the USA - Peaches(YouTube)

De Heideroosjes
Het mag dan vroeg in de ochtend zijn, het publiek stroomt in grote getale toe voor de Heideroosjes. De Limbopunkers zelf moeten even warmdraaien na een nacht op de camping, maar stomen daarna flink. Jammer dat zanger Marco (Jules: presentator in 2000 en 2001) om de vijf minuten het publiek bedankt. Minder lullen, meer spelen. (HH)
Wat vonden de artiesten er zelf van? Klik
hier en hier voor de reacties uit OOR

Playlist Radiohead Das Pinkpop-Festival in Landgraaf/NL 1996

Ein Jahr der Prediger? Ein reines Konsumfest?
Ein Festival der Widersprüche - Wehrdienstleistende auf Punkkonzerten - Es ist egal, wie man aussieht...

Ich bewege mich durch die Menschenmassen, zwänge mich an den aufgebauten Kleidungs- und Merchandise-Ständen vorbei, überall Leute, wohin man auch schaut, ein paar Minuten lang regnet es mal nicht, ab und zu stolpere ich über einen Müllhaufen, daran gewöhnt man sich aber; ich bin auf dem Pinkpop 96.

Ebenso wie 30000 andere habe ich den Weg in die Niederlande nach Landgraaf, was kurz hinter Aachen liegt, nicht gescheut, um nun drei Tage Musik und Atmosphäre zu erleben. Das grüne Plastikarmband weist mich als rechtmäßigen Besucher und Nutzer von Campingplatz B aus, der eine halbe Stunde zu Fuß vom Festivalgelände selbst liegt. Auf dem Weg stehen improvisierte Zelte aus Planen zwischen Autos mit Menschen, die sich sehr krass vorkommen, ein Bier nach dem anderen wegzischen.

Das fünfjährige Kind, das vor mir läuft, hat schnell kapiert, worum es hier geht und worum nicht - es wirft seinen leeren Plastikbecher in hohem Bogen hinter sich.

Meine Begleiterin fragt sich, ob morgen der ganze Müll wohl weggeräumt sei und regt sich dann darüber auf, daß das Festival eine Art Spielwiese für die Besucher darstellt, auf der sie sich austoben können, ohne sich Gedanken machen zu müssen. Sie hat recht.

Zu der Musik von Skunk Anansie, Rancid oder auch Sepultura verwandeln die anhaltenden Regenfälle und die trampelnden Füße der Tausenden den sprießenden Rasen bald in ein Schlammfeld. In dem Matsch, durch den man von Act zu Act stapft, schlittert oder watet, sind neben zertretenen Plastikbechern vor allem die Werbegeschenke zu finden, mit denen man auf dem ganzen Gelände überhäuft wird, Konsummüll unserer Marktwirtschaft: Schlüsselanhänger, zerfledderte Zeitschriften, Regenüberzüge, Billig-Plastik-Ferngläser.

Und die Menschen. Irgendwie sieht hier jeder gleich cool und gleich alternativ aus. Viele tragen trotz der Kälte und Nässe ihre abgeschnittenen Army-Hosen und Punk-T-Shirts zur Schau. Haltung und Aussehen sind wichtiger als alles andere - Kapuzenpullis, Kinnbärtchen und Tattoos wohin man schaut - ohne zu merken, daß sie in der Masse schon wieder untergehen: uniform in ihrer Un-Uniformiertheit. Aber sie gefallen sich in ihrer Rolle, und das will ja wohl jede Jugenbewegung: einerseits Teil eines großen Ganzen zu sein, andererseits ein Individuum zu bleiben.

Auch in den Verhaltensweisen ergehen sich die Jugendlichen in den gegebenen Klischées - es wird vorne immer gepogt, egal zu welcher Musik und zu welcher Band, die Diver stürzen sich ohne Rücksicht auf die Köpfe der Leute, es wird getreten, gerempelt, geschubst, nicht um zu tanzen, nicht für sich, sondern gegen andere - die Musik bleibt Nebensache.

Dementsprechend kläglich wirken die Versuche der Bands, inhaltlich etwas herüberzubringen - und das sind nicht gerade wenige.

Nachvollziehbar für die meisten ist noch die Geste von Pennywise an die Fernsehkameras, die Verweigerung gegenüber dem System, der sich die Zuschauer wie auf Kommando anschließen. Schön natürlich der Versuch, die Leute und Stagediver an die Bühne zu lassen, was aber an der Security und wohl auch letztlich am rechtlich längeren Hebel der Veranstalter scheitert - trotzdem ist das Gemeinschaftsgefühl mit der Hymne am Ende des ersten Abends ohne Zweifel auf einem Höhepunkt.

Dog Eat Dog wollen mit ihrem guten-Laune-Crossover auch alle Leute zu besseren Menschen machen - sie singen und shouten gegen Rassismus, Sexismus und Gewalt. Alle hüpfen und intonieren "No fronts".

Die Fugees erscheinen nach einem unterhaltsamen aber etwas enttäuschenden Gig noch einmal und rufen beifallheischend ins Publikum (den sie auch bekommen): "It's not about black and white, it's about people!"

Bei Rage Against The Machine zeigt sich dann wirklich, welchen Wert Amerikas Probleme für uns haben: keinen. Zack de la Rocha erzählt von den Tausenden Toten an der Mexikanischen Grenze, keiner versteht ihn. Alle singen mit, "everything for everyone and nothing for ourselves", keiner meint es. Oder es wird genau wie ein Satz wie "Your anger is a gift" als eine Berechtigung zur Rücksichtslosigkeit angesehen.

Das mit Rockmusik als gesellschaftskritisches Potential war wohl nichts.

Megaland in Landgraaf,