PINKPOP 35 JAAR
2004 Updated 13 september 2005
Datum: 29-31 mei 2004
Acts: Zie programma

Locatie: Megaland Landgraaf

Entree: 3 dagen met camping kost dit jaar € 95,00. Pinkstermaandag kost € 59,00(v.v. prijzen excl. servicekosten)
Bestel je kaartjes via internet in Nederland, België en Duitsland

Weer: droog en zonnig, op zondag en maandag enkele buien

Toeschouwers: 36.000 (verwacht 50.000)

Presentatie: Claudia de Breij, Giel Beelen en Howard Komproe, Marco Roelofs en Dolf Jansen

Recencies zaterdag  Recencies zondag  Recencies maandag  Suggesties 2004  Statistieken  Pinkpop DVD's  Interview Ruud van Wersch

5 juni ingezonden brief van Jan Smeets
Mag ik even impulsief reageren op negatieve en/of onjuiste berichten in de Limburgse kranten over Pinkpop 2004? In de hoop dat dit geen gewoonte gaat worden. Over de zin en de onzin van diverse berichten zal ik het met de boodschapper misschien nooit eens worden. Dus ben ik in dit geval genoodzaakt het op een andere manier van de daken te schreeuwen middels een ingezonden brief. De kop boven het verslag van de 35ste Pinkpop sloeg bij de organisatie en haar vijfduizend medewerkers in als de bekende bom. Wie was er eigenlijk in mineur? Uw verslaggever, de eindredactie of de koppenmaker? Wij hebben in ieder geval niet de indruk dat iemand (organisatie, gemeente, hulpverleners medewerkers en publiek) in mineur is geweest. Integendeel. Wij kunnen dan ook o.a. met tots verwijzen naar het forum op de website (www.pinkpop.nl). Mr. Pinkpop Jan Smeets Het bericht in uw krant over het idee van een Classic Pinkpop (nota bene over heel Nederland verspreid via de GPD) is stemmingmakerij van de eerste orde. De vraag die aan de cateraar en medeorganisator van het Arrow Classic Rock is gesteld moet zeer suggestief zijn geweest. Zeker omdat hier duidelijk uit blijkt dat de vragensteller niet de correcte spelregels van de journalistiek in acht heeft genomen. Hij of zij heeft zich ten eerste niet geïnformeerd over de opzet van Classic Pinkpop en ten tweede heeft hij geen hoor en wederhoor toegepast.
Jan Smeets, organisator Pinkpop, Geleen / foto: ANP

2 juni 2004 'Classic Pinkpop kan gewoon niet'
Dat was maandagavond even schrikken voor Joost Carlier. De baas van het Arrow Rock Festival in Lichtenvoorde hoorde zijn Pinkpopcollega Jan Smeets vertellen dat hij volgend jaar een 'classic Pinkpop' ambieert.
Een van de drie festivaldagen wil Smeets helemaal inruimen voor acts en artiesten die ooit furore hebben gemaakt op het Landgraafse popevenement en nog steeds actief zijn: Golden Earring, Status Quo, Manfred Mann, Jack Bruce. ,,Toen ik het hoorde was mijn eerste reactie: dat gaat ons in de wielen rijden'', zegt Joost Carlier. Arrow Rock, dat op 11 en 12 juni zijn tweede editie beleeft, richt zich óók op rockbands met een klassieke status. Vorig jaar speelde Status Quo in Lichtenvoorde, dit jaar staat Golden Earring op het podium. ,,Dus blij was ik niet'', vertelt Carlier. ,,Maar ik kan me de emotie van Jan Smeets wel voorstellen. Pinkpop viel wat bezoekersaantal betreft weer tegen. Het moet dus volgend jaar anders, breder.''
Toch maakt Arrow Rock zich niet al te veel zorgen. Carlier: ,,Jan Smeets heeft geen invloed op de programmering. Hij doet wel alsof, maar het is Mojo die Pinkpop programmeert. Net zoals Mojo ons programma in elkaar zet. Als Smeets dus een Classic Pinkpop wil, dan zal hij Mojo mee moeten krijgen. En dat kan gewoon niet. Want er is al een classic-festival, hier in Lichtenvoorde.''
Joost Carlier denkt dat de opmerking van Jan Smeets ook is ingegeven door het succes van zijn Belgische concurrent Herman Schueremans van Rock Werchter, het vroegere Torhout-Werchter. Niet alleen heeft die voor zijn popfestival grote namen als David Bowie en The Cure weten te strikken, ook exploiteert Schueremans nu al weer voor het derde jaar een apart eendaags 'classic festival' in het Werchterpark. ,,En dat loopt uitermate goed'', weet Carlier. Dit jaar (20 juni) staan op deze TW-Classic onder meer Phil Collins, The Corrs en Paul Carrack.
In tegenstelling tot het Pinkpop Festival hoeft Arrow Rock zich geen zorgen te maken over de bezoekersaantallen. De voorverkoop loopt uitstekend.
(Bron: Limburgs Dagblad 2 juni 2004)

1 juni 2004 Pinkpop: Geen communie, maar Pinkpop
Met je ouders voor het eerst naar Pinkpop. Het was afgelopen weekend regelmatig te zien in Landgraaf. Jorre Debie (8) ging samen met zijn moeder Karin (39) Tiësto beleven. DJ Tiësto. Spreek die woorden uit en het gezicht van Jorre Debie straalt. Een grote glimlach van oor tot oor. De Bredase dj is zijn grote idool. ,,Toen ik de eerste keer een liedje van hem hoorde, dacht ik: dat wil ik ook. Plaatjes aan elkaar draaien, de lichten vind ik gaaf. Soms speel ik thuis voor dj. Dan maken we het helemaal donker in de huiskamer en zetten we discolampen neer.'' Jorre, acht jaar, is een vlotte prater. Een complete spraakwaterval. Maar als je hem vraagt waarom de dj zijn ultieme voorbeeld is, valt hij stil. ,,Dj Tiësto is gaaf.'' Meer hoeft hij er niet over kwijt.
Zondagmiddag. Bij de stand van de Free Record Shop op het festivalterrein staat een lange rij. Jorre staat met zijn moeder Karin klem vooraan. Niet zo gek, want dj Tiësto komt zo meteen zijn nieuwe cd signeren. Met een vers exemplaar staat Jorre al meer dan een uur te wachten. Het duurt wel wat lang, geeft hij toe, maar het is alle moeite meer dan waard. Als zijn grote held eindelijk verschijnt, raakt de jongen in complete extase. Hij weet geen woord uit te brengen. En hij had zichzelf nog zo ingeprent te vragen of de dj 's avonds zijn hit Traffic gaat spelen. Het signeren is in een zucht voorbij. Maar Jorre's dag kan niet meer kapot. En dan moet het beste, de show van Tiësto, nog komen.
Februari 2004. Tiësto's naam verschijnt op het programma van Pinkpop. Moeder Karin krijgt het niet meer uit haar hoofd. Elk jaar weer zit ze voor de televisie te balen. Met kinderen naar Pinkpop? Dat doe je toch niet? Maar nu ligt alles anders. Jorre wordt acht jaar, hij vindt de dj helemaal te gek en wanneer komt er weer een kans om hem zo dichtbij huis te bewonderen? ,,Ik heb gewacht, gedubt, gedacht en met zijn vader overlegd. Ons huis staat te koop. Dit jaar, en misschien de komende jaren, gaan we niet op vakantie. Bovendien deed bijna iedereen uit zijn klas dit jaar communie. Hij niet, want doen niets aan het geloof. Je moet een kind toch bezighouden. En je wilt het hoogtepunten geven om naar uit te kijken. Toen ik dat op een rijtje had gezet, was de keuze gauw gemaakt.'' Karin koopt twee kaartjes, vader (,,Ik moet studeren'') en broertje blijven thuis. Voor Jorre is het een complete verrassing als hij hoort dat hij naar Pinkpop gaat. ,,Ik kreeg ze op 16 april voor mijn verjaardag. Ik wist er totaal niets van. Van het geld dat ik op die dag heb gekregen, kocht ik gelijk de cd van de Sugababes. Ze zeggen dat ze in het echt vals zingen, maar op de cd valt dat best mee.''
Zijn klasgenootjes vinden het wel stoer dat hij naar Pinkpop gaat. Een meisje gaat zelfs zover dat ze hem een maand lang de oren van de kop zeurt: Jorre, mag ik met je mee? Met een kind naar Pinkpop. Karin maakt er geen enkel probleem van. De camping slaan ze over. Lekker thuis slapen en 's ochtends onder hun eigen douche. ,,Angst heb ik niet. We letten op elkaar: hij houdt mij in de gaten en ik hem. Bovendien kunnen we allebei wel tegen een stootje. Mochten we elkaar toch kwijt raken, dan draagt Jorre een identificatieplaatje.''
Sommigen mensen verklaren Karin misschien voor gek, maar zij vindt dat Pinkpop hoort bij de opvoeding. ,,We zijn zelf heel erg muziek-minded. Het is natuurlijk niet het belangrijkst, maar het is toch een stukje cultuur van Limburg dat je ze meegeeft.'' De liefde voor muziek zit er bij beide kinderen in. ,,Mijn jongste zoon kon nog maar net staan toen hij Dancevalley op televisie zag. Hij hield zich vast aan de tafel en stond als een gek te headbangen.'' Jorre is niet zo'n swinger als zijn kleine broertje. Bij de meeste bands staat hij maar een beetje mee te deinen. Af en toe schudden met zijn hoofd of meeklappen.
Zondagavond. Eindelijk is zijn hoogtepunt aangebroken met het optreden van Tiësto. Hij staat op de eerste rij. Tegen het hek aangedrukt, zijn moeder houdt achter hem andere mensen op afstand. De eerste tonen van een viool klinken. Jorre kijkt een beetje verbaasd, maar als zijn idool op komt lopen, staart hij met open mond alleen maar naar die ene plek: de draaitafel waar de dj achter plaatsneemt. Pas na een minuut dringt de muziek ook tot hem door. En begint hij langzaamaan een beetje te swingen. Maar die blik blijft anderhalf uur lang onverstoord gericht op Tiësto (Bron: Limburgs Dagblad 1 juni 2004)

1 juni 2004 Volgend jaar wellicht ruimte voor "Classic Pinkpop"
LANDGRAAF - Pinkpopbaas Jan Smeets wil volgend jaar een deel van het driedaagse evenement inruimen voor een zogenoemde 'Classic Pinkpop', waarbij bands uit het rijke verleden van Pinkpop nog eens de revue passeren. Dat zei Smeets gisteravond.
Acts als de Golden Earring, Status Quo, Manfred Mann, Colin Bluntstone (ex-Zombies) en Jack Bruce (ex-Cream) stonden ooit op Pinkpop en zijn nog steeds in de popscene actief. Dit jaar programmeerde de Pinkpop-organisator wel één oude band als The Pixies. Maar het bleef er bij één, terwijl het Vlaamse evenement Rock Werchter ook acts als The Cure en David Bowie vastlegde. De voorverkoop van dat festijn loopt wel goed, terwijl Pinkpop afgelopen drie dagen slechts 35.000 van de beschikbare 50.000 kaarten verkocht.
Wat volgend jaar ook zeker moet veranderen is het boeken van hardrockbands. "Ik wilde bands als Linkin' Park, 3 Door Down en Incubus, maar ik kreeg die om uiteenlopende redenen niet", verklaarde Smeets. "Je ziet dat mensen dat soort rampestampers toch willen hebben en dat die fans nu zijn weggebleven." Smeets heeft die acts zeker nodig, want dit jaar draaide hij verlies. Hoeveel zijn balans in de min belandde, wilde hij niet zeggen.
Genieten deden de aanwezige 35.000 mensen wel van acts als N*E*R*D., Lenny Kravitz, Jet en ook Tiësto. Ook het weer viel achteraf beschouwd wel mee. Smeets riep gisteren op een bepaald moment vanaf het podium dat de meteorologen een zware onweersbui verwachtten boven het Limburgse Landgraaf, maar die bleef uit.
Onweer kwam er niet, maar regen wel, juist tijdens het optreden van de populaire Amerikaanse band N*E*R*D.. Die artiesten kwamen sowieso al een kwartier te laat op het podium, maar hun (kortere) show viel niet in het water. De charismatische frontman Pharell Williams salueerde aan het begin van de show voor het publiek. Hij was 'at your service' en vroeg of de menigte 'ready to go psycho' was. De fans beantwoordden die vraag met veel instemmend geschreeuw.
De dames van de Britse groep Sugababes leken een beetje een vreemde eend in de bijt op het Pinkpoppodium, maar werden toch getolereerd. Het publiek vond het wel geinig om hun hitjes als "Round, round" op hoge toon mee te zingen. Ze waren vooraf opgewarmd door Radio 3FM-presentator Giel Beelen die poedelnaakt de dames aankondigde.
Smeets wordt volgend jaar 60 jaar, maar wil voorlopig doorgaan met het organiseren van het popevenement. Wel praat hij met mogelijke overnamekandidaten, waaronder het internationale entertainmentconcern Clear Channel. "Maar ook met anderen", vult Smeets aan. "Ik praat met ongeveer vijf gegadigden. Onlangs heb ik een hartprobleem gehad, dus ik moet wel over dit soort dingen nadenken. Maar ook als het festival wordt overgenomen, wil ik voorlopig blijven meewerken. Wat moet ik anders doen met Pinksteren?"
(Bron: De Stem 1 juni 2004)

1 juni 2004 Pinkpop zonder hoogvliegers
LANDGRAAF - Veel was er te doen over de programmering voor aanvang van de 35ste editie van Pinkpop. Toppers zouden ontbreken, het programma teveel gericht op top 40-publiek en gitaarbands zouden een te bescheiden rol hebben. Erg lekker dus voor Nu of Nooit-winnaars 37 Stabwoundz om met hun metalcore het festival te openen en om meteen te tekenen voor de zwaarste geluiden die op de rest van het festival te horen zouden zijn.
De toon is gezet, zou je zeggen. Ware het dat de muziek van 37 Stabwoundz geenszins representatief is voor de rest van de programmering. Dit betekent niet dat het helemaal kommer en kwel is voor snarenminnend Pinkpop. De aanstormende band The Sheer is niet alleen van Nederlandse bodem, maar ook nog eens een echte opsteker. Het is dat ze in de donkere 3fm-tent moeten spelen, anders zouden de volop aanwezige zonnestralen op zaterdag een perfecte context geweest zijn voor de zomerse popmuziek van dit viertal. Aardig is ook de hippe electro van het Belgische Vive la Fête. Maar het kunstje van de kirrende zangeres Els Pynoo is wel al snel uitgewerkt. Evenals de impact van haar rokje dat nog korter is dan de gemiddelde damesslip.
Zanger Ville Valo wordt hierna door een horde jonge meiden aanbeden en lijkt in hun ogen niks fout te kunnen doen. Ook de totaal ongeïnspireerde houding lijken de fans gewoon te slikken. Maar waar de nummers van Him op cd nog wel enige bevlogenheid uitstralen, is de conclusie na deze performance toch echt dat we hier te maken hebben met een van de meest overschatte live-bands van het moment.

Aan bevlogenheid ontbreekt het bij het rariteitenkabinet van Kaizers Orchestra daarentegen geen moment. Deze Noren nemen geen genoegen met droge shirts. Gezweet moet er worden. En dus beuken zij middels hun ratjetoe aan pop, rock, folk, klezmer en Noorse volksmuziek letterlijk een paar olievaten aan gort. De muziek is misschien niet erg toegankelijk, maar degenen die ervoor open staan, zullen dit optreden geen teleurstelling vinden.
Toegankelijkheid is bij The Rasmus echter wel het credo. Weer een Finse band en weer een leadzanger (Lauri Ylonen) die aan jonge fans geen gebrek heeft. Referenties naar de muziek van Bon Jovi zijn niet misplaatst. Het volk dat op The Pixies afkomt, is heel wat ouder. Naar deze reünie van Frank Black en consorten werd lang uitgekeken. Voor de fans van deze legendarische Indo-rock band was het optreden een feest dankzij de set van klassiekers. Nieuwe fans zal de band echter weinig hebben overgehouden aan de show. Het viertal staat er droogjes bij en ook een hysterische fan die op het podium weet te geraken, weet maar een zuur lachje van bassiste Kim Deal op te wekken. Deze kamikazeact is dan ook het meest enerverende moment van het optreden.

Dan is het heel wat leuker om After Forever aan het werk te zien. De tweede Limburgse band op het festival is nog steeds groeiende, maar hun gothicmetal staat als een huis. Het grootste deel van het publiek blijft tijdens het optreden van After Forever hangen bij Tiësto. Maar het deel dat wel in de tent aanwezig was, werd getrakteerd op een strak staaltje energie.
Op de derde festivaldag krijgen de meiden van de Sugababes de kans om de criticasters de mond te snoeren. Maar het komt allemaal niet zo goed uit de verf. Tot een echte festivaltopper zoals ze dat in Engeland wel zijn, hebben de Sugababes zich hier in ieder geval nog niet ontpopt. Franz Ferdinand is dat ondanks het korte bestaan al wel gelukt. Organisator Jan Smeets zei van tevoren al uit te kijken naar dit optreden, en geef hem eens ongelijk. De hippe, frivole popnummers van hun titelloze debuut slaan in als een bom. Franz Ferdinand mag het hoogtepunt van Pinkpop genoemd worden.
Conclusie van Pinkpop 2004? De programmering zelf was verrassend, maar echte verrassingen bleven tijdens het festival uit. Voor Pinkpopoprichter Jan Smeets is deze 35ste editie met 'slechts' 35.000 bezoekers een wijze les. Hij heeft gemerkt dat de oudere generatie popliefhebbers weer is weggebleven. Daarom wil hij volgend jaar een deel van het driedaagse evenement inruimen voor een zogenoemde 'classic-Pinkpop', waarbij bands uit het rijke verleden van Pinkpop nog eens de revue passeren.
(Bron: De Gelderlander 1 juni 2004 door Jeroen Geerts en Niels Guns)

30 mei Rustig begin Pinkpop
Hoobanstank op Noordpodium Zondag 30 mei 2004, LANDGRAAF - Het gras langs de wegen rond het terrein van muziekfestival Pinkpop in Landgraaf bood vrijdag tegen de avond nog een relatief verlaten indruk. Dit in tegenstelling tot de vrijdag voor Pinkpop vorig jaar, toen zich aan het begin van de avond al honderden muziekliefhebbers van heinde en ver in het gras voor de toegangspoort van de populaire camping A hadden neergevleid.
Dit jaar lag er slechts een handjevol jongeren te zonnebaden in afwachting van het moment dat de poort opgengaat, zaterdagochtend. Sporadisch sleept een enkele wandelaar zich naar het groepje dat in het gras ligt, om daar aangekomen zuchtend en zwetend een rugzak van de schouders te werpen en snel een blik bier naar binnen te werken. Een onevenredig groot aantal motoragenten houdt een oogje in het zeil. Alsof ondernemers geen winstgevende verkoop verwachten, staan er aanmerkelijk minder kraampjes langs de weg naar camping A. Inwoners van Landgraaf verbazen zich over de rust en het ontbreken van muziekfans. Een ongebruikelijk aanzicht op de vrijdag voor Pinkpop dat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een tegenvallende kaartverkoop. Op donderdag waren er 30.000 kaartjes verkocht en nog 20.000 beschikbaar. Op het terrein zelf bouwen ondernemers hun kraampjes op en scheurt Pinkpopbaas Jan Smeets in een zwarte auto over de smalle weggetjes rond de draf- en renbaan. ,,Ze komen of ze komen niet'', haalde hij eerder zijn schouders op over die lage verkoop.
Aan het programma hoeft het niet te liggen. Zondag beginnen de Pixies op Pinkpop hun Europese tournee na enkele jaren van stilte rond de groep. De waanzinnig populaire Australische rockformatie Jet en de Nieuw-Zeelandse Datsuns, wier rauwe muziek steeds bredere waardering oogst, zijn duidelijke favorieten. Ook naar de symfonische rock van Muse op maandagavond kijken vroege bezoekers uit, maar de meeste Pinkpopgangers slapen toch eerst nog een nachtje thuis.
(Bron: De Stem 30 mei 2004 / Foto David van Dam / ANP)

Start Pinkpop rustig en luidruchtig tegelijk LANDGRAAF (ANP) - Het is nooit eerder zo rustig geweest rond Pinkpop, weet een woordvoerder van de politie zaterdag, niet lang na de aftrap van het muziekfestival in Landgraaf. Weinig extra verkeersdrukte, geen lange rijen voor de ingangen, geen incidenten, aldus de zegsman.
Zoals in een bijna leeg café de muziek extra hard gezet wordt om drukte te suggereren, zo luidruchtig klinkt de band die Pinkpop 2004 opent. De rauwe death metal van de Limburgse band 37 Stabwoundz doet menig bezoeker achteruit deinzen. Doorladen en schieten, kon het muzikale motto van de groep zijn, die Pinkpop mocht openen na het winnen van de Nu Of Nooit finale op 28 februari. Op het podium staan vier bandleden die eruit zien alsof ze in Weert net van de tractor waren gesleurd. "Save My Soul'', schreeuwt de zanger. Op enkele eerste rijen voor het podium na, lijken de toehoorders niet echt onder de indruk van de Metalcore.
Wie 37 Stabwoundz wil ontvluchten, kan terecht bij ADHD in de 3FM-tent, maar de mensen die voor echte Rock gekomen waren, houden het ook daar niet lang uit. Ze moeten tot zondag wachten, als ze hun hart kunnen opdoen aan de pretpunk van Less than Jake, en de Noorse olievatenrock van Kaizers Orchestra.
Natuurlijk spelen zondagavond de Pixies, een reünie, de aftrap van een nieuwe Europese tournee. Hoogtepunt wordt volgens veel Pinkpopgangers de show van Tiësto. In zijn negentig minuten durende show zal deze wereldberoemde dj zondagavond uitsluitend eigen werk ten gehore brengen, bijgestaan door de Engelse zangeres Kirsty Hawkshaw.
Zaterdag liepen veel jeugdige muziekliefhebbers echter nog wat onwennig rond over het terrein, of lagen wat in het gras te zonnen, wachtend op het ritme, dat hen eindelijk in vervoering kan brengen.
(Bron: ANP)

28 mei Eigenaar Mojo wil Pinkpop
LANDGRAAF - Jan Smeets, oprichter en eigenaar van het Pinkpopfestival, doet na 35 jaar afstand van het festival. Smeets onderhandelt met de Amerikaanse firma Clear Channel, eigenaar van boekingskantoor Mojo, over de overname van Pinkpop. Ook een Duits bedrijf, waarvan Smeets de naam niet noemt, zou geïnteresseerd zijn in de overname van het festivalterrein. "Na het festivalseizoen in september gaan we praten. Maar als de onderhandelingen me niet aanstaan, dan verkoop ik niet." Smeets speelt al langer met de gedachte het festival van de hand te doen, vooral nadat hij vorig jaar ernstige hartklachten kreeg. Smeets wil wel blijven als (mede)organisator. "Er is geen sprake van dat ik bij Pinkpop weg wil." Hij zegt zich kwaad te maken over hardnekkige geruchten als zou hij weg willen bij Pinkpop. "Natuurlijk, ik heb niet het eeuwige leven. Ik word volgend jaar zestig, en als ik er bij neerval, is het einde oefening. Maar als het aan mij ligt ben ik hier voorlopig nog niet weg."
Hij bevestigt dat er tot nog toe 30.000 van de beschikbare 50.000 kaarten voor het 35ste Pinkpop- festival zijn verkocht, en dat Pinkpop naar het zich laat aanzien komend pinksterweekeinde niet uitverkocht zal raken. "Maar ik vind zoiets niet relevant. Je kunt pas achteraf constateren of het festival voldoende bezoekers heeft getrokken", vindt Smeets.
(Bron: De Gelderlander 28-05-2004)


Popfestival viert 35ste editie, Pinkpopveteraan Ruud (52) is er weer bij
Ruud van Wersch (52) bezocht vrijwel alle edities van het Pinkpop. Hij maakte tijdens de eerste edities van het jaarlijkse popfestival filmopnamen, waarvan een groot deel nu op dvd staat.
Pinkpop - the vintage years is onlangs verschenen. Het komende weekeinde staat de Pinkpop-veteraan uit Geleen opnieuw vooraan. "Een paar maanden voor het eerste Pinkpop-festival had ik een filmcamera gekregen. Een cadeautje van Sinterklaas. Ik heb toen wat sfeerbeelden gemaakt, waarbij ik alleen wat langer heb stilgestaan bij het optreden van George Baker. Hij had toen net een hit met Little Green Bag, wat ik een mooi liedje vond. Ik maakte de opnamen voor mijzelf, als een souvenir. Pas later, toen mensen er lucht van kregen, heb ik de filmpjes wel eens laten zien op fuifjes.
"Ik was me totaal niet bewust van enige historische betekenis van wat ik aan het doen was. Het Pinkpopfestival was immers als een soort eenmalige noodoplossing ontstaan, een alternatief voor een afgelast optreden van de Amerikaanse zangeres Melanie. Ik ging omdat mijn vrienden gingen. Het was voor mij maar een paar honderd meter lopen. Niemand verwachtte dat het festival zo'n enorme toekomst voor zich had.

Pop Janneke met dochter Inge van Wersch "Ik heb de eerste edities zoveel mogelijk gefilmd. Dat kon ook heel eenvoudig. Het waren de informele jaren 70. Als je met een camera rondliep, ging iedereen er van uit dat je wel bij een krant zou werken. Als je dan het podium opwandelde, midden in een optreden, legde niemand je een strobreed in de weg. Ik heb tot 1975 opnamen gemaakt. Toen doken de nationale omroepen op het fenomeen Pinkpop en was mijn werk overbodig geworden.
"Ik ben daarna natuurlijk wel blijven gaan. Tot 1987. Pinkpop had tot dan toe plaatsgevonden in het Burgemeester Damensportpark in Geleen, maar moest daar weg. De keuze viel op een locatie in Baarlo. Uit frustratie ben ik niet gegaan. Net als vele andere inwoners uit Geleen, die het festival met lede ogen zagen verdwijnen. Ik heb toen Lou Reed gemist. Jammer. Een jaar later verhuisde het opnieuw, ditmaal naar de definitieve bestemming in Landgraaf. Ik ben nog een paar edities weggebleven, maar toen begon Pinkpop weer te hard aan me te trekken. Sindsdien heb ik geen jaar meer gemist.
"Pinkpop is in de loop van de jaren veranderd. Alles is strakker, professioneler en commerciëler geworden. Je houdt het niet tegen. In een aantal opzichten is dat jammer, maar je moet het verleden niet al te veel idealiseren. Er is veel ten goede veranderd. De bands zijn beter. Het geluid is harder en zuiverder dan voorheen. Vooral wat betreft service zijn er grote sprongen voorwaarts gemaakt. Tijdens de eerste edities waren er twee toiletten voor het hele publiek. Onvoorstelbaar. Ook het eten is zoveel beter. Vooral gezonder. Je kunt er nu zelfs macrobiotisch eten krijgen.

"Wat betreft de sfeer is veel hetzelfde gebleven. Iedereen ligt nog steeds in het gras en kiest zijn of haar favoriete bandje uit en loopt dan naar voren. Zo ging in 1970 en zo gaat dat nu nog. Er zijn gelukkig nooit vervelende dingen gebeurd. Alleen de editie 1979 was spannend, vanwege het optreden van de Molukse band Massada. Het was kort na de treinkapingen en er was veel beveiliging, want je wist maar nooit.
"Ik ga nog steeds met veel plezier, al verzamel ik niet langer alle platen van de groepen die optreden. Ik ben nooit zo'n enorme popkenner geweest. Dat hoeft ook helemaal niet. Ik laat alles veel liever over mij heenkomen, zonder dat er allerlei verwachtingspatronen in de weg zitten. Op die manier heb ik mij ooit enorm laten verrassen door het sfeervolle optreden van de Britse groep Faithless. "Het programma van dit weekeinde bevat weer genoeg moois. Zoals Lenny Kravitz. Ik weet het: hij staat er voor de vierde keer, maar hij is een ideale festivalact. Ik ben wat minder gecharmeerd van de Sugababes. Die meidenband hoort niet thuis op een festival als Pinkpop. Het is duidelijk een poging om ouders met kleine kinderen te lokken. Wat ze overigens niet gaat lukken. In Geleen gonst het van de geruchten. De dames zouden wel eens ouderwets bekogeld kunnen worden. Toch sta ik, ook dit jaar, weer vooraan."

Pinkpop top-10 van Ruud van Wersch
1.
Rory Gallagher (1974)
"Ik houd van eenlingen in de popmuziek. Zoals de Ierse gitarist Rory Gallagher. Ik stond slechts meters van hem vandaan en zag met wat voor een enorme passie hij speelde. Die inzet sloeg over tot op de achterste rijen van het publiek."
2. Raymond van het Groenewoud (1980)
"Nog zo'n eenling. Een unieke zanger, die het publiek inpakte met zijn emoties. Vooral in de inmiddels legendarische vertolking van zijn hit 'Je veux de l'amour'.''
3. Elvis Costello (1979)
"Ik zie hem nog staan in dat colbertje. Het goot die dag. Hij speelde gewoon door en zijn trouwste fans bleven vooraan staan. Het gaf het optreden een heel broederlijke sfeer.''
4. Rage Against The Machine (1994)
"'Fuck you, I won't do what you tell me' was de kreet uit hun hit Killing in the name of. Dat sprak mij, nog altijd een beetje een rebel, enorm aan.''
5. Faithless (2002)
"De combinatie van licht en geluid was prachtig, vooral omdat het net donker begon te worden. Heel sfeervol.''
6. Uriah Heep (1976)
"Die zanger, David Byron, wandelde het podium op als een prima donna. Een beetje zoals John Travolta er een paar jaar later uitzag. Een frontman met een enorme uitstraling.''
7. Mothers Finest (1978)
"Die band beschikte over een enorme power.''
8. The Police (1979)
"The Police pakte het publiek in met de hit Roxanne, die door 40.000 mensen werd meegezongen. Kippenvel. Het was ook heel bijzonder dat de band meteen na het optreden het zwembad indook.''
9. Madness (1981)
"Deze Britse band maakte ska: vrolijke muziek, die het uitstekend bleek te doen op een festival.''
10. Mink DeVille (1982)
"Op nieuw zo'n eenling waar ik dol op ben. Wat de man ook doet, hij blijft altijd zichzelf. Ook op Pinkpop.''
(Bron: AD 26-05-2004 door Robert Haagsma)

22 mei 2004 Pinkpop toch weer bang voor rotte eieren
Veel commerciële acts prijken op het affiche van Pinkpop 2004. Op internet spuien veel Pinkpoppers kritiek. Maar tegelijkertijd rest de constatering dat de vijfendertigste editie van Nederlands oudste festival (29, 30 en 31 mei) wellicht de veelzijdigste tot nu toe is.
Pinkpop 1998. Bezoekers die in de voorste rijen van het festival bivakkeerden en degenen die thuis voor de buis zaten, weten het misschien nog wel. Zangeres Anouk kreeg een ei naar zich toegegooid en moest haar truitje uittrekken om niet al te besmeurd verder op te treden. Anouk past niet op een festival als Pinkpop, zou de verklaring zijn voor de voltreffer.
Een jaar later 1999. Ook ex-Take That-lid Robbie Williams heeft het zwaar te verduren op het hoofdpodium van Nederlands oudste popfestival. Ternauwernood weet hij een sinaasappel te ontwijken die hem uit onvrede over zijn komst is toegeworpen. Hij snoert de criticasters vervolgens de mond door het stuk fruit met een onmogelijke karatetrap terug het publiek in te schoppen en verzoekt iedereen die hem niet welkom heet, hem met iets te raken. Niemand durft meer.
Verwijten
Maar ook dit jaar is het weer vrezen voor de rotte eieren en dito tomaten gezien de behoorlijk commerciële programmering. Op het festivalforum www.graz.nl bijten tientallen bezoekers fel van zich af. Zij verwijten de organisatie geen voeling te hebben met de bezoekers en stellen dat ook dit jaar, net als de vorige editie, niet uitverkocht zal raken. "De grote fout van Jan Smeets is dat hij het over een totaal andere boeg wil gooien. En dat mislukt. Mensen die dit jaar toch gaan zijn verstokte fans of jonge meisjes. Maar vele Pinkpopgangers zoals ik die al elf keer zijn gegaan, haken nu echt af", zo meent een bezoeker van het forum. Niet iedere bezoeker van het forum is het met deze stelling eens, maar de bijval is behoorlijk groot. De echte Pinkpopper lijkt te vrezen voor een te commerciële toekomst.
Maar wie veroorzaken nu eigenlijk al deze commotie? Voortrekker van het - voor Pinkpoppers - rariteitenkabinet is toch wel de meidenband Sugababes. Van alle meidenbands die vanuit Engeland de hitlijsten bombardeerden, is dit drietal weliswaar het spannendst. Maar dat een commerciële act als deze op een popfestival als Pinkpop heel wat wenkbrauwen kan doen fronsen is duidelijk. En ook N.E.R.D (de 'rockband' van hitmachine The Neptunes die scoorden met producties voor Britney Spears en Justin Timberlake) en The Black Eyed Peas zijn niet alledaagse gasten die het hoofdpodium van Pinkpop 2004 op pinkstermaandag bezetten. Maar wel leuk voor de iets meer hiphop gerichte bezoekers, dat zeker. Of is het een knieval voor het jongere publiek? Feit is dat een aantal van de groepen het niet slecht zou doen, of deden, op de TMF-awards.
Traditioneel
Als iemand de komst van bovengenoemde acts in een perspectief kan plaatsen, is het organisator Jan Smeets wel. De Limburger viert dit jaar zijn vijfendertigste Pinkpop en heeft al veel kritiek gekregen op de programmering. Uit de losse pols kan hij zo een aantal bands noemen die ook in het verleden op onbegrip stuitten. "Dat de Pretenders op Pinkpop stonden, vond men destijds al vreemd. En ook Doe Maar vonden sommige fans van het festival maar niks. Of meer recent kon Oasis ook niet echt op veel steun vooraf rekenen. Ach, er zal elk jaar wel iemand zijn die kritiek zal spuien. Daar luisteren we wel naar, maar je moet er rekening mee houden dat we met Pinkpop een traditioneel festival neerzetten. En hierop is ook plek voor de iets meer populaire bands'', aldus Smeets.
"Maar ik geef toe dat er voor de doorgewinterde harde gitaarliefhebber dit jaar iets minder te beleven valt dan voorgaande jaren. Geen Audioslave of Queens of the Stone Age dus. Niet dat het een nieuwe koers is die wij opgaan, maar het uitblijven van dat soort groepen is puur toeval." Verder kan Smeets nog rekenen op een aantal gegarandeerde festivaltoppers als dancesensatie Moloko, doorgewinterde rocker Lenny Kravitz en het progressieve, bombastische trio Muse. Allemaal acts overigens, die eerder ook op Pinkpop stonden. Om maar aan te geven dat de zoektocht naar verrassende nieuwe groepen voor bezoekers steeds moeilijker wordt op een festival als Pinkpop. Daar is volgens Smeets één grote uitzondering op: "Franz Ferdinand, die groep moest en zou ik per se hebben. Want dat is juist wel weer een debuterend bandje dat in de komende jaren heel groot gaat worden. Dan kunnen we toch mooi zeggen dat we die op Pinkpop hebben gehad."
Nog iets opvallends aan de programmering van 2004: ADHD, The Sheer, After Forever en winnaars van popwedstrijd Nu of Nooit, 37 Stabwoundz, zijn de enige vier Nederlandse bands die bovendien allemaal op bij-podia mogen komen opdraven. Een bescheiden aantal voor Pinkpop. Smeets: "We hebben Kane, Anouk, Di-rect en dat soort bands voorlopig wel genoeg gezien op popfestivals. Eventjes 'nee' dus voor hen. En ook in de toptien van de Nederlandse Gouden Tip (favorietenlijst die bezoekers op internet kunnen invullen) vonden wij eigenlijk geen groepen die het waardig waren om op Pinkpop te staan. En dan houdt het dus op. Dat wil niet zeggen dat wij de komende jaren de Nederlandse bands links zullen laten liggen."
(Bron: Provinciale Zeeuwse Courant van 22-05-2004 door Niels Guns)


18 mei 2004, presentatie Pinkpop Vintage Years

Jan Smeet en Maurice Schmitz van ArtMARK Op de 34e verjaardag van Pinkpop, zijn dan eindelijk de eerste exemplaren van de dvd's Pinkpop The Vintage Years deel 1 en 2 door Maurice Schmitz uitgereikt aan Jan Smeets.
Vandaag, precies 35 jaar later, verschijnen de eerste dvd's van Neerlands oudste popfeest. Dankzij het doorzettingsvermogen van Maurice Schmitz: "Commercieel is het niet interessant."

'Pinkpop, The Vintage Years' staat er lekker eigenwijs op de hoesjes van beide dvd's. De klassieke jaren van Pinkpop, in dit geval de jaren zeventig. De ene dvd loopt van 1970 tot en met 1974 met artiesten als Golden Earring, Wishbone Ash, Fairport Convention en, zeer opzienbarend, Captain Beefheart. De andere behandelt het laatste deel van het decennium met onder meer optredens van Kevin Coyne, Rush, Alan Stivell en Manfred Mann's Earth Band.

Al met al heeft het Maurice Schmitz drie jaar en heel veel moeite gekost om dit tijdsdocument op tafel te kunnen leggen. Maar de 44-jarige Nijmegenaar, zelf een fanatiek bezoeker van het Limburgse festival en werkzaam in de muziekwereld, liet zich niet uit het veld slaan.

"Het probleem waar ik keer op keer tegen aan liep was het krijgen van toestemming om beeld- en audio-materiaal te mogen gebruiken. Er zijn veel, heel erg veel banden met prachtig spul. Daar lik je je vingers bij af. Maar daar kun je je bij het maken van de dvd niet door laten leiden. Je moet kijken naar wat je kunt kríjgen." Commercieel is het niet interessant, ontdekte Maurice al snel. Als hij al zijn uren zou doorberekenen zou de prijs een stuk hoger liggen dan de circa 19 euro waarvoor ze nu in de winkel liggen.

Drie jaar geleden stapte Schmitz met het idee om een Pinkpopdocument op dvd uit te brengen naar Pinkpopbaas Jan Smeets. "Jan zag het wel zitten. Maar zei ook dat het waarschijnlijk niet te doen was. Soortgelijke plannen waren eerder al gestrand. Ik ben begonnen met te achterhalen waar het materiaal was. Vanaf 1992 is dat geen probleem, dat ligt bij de NPS. En in de begintijd waren er allerhande amateurbeelden en de super 8-filmpjes van Ruud van Wersch. Daar tussenin was het een puinhoop. De omroep werkte toen veel met freelancers, de banden werden door iemand meegenomen en verdwenen."

Pinkpop Vintage Years Vol1 Pinkpop Vintage Years Vol2 Toen er eenmaal een overzicht was van al het bruikbare beeld- en geluidsmateriaal, kwam de volgende hobbel: de rechten. "Je hebt te maken met de rechten voor audio én video. Die zijn vaak in verschillende handen, wat het niet makkelijker maakt. Uiteindelijk kom je uit bij de bands en platenmaatschappijen. Of hun juristen. En die zeggen meestal direct nee."
Pas toen Universal Pictures Benelux Schmitz' plan zag zitten en Universal Music ook, kwam er wat beweging in. "Het moeilijkst bleef het met de bands uit het recente verleden. Die willen vaak zelf iets doen met de opnamen."
De tracklist van beide dvd's weerspiegelt het moeizame ontstaansproces. "Ik had bijvoorbeeld ook heel graag The Police en Dire Straits willen hebben, maar dat kon ik vergeten. Wel ben ik blij met Captain Beefheart. Hij moest invallen van Dave Mason, en werd met witte limousines van vliegveld Beek gehaald waar hij met een privévliegtuig was aangekomen. Die beelden, dat is geweldig."

Pinkpop, The Vintage Years is een 'sentimental journey' voor iedereen die ooit op het oude Pinkpop, in het stadion van Geleen is geweest. Wijde broekspijpen, Indiase jurken en lang slierten haar vullen het beeld, met op de achtergrond Supersister, Cockney Rebel of Massada. Een kleine teleurstelling is misschien dat hier en daar in plaats van het oorspronkelijke concertgeluid opnamen van elders moesten worden gebruikt.

Momenteel is Schmitz bezig met twee volgende dvd's, die de jaren tachtig en negentig zullen omvatten. Tevens heeft hij contact met andere festivals in Europa, zoals Glastonbury en Werchter. "Die lopen met soortgelijke plannen rond. Pinkpop is de eerste. Hier is pionierswerk verricht."
(Bron: De Gelderlander van 19-05-2004)

Schoon gebit op Pinkpop dankzij verkiezingen
DEN HAAG - Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat 10.000 tandenborstels uitdelen op het Pinkpopfestival. Het is onderdeel van een rondreizende road-show die Nederlanders moet aansporen aan de Europese verkiezingen mee te doen. "We delen ze uit op 30 mei, de tweede dag van Pinkpop", vertelt projectleider Lurt Smit. Twaalf man leuren met de tandenborstels op de camping met popliefhebbers, "en er gebeurt ook nog iets ludieks." De medewerkers staan er met de twee speciale caravans, die overal in het land aandacht voor de verkiezingen moeten trekken.
Hoe laat ze die zondag beginnen, weet Smit nog niet. "Het ligt er maar net aan, hoe laat ze daar wakker worden." Ze gaan de festivalgangers in elk geval niet wekken: "Het moet wel gezellig blijven."
(Bron: De Gelderlander van 04-05-2004)

3 mei Pinkpopmagazine van Metro
Metro geeft je alle informatie over de artiesten en het festival in het officiële Pinkpop Magazine! Vanaf 3 mei gratis verkrijgbaar bij o.a. de 180 Free Record Shop filialen, de 150 grote Postkantoren en bij de muziekspeciaalzaken in het zuiden van Nederland waarmee Pinkpop sinds jaar en dag samenwerkt. Verder wordt het Pinkpop Magazine meegeseald met muziekblad OOR nr. 10.

Hierin o.a. The Looks van Mr. Perfect Lenny Kravitz, de droom van Tiësto die uitkomt, Muse op de snelweg naar de top, de muziek van de Sugababes en een weerzien met de Pixies na vijftien jaar.
En dit alles helemaas gratis, da's toch mooi meegenomen van Metro, een onafhankelijke krant op tabloidformaat die regionaal, binnen-en buitenlands nieuws bevat naast nieuws over werk & geld, sport en cultuur. en bovendien is Metro gratis 6 dagen per week.
In de Metro van 29 mei a.s. kun je bovendien een Pinkpop special vinden met het laatste festivalnieuws. Mis hem niet!

Kaartverkoop Pinkpop loopt achterstand op
LANDGRAAF - Een uitgebreide reclamecampagne op televisie, radio en in kranten moet de kaartverkoop van Pinkpop aanzwengelen. Tot nu toe zijn pas 20.000 kaarten verkocht.
Pinkpop-baas Jan Smeets hoopt nog altijd dat 50.000 bezoekers de weg naar Landgraaf zullen vinden op 29, 30 en 31 mei. "De kaartverkoop is minder dan de laatste jaren, maar nog altijd beter dan gemiddeld." Smeets hield er op voorhand rekening mee dat het festival niet uitverkocht zou zijn (60.000 mensen), mede als gevolg van een hausse aan festivals en stadionoptredens van grote bands komende zomer. Zo treden Metallica, Lenny Kravitz (ook op Pinkpop) en Phil Collins op in de Amsterdam ArenA. "Overdaad schaadt."
Niettemin verwacht Smeets verbetering. "De laatste paar weken verkopen we normaal gesproken tussen de 10.000 en 15.000 kaarten. Mensen gaan dan pas nadenken wat ze met Pinksteren willen gaan doen. Bovendien hebben ze dan hun vakantiegeld gekregen." Woordvoerders van platenwinkels noemen als mogelijke oorzaak het 'lichte programma', met artiesten als Sugababes en Black Eyed Peas. Zij wijzen erop dat Werchter in België in enkele dagen tijd was uitverkocht. Daar treden onder meer The Cure, David Bowie en Metallica op. Smeets denkt dat Pinkpop wellicht kan profiteren van een uitverkocht Werchter. "Veel Nederlanders hebben geen kaartje kunnen krijgen voor Werchter. Wellicht kiezen zij alsnog voor Pinkpop."
(Bron: Haagsche Courant van 30-04-2004)



Koos Snijders, hoofdredacteur van de Trompetter, het bekendste limburgse weekblad van Limburg, heeft mij gevraagd om zijn artikel-serie "Muzikale Blikvanger" van 28 april 2004 te vullen met mijn ervaringen en gedachten over Pinkpop.

Koos heeft ook ooit opgetreden als zanger van de Geleense soulband Geno's Blue Bustersop de voorloper van Pinkpop in 1969, dat meestal, zeg maar altijd in de vergeethoek terecht komt. Het evenement wordt 'Pinknick' genoemd; vanwege Pinksteren en vanwege VPRO's Piknik, waar het hippe deel van Limburg toen erg naar op keek. Uitspanning Gulperberg Panorama, inderdaad gelegen boven op de Gulpenerberg was het middelpunt van dit spectaculaire evenement.
(Publicatie in De Trompetter 28 april 2004)

Kaartje voor Pinkpop valt weer te overwegen
Lenny Kravitz, Muse, Black Eyed Peas, N.E.R.D., dj Tiësto. Dat zijn enkele namen die Mr. Pinkpop Jan Smeets gisteren bekendmaakte voor het festival, eind mei. Pinkpop lijkt op de weg terug.

Pinkpop was de laatste jaren een beetje het lelijke eendje van de popfestivals geworden. Pinkpopbaas Jan Smeets leek de weg kwijt, zo merkwaardig stak de programmering soms in elkaar. Harde rock (Peter Pan Speedrock) naast oude soul (Solomon Burke) naast poppy country (Ilse DeLange) naast techno (Moby), zonder duidelijke opbouw. Het werd nooit helemaal duidelijk op welke doelgroep Neerlands oudste festival nu mikte.

En met alle respect voor Smeets: wie nog eens de programmering van de aflopen jaren doorloopt krijgt de indruk dat hij zich vaak liet afschepen met de tweede popgarnituur. Afgelopen jaar was het festival dan ook bij lange na niet uitverkocht.

Pinkpop werd in populariteit links en rechts gepasseerd door het Belgische Werchter en het Nederlandse Lowlands. Die waren een stuk hipper en hadden betere acts. Daar kon je maanden van tevoren blind een kaartje voor kopen en je werd niet teleurgesteld.

Ook de genrefestivals vormden een steeds grotere bedreiging voor het breed opgezette Pinkpop. Dance Valley, Dynamo en sinds vorige jaar Arrow Rock bedienen respectievelijk het dancepubliek, de metalliefhebbers en de 'oudere jongeren'. Jan Smeets moest kiezen, moest een nieuwe plek in de overvolle festivalwei proberen te vinden. Hij doet dat met een programmering die solide én toch modern oogt. En bijna elk naam is raak. Met Lenny Kravitz, Muse en (de reünie van) The Pixies heeft hij een paar grote rocknamen te pakken. De zwarte muziekfans bedient hij met The Black Eyed Peas, N*E*R*D en The Roots. Dance komt van de hand van Dave Clarke, Audio Bullys en dj Tiësto. Tenslotte: liefhebbers van hitjes komen aan hun trekken met The Rasmus en Sugababes.

De enige bands die eventueel gemist worden zijn The White Stripes en The Darkness. Die laatste naam staat wel op het programma van Werchter, dat verder uitpakt (naast Kravitz en Muse) met Metallica en David Bowie. Maar het Belgische festival mist dan weer de R&B-acts. En voor Bowie kan deze regio dan weer veel makkelijker naar Lichtenvoorde, naar Arrow Rock.
(Bron: De Gelderlander 3 maart 2004/ Hans Walraven Foto: ANP)

Organisatoren evenementen moeten politiekosten betalen
DEN HAAG - Organisatoren van grootschalige commerciële evenementen kunnen een rekening van de politie tegemoet zien, als er excessief gebruik van politiemensen is gemaakt. Het gaat onder meer om wedstrijden in het betaald voetbal.
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) wil maximaal de helft van de kosten van de noodzakelijke politie-inzet terugvorderen van de organisatie. Dat staat in een notitie die hij gisteren naar de Tweede Kamer stuurde.
Pinkpopbaas Jan Smeets zegt dat de plannen geen gevolgen hebben voor zijn festival, omdat de organisatie zelf zowel beveiliging als geneeskundige hulp organiseert. Verder betaalt Pinkpop jaarlijks circa 90.000 euro aan de gemeente Landgraaf voor overlast buiten het terrein.
Overigens vindt Smeets de plannen onzinnig. "We betalen 35 procent vennootschapsbelasting. Dat geld is er toch ook voor politie-inzet! Bovendien heeft Paars II plannen in deze richting verworpen. Zo creëer je een onbetrouwbare overheid." Smeets vreest bovendien dat de plannen de doodsteek zijn voor de helft van de grote evenementen in Nederland, die dan onbetaalbaar worden. "En waar gaan die mensenmassa's dan hun vertier zoeken?", vraagt hij zich af.
(Bron: ANP / Provinciale Zeeuwse Courant van 14-04-2004 door Yvonne Hamar)

Pinkpoppopster, AWARD voor STREETPOSTER 2003
De poster van PINKPOP 2003 heeft een Award ontvangen op het prestigieuze ILMC (International Londen Music Conference) congres in Londen, waar meer dan 800 deelnemers uit de live-industrie aanwezig waren. Op dit congres worden ieder jaar awards uitgedeeld. Twee jaar geleden nog ontving Jan Smeets, voor meer dan 40 jaar actieve dienst in de popmuziek, de Longlife Achievement Award. Dit jaar viel hem een tweede award ten deel en wel de uitverkiezing van de Streetposter Of The Year 2003. Op de derde dag van het ILMC heeft Leon Ramakers van Mojo Concerts namens Pinkpop de award in ontvangst mogen nemen. Afgelopen week heeft Jan Smeets in Amsterdam die eer gedeeld met de ontwerper van de poster Cor van Wees, al sinds 1978 de vast ontwerper van de posters van Pinkpop.

Cor van Wees (1952) volgde een opleiding reklame tekenaar aan de Amsterdamse Grafische school en studeerde Visuele Communicatie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst. Hij vestigde zich als zelfstandig Art Director/Designer in Amsterdam. Hij werkte voor diverse merkenfirma´s zoals ABN/AMRO, AKZO, ECB, ING, COCA COLA , Postbank, Reebok, Philips etc en werkt momenteel als Creatief Directeur bij de Beeldmakerij, een ontwerpburo voor visuele Communicatie, en houdt zich bezig met creatieve ontwikkeling van diverse middelen op het grafische, digitale en interactieve media (www.debeeldmakerij.nl). Intussen ligt de voorverkoop van Pinkpop 2004 goed op schema en zijn er al weer 10.000 tickets verkocht, meer dan het normale gemiddelde van de afgelopen 34 jaren. En dat terwijl het programma nog niet is afgerond.
(Bron: www.pinkpop.nl 22-03-2003)

Metro brengt Pinkpop-krant en -magazine uit
Amsterdam, 4 februari 2004
De gratis krant Metro brengt ter gelegenheid van Pinkpop 2004 een speciale Pinkpop-krant en een Pinkpop-magazine uit. Dat zijn organisator Jan Smeets van Pinkpop en Metro-directeur Silvio de Groot overeengekomen.
Vorig jaar bracht Metro op de eerste Pinkpop-dag al een speciale zaterdageditie van de krant uit, die grotendeels bestond uit informatie over het grootste muziekspektakel van Nederland. Die editie, die verspreid werd op onder meer alle NS-stations richting Landgraaf, wordt dit jaar weer gemaakt. Daarnaast maakt Metro voor het eerst een Pinkpop-magazine in een oplage van 150.000 exemplaren. Dat magazine is vanaf maandag 3 mei 2004 verkrijgbaar en wordt, net als Metro, gratis verspreid. Zowel algemeen directeur Silvio de Groot van Metro als organisator Jan Smeets van Pinkpop noemt deze verdere vorm van samenwerking een logisch vervolg op de ervaringen van vorig jaar.

De Groot: "Het publiek van Pinkpop is ook onze doelgroep. Wij willen Metro koppelen aan merken van naam - en die kwalificatie gaat zeker op voor Pinkpop." Jan Smeets: "Over de Pinkpop-krant van vorig jaar was ik goed te spreken en datzelfde verwacht ik van het magazine. Dat wordt in een grote oplage verspreid op plekken waar ons pubiek komt en zal, voor zover dat begin mei nog nodig is, zeker een stimulans vormen voor de kaartverkoop." Hoofdredacteur Jan Dijkgraaf van Metro, die verantwoordelijk is voor de redactie van zowel de Pinkpop-krant als het -magazine: "Entertainment in het algemeen en muziek in het bijzonder leven bij ons publiek. Voor mij is deze samenwerking het bewijs dat Metro nu al meer is dan alleen een gratis krant. Dergelijke projecten buiten de gewone krant om, daar ligt voor ons de ruimte om Metro nog veel breder op de kaart te zetten. En ik moet zeggen: voor projecten als dit rond Pinkpop is onze redactie met één vinger te lijmen."

Jubileumeditie Pinkpop gevierd met dvd-reeks
Pinkpop beleeft dit jaar de 35ste editie en ter gelegenheid daarvan komt er een dvd-reeks van vier delen met de geschiedenis van dit popfestival. Dat heeft Pinkpopbaas Jan Smeets gisteren bekendgemaakt.
Grootste struikelblok bij het maken van zo'n serie zijn de rechten van de diverse optredens. Die liggen bij de bands, die weer bij verschillende platenmaatschappijen zijn ondergebracht. Smeets betwijfelt of velen van hen wel zullen toehappen, maar het bedrijf ArtMARK dat de reeks produceert, zegt al diverse toezeggingen te hebben. Onder meer de rechthebbenden van Golden Earring, Fleetwood Mac, Focus, Mungo Jerry, K's Choice, Rory Gallagher, Tragically Hip en Doe Maar hebben hun medewerking toegezegd. De initiatiefnemers hopen de eerste dvd medio mei in de schappen te hebben. De serie begint met een schijfje over de eerste vijf jaren van het festival. Die zijn destijds in beeld gebracht door een amateurfilmer Ruud van Wersch uit Geleen. Volgens een woordvoerder van ArtMARK zijn de beelden vergelijkbaar met die van het Woodstock-festival, dat een jaar eerder werd gehouden.

In de overige delen van de reeks is het de bedoeling om per decennium de diverse Pinkpop-edities te tonen en de artiesten die toen furore maakten te belichten. De zegsman geeft toe dat, hoe recenter de optredens, hoe moeilijker het is om de rechten te verkrijgen. De dvd-reeks komt ook in België op de markt. Lees meer
Pinkpop vindt dit jaar plaats op 29, 30 en 31 in Landgraaf. Eerder werd duidelijk dat onder meer Muse (afsluiter), Moloko en The Rasmus er zullen optreden. Volgende week maakt Smeets het volledige programma bekend. De voorverkoop voor Pinkpop 2004 begint op 6 maart.
(Bron: Limburgs Dagblad 25-02-2004)

Pinkpop wil dj Tiësto als hoofdact
Donderdag 12 februari 2004 - BREDA - Organisator Jan Smeets wil dj Tiësto als hoofdact op Pinkpop 2004.
De twee partijen zijn volgens Smeets in onderhandeling. "Er zijn gesprekken gevoerd om dj Tiësto voor Pinkpop 2004 te boeken, maar we zijn er net als met talloze andere acts nog niet uit. Dus officieel is er nog geen sprake van een optreden", aldus Smeets.
Als het concert doorgaat, gaat een oude wens van de Bredase dj in vervulling. Hij verklaarde in eerdere interviews dat een show van hem op Pinkpop een erkenning betekent voor de dancescene als volwaardig onderdeel van de popcultuur
(Bron: De Stem / Door Rob Musters 12-02-2004)

Reünie Pixies op Pinkpop
Woensdag 4 februari 2004 - Landgraaf - Na vijftien jaar keren de Pixies terug op Pinkpop. Het legendarische kwartet heeft onder meer het festival in het Limburgse Landgraaf uitgekozen voor een reünie. Dat heeft de organisatie van Pinkpop gisteren aangekondigd.
In 1989 stonden de Pixies voor het laatst op het podium van Pinkpop. Zanger Black Francis keerde sindsdien nog wel terug met zijn soloproject. De Pixies zijn bekend van de single Gigantic. Bassiste Kim Deal begon in 1990 The Breeders samen met haar zus Kelly. Pinkpop heeft verder de komst bevestigd van de Noorse punkband Kaizers Orchestra, de Britse band Starsailor en de Nederlandse gothic band After Forever. Op 2 maart presenteert de organisatie het definitieve programma van het pinksterfestival.
(Bron: Brabants Dagblad 04-02-2004)

Muse sluit Pinkpop 2004 af
GELEEN (ANP) - De Britse band Muse mag de komende, 35e editie van het popfestival Pinkpop afsluiten. Pinkpop-baas J. Smeets meldde maandag dat Pinkpop-fans via internet massaal hebben gekozen voor de terugkeer van deze band op het evenement in het Limburgse Landgraaf (29, 30 en 31 mei). Twee jaar geleden trad de groep er ook op.
In voorgaande jaren bevestigde Smeets de programmering pas op een traditionele persconferentie in maart. Wegens het oprukken van internet maakt Smeets nu al enkele namen van optredende bands bekend, omdat die anders via websites (al dan niet van de groepen zelf) zouden uitlekken.
Andere namen die Smeets maandag naar buiten bracht, zijn die van de Britse bands Moloko (ook verleden jaar op Pinkpop) en The Thrillss. Uit Finland komt The Rasmus, uit Spanje Ojos de Bruijos en uit Duitsland dancesensatie T.Raumschmiere. Ook de Amerikaanse punkband Less than Jake is van de partij.

Muziekliefhebbers kunnen nog tot en met woensdag via internet (www.pinkpop.nl) stemmen op bands die ze graag naar Landgraaf zien komen. De organisatie probeert met hun wensen rekening te houden. Smeets probeert er extra aandacht aan te besteden dat Pinkpop dit jaar voor de 35e keer wordt gehouden. Onduidelijk is nog of dat lukt en wat hij precies van plan is. Na de komende editie wil de niet meer zo jonge Smeets wat de organisatie van het festijn betreft ,,gaan afbouwen''. Hoe hij de organisatie op termijn wil gaan opzetten, weet hij nog niet. De voorverkoop van kaartjes voor Pinkpop 2004 begint op 6 maart.
(Bron: ANP 05-01-2004)

Wil jij je ervaringen en leuke belevenissen op Pinkpop 2004 kwijt, laat 't ons dan weten via