1969 Updated 12 juli 2013
Datum: 26 mei 1969
Acts: Opus 23, The Sharons, KEEM, Armand, Geleense soulband Geno's Blue Busters, Static, Relax, Blitz & Whoom, Soul Inspiration, Doctor Loulou's Blues Clinic en Brainbox
Locatie: Gulpenerberg
Entree: varken aan het spit en appelen gratis
Weer: droog en zonnig
Toeschouwers: 10.000
Presentatie: ???????
Tijd: Begin om 12 uur en einde om 5 uur namiddag


BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!


"De Beginjaren van pInkpOp"
In 1970 werd Pinkpop voor de eerste keer georganiseerd in het Sportpark van Geleen. Het festival had destijds nog sterk het karakter van beroemde voorgangers uit de Verenigde Staten als Woodstock. Dankzij de amateurfilmer Ruud van Wersch zijn er beelden van die eerste jaren.

The 14 Hour Technicolour Dream
In Engeland op 29 april 1967 werd er voor het eerst een popfestival georganiseerd, begonnen als een soort van bijeenkomst van hippies om samen van muziek en LSD te genieten in Alexandra Palace. Dit festival met de naam The 14 Hour Technicolour Dream werd georganiseerd door London's eigen hippe krant International Times. Een aantal grote namen op dit festival: Pink Floyd, Pete Townsend, Simon Vinckenoog, The Pretty Things, The Crazy World of Arthur Brown en nog veel meer en minder bekende artiesten.

Monterey International Popfestival 16, 17 en 18 juni 1967.
Aan het einde van de jaren zestig ontwikkelt zich aan de westkust van de Verenigde Staten een nieuw fenomeen: het popfestival. Het in juni 1967 in Californië gehouden Monterey International Pop Festival staat te boek als het eerste in zijn soort. Organisator Alan Pariser komt op het idee na bezoek van het beroemde Jazzfestival van Monterey. Hij interesseert ook anderen voor zijn plan, er worden fondsen gevonden om de zaak te bekostigen en er wordt een locatie geregeld.

Het uitgangspunt is dat alles 'for love and peace' moest zijn, dat wil zeggen, alles gratis en uit liefde. Alle popgroepen gaan ermee akkoord om zonder gage op te treden. En dat zijn zeker niet de minsten: Ravi Shankar, Jimi Hendrix, Otis Redding, Janis Joplin, The Mamas and the Papas, The Who, The Byrds, Canned Heat.

Er komen ruim 50.000 mensen. Bezoekers nemen eten mee voor elkaar. De één neemt een kist sinaasappelen mee, de ander broden, weer iemand anders stukken vlees voor aan het spit, of een zak weed. 'The Summer Of Love' is geboren. Monterey wordt door het geslaagde popevenement wereldberoemd en vindt in heel Amerika, en later zelfs over de hele aardbol, navolging. In '69 wordt Woodstock het legendarisch hoogtepunt in de geschiedenis van de popfestivals.

Popmuziek in Nederland 1967-1973
De popmuziek bestaat in die tijd uit verschillende stromingen. Hitparadepop, soul, folk, palingpop, underground/albumrock. Tot de laatste soort muziek behoren Klik hier voor nog meer links naar deze 60 en 70er jaren bands
Deze groepen treden het meest op in de clubhuizen die in die tijd in het hele land ontstaan, mede dankzij subsidie. Daarnaast ontstaan de grote en inmiddels beroemde poptempels als Paradiso, De Melkweg, Kosmos en Paard van Troje.

De Nederlandse hitparadepop begint zich ook te ontwikkelen. Shocking Blue haalt in 1970 zelfs de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. De band wordt overigens een jaar later, op het tweede Pinkpop festival, uitgescholden voor 'kapitalisten' en van het toneel gejaagd met rotte tomaten. Andere Nederlandse hitgevoelige groepen als Golden Earring, Focus, Ekseption, George Baker Selection, Tee-Set en Earth & Fire behalen ook succes(jes) in het buitenland. Palingpop-groepen als BZN of de Cats breken door, maar vooral in Nederland.

Ook goed om te weten: De eerste echte Nederlandse Rockplaat verschijnt eigenlijk al in 1960: "Kom Van Dat Dak Af" van Peter Koelewijn en zijn Rockets. En dichter Simon Vinkenoog experimenteert al begin jaren zestig met beat-muziek en 'spoken word'.

"Pinknick": het begin.
The Stupid Faces in optocht naar het festival terrein Op de foto de vriendenclub Stupid Faces uit Geleen, de dames en heren hollen en dollen over de Pinknickweide in Gulpen!!

In Limburg is eind jaren zestig nog niet veel doorgedrongen van de nieuwe popmuziek. Er zijn enkele 'underground-kelders' of hippe jeugdhuizen, maar het merendeel van de jeugd houdt nog gewoon van rock 'n roll. Journalist Wim Wennekens verzorgt de jongerenpagina 'NU' bij De Nieuwe Limburger. Deze pagina is eigenlijk één langgerekte hartekreet: 'er gebeurt nóóit iets in Limburg'.

Hij vindt al snel een medestander in Hans van Beers. Deze oud-onderwijzer wordt directeur van het jongerencentrum Trajectum, dat direct een zeer hippe uitstraling krijgt. Gezamenlijk organiseren zij busreizen naar het westen om optredens van grote popgroepen bij te kunnen wonen. Totdat men bedenkt: laten we zelf eens iets organiseren. Zij hoeven dit echter niet alleen te doen, Orkestenbureau Paul van Kammen uit Maastricht wordt ingeschakeld. Paul van Kammen is een grote hulp om de Limburgse bands voor Pinknick te selecteren en contracteren.

Uitspanning Gulperberg Panorama, inderdaad gelegen boven op de Gulpenerberg, heeft behoefte zichzelf op de wereldkaart te zetten. Ene heer Doze, de toenmalige beheerder van Camping Gulperberg, benadert Wim Wennekens of hij niet een talentenjacht wil organiseren op het terrein bij het café. Dat zal moeten plaatsvinden op Tweede Pinksterdag 26 mei 1969. Wennekens voelt daar niet veel voor. Hij stelt voor in plaats daarvan een popfestival te organiseren, naar voorbeeld van Monterey-pop en Nederlandse voorlopers in Den Haag en bij Utrecht. Een aantal hippe Limburgse bandjes wordt gevraagd om 'om niet' te komen spelen. Wennekens en Van Beers organiseren een gratis varken-aan-het-spit en er zijn gratis appelen beschikbaar voor het publiek. Zo wordt het ook aangekondigd in de plaatselijke krant.

Het evenement wordt 'Pinknick' genoemd; vanwege Pinksteren en vanwege VPRO's Piknik, waar het hippe deel van Limburg toen erg naar op keek. Bijna 10.000 mensen komen erop af; niet alleen popliefhebbers, maar ook opa's en oma's met kleinkinderen. En gezinnen met lege boodschappentassen om de appelen in te laden. Het is een groot succes.
Volgens een legendarische uitspraak van Dhr. Doze: "Ik liep al een hele poos rond met plannen voor een talentenjacht. Maar toen kwam Wim Wennekes met het idee voor een popfestival op de proppen. Dat bleek een schot in de roos. Wij gokten voorzichtig op twee- hooguit drieduizend popliefhebbers. Het werden er veel meer. In ieder geval zoveel dat de frieten die dag in een straal van tien kilometer waren uitverkocht..."

Erwin Musper van KEEM KEEM Hartstikke leuk om te lezen over Picknik!!
Mijn vader heeft inderdaad altijd beweert dat hij op de allereerste "Pinkpop" heeft gespeeld op de gulpenerberg!!!!
Ik kan u vertellen dat de band niet The Keem heette, maar KEEM. Helaas heeft hij geen foto's van het optreden. Maar wel een foto van KEEM kan ik u toesturen.
Uit mijn hoofd weet ik 2 bandleden: Erwin Musper en mijn vader Piet Volders.
Als iemand misschien nog fotomateriaal hier van heeft zou ik erg dankbaar zijn!!!
Door: Chantal Philippen-Volders

Erwin Musper over het "eerste Pinkpop festival"
ik heb inderdaad met KEEM in 1969 op de Gulpenerberg gespeeld. Dit was - in mijn opinie - het eerste Pinkpop festival.
Door dit optreden ben ik in kontakt gekomen met THE SHARONS , die daar ook speelden.
Dat resulteerde weer in mijn inlijving bij die band en mijn start als ' professioneel' muzikant. Ik heb slechts één foto van dat optreden, zie hiernaast
Hopelijk heb je hier wat aan
groeten vanuit de USA,
Door: Erwin MusperMeer info over Erwin Musper en zijn studio vind je hier


Muziekale groeten door Martin Kremers.
"Ik zag Armand voor het eerst in 1969 op het allereerste Pinkpopfestval in Gulpen. Tijdens zijn "Harrie is verslaafd aan de heroine" werd hem het verder zingen onmogelijk gemaakt. Het publiek gooide met modder en graspollen, gedesilussioneerd droop Armand af nadat hij het Limburgse publiek nog even snel voor boeren en hufters uitgemaakt had....".

"Pinkpop komt voort uit de manifestatie die op maandag 26 mei 1969 georganiseerd werd op het terrein van de camping op de Gulpenerberg in Gulpen. Toen speelde voornamelijk Limburgse amateurgroepen, ik herinner me Opus 23, The Sharons en KEEM. Dit festival heette toen nog Picknick en was gratis toegankelijk. De landelijk bekende acts waren Armand, Geno's Blue Busters en Brainbox, toen nog met Jan Akkerman, Pierre van der Linden op drums en Cas Lux. Er was een officiële hash dealer met toestemming tot verkoop van 1 stukje maroc van 3 gram voor 10 gulden per persoon, en er draaide een varken aan 't spit. De organisatie was in handen van Dagblad De Nieuwe Limburger en Trajectum Produkties Maastricht, die eerder onder meer Pink Floyd (toen nog met Syd Barrett) en Hawkwind naar Maastricht haalde."
"Een paar jaar geleden, tijdens een platenbeurs, sprak ik met Smeets over zijn eerste pinkpop, hij wist er nog maar weinig van. Ik was verbaasd dat Jan Smeets zijn allereerste Pinkpop niet meer herinnerde, maar alles wat ik hem vertelde stond ineens op de website van Pinkpop !"

Geno's Blue Buster's Rechts een reportage die in week 23-2011 is uitgezonden bij Omroep Krijtland in Zuid-Limburg

Koos Snijders (tegenwoordig al vele jaren als hoofdredacteur werkzaam bij weekblad De Trompetter) was als zanger van de Geleense soulband Geno's Blue Busters in Gulpen ook van de partij. "Men noemde de Geno's Blue Busters ook wel de Limburgse Swinging Soul Machine". Helaas speelden wij niet zo goed als die groep en kon ik me zeker niet meten met hun zanger Iwan "Spooky" Groeneveld, later bekend bij het duo Spooky en Sue die een hitje scoren met Swinging on a star." Maar toch...Een herinnering aan die tijd: "de Limburgse bands kregen 100 gulden vergoeding..., maar wij zouden nog mee hebben meegedaan als we 500 gulden hadden moeten meebrengen. Zo trots was iedereen om bij de uitverkorenen te zijn!" volgens Koos. Het aller-aller-allereerste optreden van Geno's Blue Busters vond in 1967 bij Instuif Carna Einighausen plaats. En wie was de baas van Carna, wie contracteerde ons? Juist: Jan Smeets.

"Dat debuut in Einighausen zou voor Geno's Blue Busters het begin worden van een paar mooie jaren waarin wij veelvuldig optraden in Limburg, Duitsland en België. Pinknick '69 zal voor mij altijd als een gouden herinnering voortleven. Tot de dag van vandaag word ik nog regelmatig door mensen aangesproken die mij op Pinknick aan het werk hebben gezien.
Weet je, wat bijna niemand had verwacht gebeurde toch: de Limburgse jeugd trok die dag massaal op naar Gulpen. De jongeren wilden voorgoed afrekenen met het vooroordeel, dat Limburgers altijd zouden achterlopen op de ontwikkelingen in het westen van het land. Pinknick groeide uit tot een fantastische happening met Brainbox en niemand anders als onbetwiste uitblinker. Let wel dat Brainbox die dag voor het eerst in Limburg optrad. Wat Jan Akkerman op zijn gitaar liet horen was in één woord formidabel. Niet vreemd dus dat hij later op Pinkpop in Geleen meermaals de show stal als gitarist van Focus", besluit Koos. (Foto Wim Vroemen)


Soul Inspiration
Soul Inspiration Soul Inspiration Ik speelde destijds met mijn band Soul Inspiration uit Hoensbroek ook op het eerste picknik / pinkpop festival.
Wij waren door onze manager Paul van Kammen benaderd om hieraan deel te nemen.

Zanger van de band was Leo Henssen, drummer Johny Eikenboom. Orgel Loek Slegers, op bas Math Curvers en op gitaar Hans Knapen.

Het was op die dag mooi weer en was voor ons een hele klus om met ons oude gammele volkswagenbusje op de juiste plek te komen. Ons optreden was pal voor het optreden van Brainbox en was tevens een van de laatste optredens omdat de naam v.d. band de lading niet meer droeg en iedereen een andere muzikale richting insloeg

De zanger/bandleider Loulou Willé van Doctor LouLou's Blues Clinic werd later de echtgenoot van de leadzangeres Tonny van Pussycat. Zanger Leo Henssen van onze band werd de echtgenoot van de bassiste Marianne van Pussycat.
Ingezonden stuk en foto door Hans Knapen uit Hoensbroek, gitarist bij Soul Inspiration

Eerste editie van Pinkpop
Maar de behoefte om eens een echte popgroep naar Limburg te halen, blijft. De progressievere jongerencentra van Limburg hebben slechts kleine zaaltjes en kleine budgetten. Men steekt in 1970 de koppen en de centen bij elkaar, richt de Stichting Buitengewone Producties op, en gaat op zoek naar een buitenlandse popgroep. De enorm populaire zangeres Melanie, bekend van de flowerpower hit 'Beautiful People' blijkt te kunnen komen, voor een gage van zesduizend gulden. Maar Melanie zegt af wegens een oorontsteking. De Stichting Buitengewone Producties besluit om dan een tweede aflevering van Pinknick te organiseren. Op een andere lokatie, professioneler georganiseerd en onder een andere naam: Pinkpop.

Op 18 mei 1970 komen in het Geleense Burgemeester Damensportpark tienduizend mensen bijeen om de groepen Live, Livin' Blues, Golden Earring, Opus, Bismarck, Mr. Albert Show, Keef Hartley's Big Band, Dream en de George Baker Selection te bewonderen. Entree: 3,50 (voorverkoop 2,50) Het is zonnig weer.
Voor het geluid bij de optredens wordt een Nijmeegs bedrijf met de ronkende naam 'Radio Europa' gevraagd. Op de dag van het festival komt een volkswagenbusje het terrein oprijden waaruit twee zangzuiltjes en wat speakers van de wielerkoers te voorschijn komen. Gelukkig is de Golden Earring bereid hun apparatuur beschikbaar te stellen gedurende het hele festival.
De plaatselijke bevolking reageert geschokt nieuwsgierig. Net als het jaar daarvoor bestaat een deel van het publiek uit burgers die komen kijken naar bloemenmeisjes die de vrije liefde bedrijven met langharig, werkschuw tuig.

De pachter van het horecabedrijf van het sportpark, die het alleenrecht heeft op de verkoop van eten en drinken tijdens het festival, belooft de winst te delen met de organisatie. Na afloop echter zwaait hij Wennekens en Van Beers door het geopende raampje van zijn mercedes vrolijk gedag met de tekst: "Zo jongelui, deze mercedes ga ik maar eens inruilen. Tot volgend jaar, hoop ik."

De centen zijn ze kwijt, maar een traditie is geboren. Pinkpop staat inmiddels in het Guinness Book Of Records als langst aaneengesloten lopende popfestival van de wereld.

(Bron: Tekst, research en reportage: Har Tortike VPRO Andere Tijden.)

En voor nog meer historische Nederlands popfestival herinneringen: in 1970 op 18 juni organiseerde de VPRO Piknik, een openlucht popfestival, met live uitzendingen op televisie, met onder andere Frank Zappa met twee bandleden van de Turtles. Zappa speelde o.a. Wonderful Whino[Zappa/Simmons], Concentration Moon, Mom & Dad, The Air, Dog Breath, Mother People, You Didn't TryTo Call Me, Call Any Vegetable(part1) Invocation & Ritual Dance of the Young Pumpkin, Soft Sell Conclusionsen, King Kong, Toads Of The Short Forest. Deze opnamen zijn uitgebracht als eerste Nederlandse genummerde bootleg (350 stuks) met de naam Live in Holland & Elsewhere.
Bij dit openlucht treffen was ook Ian Matthews aanwezig. Klik hier en hier voor een concert en interview met Frank Zappa tijdens die bijzondere zomer. De officiële Monterey popfestival Website. Met soundbytes, verwijzingen naar Woodstock en Isle of Wight Festival en een uitgebreide links-pagina.

Don Fass, editor en televisiemaker, verzamelde op deze site de geschiedenis in geluid en beeld van de jaren zestig. Hier vindt u materiaal over de Vietnamoorlog, de vredesbeweging, Malcolm X, Martin Luther King, Kennedy, de landing op de maan en de seksuele revolutie.

De Summer of Love web site. Voor een bijzondere trip. Fillmore East, Allen Ginsberg, Free Speech Movement, Robert Crumb, Abbie Hoffman, Sgt. Pepper, The Airplane, Blow your Mind - Psychedelia.

De bekende fotograaf Robert Altman maakte duizenden foto's van musici. Dit is zijn officiële fotogallery. Prachtige foto's van bijna alle artiesten van die tijd.

Naar boven