2000 Updated 28 juni 2009
Datum: 10 - 12 juni 2000
Acts:
Zaterdag:
Dead Punk Society, The Get Up Kids, Caesar, The Tea Party, Bush, Oasis

Zondag:
Lais, Green Lizard, Def Rhymz &Spookrijders, Laurent Garnier, Junkie XL, Andreas Johnson, Tracy Bonham, Novastar, Krezip, Guano Apes, 16 Horsepower

Maandag:
Madrugada, Muse, Arid, Gomez, Travis, Kane, Die Toten Hosen, Postmen, Counting Crows, The The, Venice, De Dijk, Korn, Pearl Jam, Live, Moby


Locatie: Megaland Landgraaf

Entree: 95,00 (v.v. 87,50 Excl. Servicekosten) 3 dagenkaart 145,00 incl. kamperen
Weer: zonnig warm
Toeschouwers: 60.000 op maandag en 30.000 op zaterdag en zondag
Presentatie: Dolf Jansen

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!


Recencies zaterdag      Recencies zondag      Recencies maandag      Crowdsurfverbod   Een Verslag

Pinkpop vol, gevarieerd, maar niet probleemloos
LANDGRAAF - EK of geen EK in Nederland: Pinkpop gaat door. Ook dit jaar. Zaterdag begint alweer de 31ste editie van hét popfestival. Toppers zijn ditmaal onder meer Pearl Jam, Oasis, Live, Korn, Bush en Moby.
Tegenover de meevaller van een razendsnelle uitverkoop staan voor Pinkpop enkele onvoorziene hobbels. Zoals het uitvallen van Anouk wegens oververmoeidheid als belangrijke nationale troef voor de slotdag (maandag) van de 31-ste aflevering.
Voor Anouk heeft Pinkpop op het nippertje nog een vervanger kunnen vinden. The The, de groep van Matt Johnson is gisteren gecontracteerd. In de praktijk komt het erop neer dat de populaire Nederlandse rockgroep Kane van openingsact maandag 12 juni op het Noordpodium promoveert tot slotact op dat podium. The The mag op die bühne openen.
Andere tegenvaller voor Pinkpop is het plotse opstappen van gitarist (en tweede zanger) Noel Gallagher uit Oasis voorzover het de tourneeverplichtingen buiten Engeland betreft. De Britpopformatie, geboekt als dé publiekstrekker voor de openingsavond (vrijdag), heeft Matt Deighton weliswaar als bekwame vervanger naar voren geschoven. Maar de vraag is natuurlijk of Oasis zonder een van de broertjes Gallagher nog wel kan.

Tijdens het optreden van Pearl Jam Blijft niettemin voor de ruim 60.000 bezoekers over een kamerbreed aanbod, dat loopt van de Maastrichtse Dead Punk Society, als winnaar van de Grote Prijs van Limburg uitverkoren tot openingsact, tot en met de New Yorkse `technocraat` Moby, die maandagavond rond elven mag tekenen voor het slotakkoord. De meeste belangstelling zal, enkele uren eerder, wellicht uitgaan naar de act voor wie acht jaar geleden de opmars in Nederland met een spetterend optreden op Pinkpop begon: Pearl Jam, zojuist teruggekeerd aan het internationale front met het meer dan degelijke album `Binaural`.
Ook opvallend: de aanwezigheid van Krezip, de Tilburgse tienerformatie (gemiddelde leeftijd 17 jaar) die op zondag geschiedenis zal schrijven als `de jongste act ooit op Pinkpop`. Niet in de Roskildetent, die vorige week in Denemarken bij noodweer onherstelbaar werd beschadigd, maar in de open lucht op hetzelfde (tweede) podium. Verder moet `Pinkpop 31` het vooral hebben van de vertrouwde (festival)namen, zoals Bush, Live, Korn, Counting Crows, Laurent Garnier, Gomez, 16 Horsepower, Junkie XL, alsmede De Dijk, dat maandag op het hoofdpodium de spits afbijt. Oorspronkelijk zou deze `vroege beurt` het eerste optreden zijn van Huub van der Lubbe en de zijnen na hun `sabbatical year`. Maar door in te vallen voor Anouk op Flowerpop in Naaldwijk zaterdag gaat die eer nu naar het Westlandse festival.

De inzamelingsactie voor Amnesty International leverde vorig jaar bijna 13.000 gulden op. Voldoende reden om opnieuw te laten collecteren, met dit keer als bestemming de slachtoffers van de mensenrechendingen in Colombia. Nieuw op servicegebied (voor heel festivallend Nederland) is de vrouwenurinette, die volgens festivalbaas Jan Smeets een doorslaand succes zal blijken te zijn.
Zowel de bespelers van Nederland 3 (VARA, NPS, VPRO) als Radio 3FM doen zoals gebruikelijk volop rechtstreeks verslag van Pinkpop.
(Bron: Twentse Courant 6 juni 2000 Door Louis du Moulin)

Wolken van genot op zonnig Pinkpop
LANDGRAAF - Terwijl de rest van Nederland in een Oranje-roes verkeerde, waande een uitverkocht Pinkpop in Landgraaf zich op tweede pinksterdag op een roze wolk. Met de zomerse temperaturen, een dijk van een programmering en een uitverkocht huis was er voor de organisatoren van het oudste popfestival in Nederland geen vuiltje aan de lucht.
De massaal aangeschafte roze petjes van Amnesty International brachten de zestigduizend bezoekers in een dromerige sfeer. Pinkpop 2000 opende `s ochtends sterk met de Californische band Venice. Met hun geluid, dat sterk doet denken aan Crosby, Stills, Nash & Young, vormden de broertjes en neefjes Lennon een sterk contrast met de rest van de programmering, waarin stevige rock de hoofdmoot vormde. Hoewel ze al 23 jaar samenspelen, was Pinkpop voor Venice het grootste optreden in hun bestaan.
In de tent van 3FM beet de Noorse belofte Madrugada het spits af. Voorman Sivert Hoyem palmde met zijn opvallende stemgeluid, dat sterke raakvlakken heeft met Chris Isaak, Nick Cave en Jim Morrison, de fijnproevers in het publiek al snel in.
Op het hoofdpodium lieten de routiniers van De Dijk zien dat hun `sabbatical year` geen kwaad heeft gedaan. Met klassiekers als Bloedend Hart, Ik kan het niet alleen en Ik heb een groot hart kregen ze het publiek, moeiteloos plat.
Maar de meeste aandacht ging uit naar de Amerikaanse toppers Live en Pearl Jam. De laatste band bewaart goede herinneringen aan het festival. Hun vorige optreden, in 1992, geldt nog altijd als een van de meeste memorabele momenten uit de Pinkpopgeschiedenis. Op het podium in Landgraaf gaf Pearl Jam het nieuwe album Binaural extra kleur.

Pinkpop verliep ook dit jaar ook weer zonder noemenswaardige incidenten. Wel kreeg de politie 160 meldingen van diefstal uit tenten en auto`s. Voor de ingang van het festival werden enkele drugsdealers en zwarthandelaren opgepakt. Het aantal mensen dat met valse kaarten het terrein op wilde, bleek mee te vallen.

Snelrechtbus
De snelrechtbus van justitie in Middelburg die dit jaar bij wijze van proef op Pinkpop stond, is geen doorslaand succes geworden. Slechts acht keer werd er het afgelopen weekeinde snelrecht toegepast waarvan zes keer op zaterdag. Vooral kleine feiten als diefstal werden direct berecht. Of de bus volgend jaar naar Landgraaf terugkeert, is nog maar zeer de vraag.

Pech
Ridder Jan Pinkpopbaas Jan Smeets had dit jaar de pech dat enkele acts plots wegvielen. Zangeres Anouk meldde zich af wegens oververmoeidheid. Zondag bleek dat triphopgroep Moloko ook verstek moest laten gaan. Zangeres Roisin Murphy, die last had van haar keel, moest op doktersadvies een week rust nemen. Daardoor liep het aandeel dance nog iets verder terug. Moby mocht dat gemis gisteravond als slotact nog proberen recht te trekken.
Op een steenworp afstand van het festivalgedruis likte de Deense EK-selectie gisteren de wonden van het verloren duel tegen Frankrijk.
Voor de Deense voetballers was er een schrale troost: ze mochten zich melden voor een Pinkpop-kaartje. Althans, zo merkte burgemeester B. Janssen van Landgraaf fijntjes op, `na de straftraining`. ANP/GPD
(Bron: Provinciaal Zeeuwse Courant 13 juni 2000 van onze redactie binnenland)
Korn sluit Europese toer af op Pinkpop
LANDGRAAF - Spooky-core??" Korn-gitarist Brian Welch klinkt oprecht verbaasd bij het horen van die term. Nee, hij heeft nog nooit gehoord dat de muziek van zijn band wel eens zo wordt genoemd. Sterker nog, Welch heeft sowieso nog nooit van spooky-core gehoord. De gitarist, die in Korn-kringen doorgaans 'Head' wordt genoemd, houdt het liever simpel. "Wij maken gewoon heavy muziek. Korn-muziek".
Hoe het ook zij, met zijn harde muziek boert 'Korn' de laatste jaren meer dan aardig. Zowel in Amerika als in Europa is het vijftal uit Bakersfield, Californië de toonaangevende band in de, zoals we het hier dus plegen te noemen, spooky-core. Niet voor niets doet 'Korn' na onlangs een uitverkochte Rotterdamse Ahoy en afgelopen zaterdag Dynamo Open Air op Tweede Pinksterdag als afsluiter van de Europese toernee ook nog Pinkpop aan. Daarna heeft de band even twee weekjes vrij om vervolgens in thuishaven Amerika met onder meer Metallica en Kid Rock op toer te gaan. "Ja, het is een druk leven", klinkt Head nog enigszins vermoeid, enkele uren voordat 'Korn' in Nijmegen het Dynamo-podium zal betreden. "Reizen en spelen is zo'n beetje alles wat we de laatste tijd doen. Soms mis ik m'n familie en vrienden thuis, maar dan bedenk ik me weer waar ik als jochie altijd van gedroomd heb en kan ik weer tegenaan".

Droom
Head draait er niet om heen. Het huidige succes van 'Korn' is voor hem als een droom die is uitgekomen. Een droom die zeven jaar geleden begon toen Head, James 'Munky' Shaffer (gitaar), Reggie 'Fieldy' Arvizu (bas) en David Silveria (drums) ene Jonathan Davis tegen het lijf liepen. Davis' getergde zang bleek perfect te passen bij de keiharde, groovende mix van metal en hiphop van de vier muzikanten. "Korn was born", blikt Head met een ongetwijfeld vaker gebruikte woordgrapje terug op het begin van de band. "We waren vooral op zoek naar een heel vette sound. We zijn met zevensnarige gitaren gaan experimenteren. Gitaarvirtuozen als Steve Vai gebruiken de zeven snaren vooral om te soleren, maar wij stemden de gitaren juist op een bepaalde manier af. Daardoor werden de grooves nog zwaarder". Dat 'Korn' met die zware sound uit zou groeien tot de smaakmaker van een hele stroom nieuwe, alternatieve metalbands in de jaren negentig, had Head niet bepaald verwacht. Wel had hij al snel in de gaten dat 'Korn' niet zo maar een bandje was. "Ik was er redelijk zeker van dat we een platencontract zouden krijgen", vertelt de gitarist. "Zo goed vond ik ons wel. Maar dat 'Korn' zo groot zou worden, dat durfde niemand van ons te hopen".

Zang
Bij die vette metalgrooves van 'Korn' past de intense zang van Jonathan Davis perfect. De teksten van de zanger zijn bovendien erg persoonlijk en gaan de laatste tijd vaak over de status van de band. Head: "In het begin schreef Jonathan veel over dingen die hij in z'n jeugd heeft meegemaakt, maar de laatste tijd heeft hij het veel over de status van de band. Jonathan was degene die het meest moeite had om met het succes om te gaan. Die frustratie schrijft hij van zich af en langzaam maar zeker is hij z'n plekje aan het hervinden". Ondanks alle drukte en hectiek is 'Korn' een behoorlijk productieve band als het om albums gaat. Na het debuut 'Korn' uit 1994 en het navolgende 'Life is peachy' uit 1996 verscheen in 1998 'Follow the leader' en krap een jaar later alweer 'Issues'. En ook het vijfde Korn-album zal niet al te lang op zich laten wachten, als we 'Head' mogen geloven. "We hebben al vier nummers voor de nieuwe plaat klaar", vertelt de gitarist. "Schrijven doen we vooral voor en na de concerten. Ja, zelfs als we nat bezweet van het podium komen, gaan we nog een tijdje lekker jammen. We hebben altijd mobiele opnameapparatuur bij de hand, dus goede ideeën leggen we direct vast". Om er grinnikend op te laten volgen: "Zo blijven we tenminste een beetje bezig".
(Bron: Utrechts Nieuwsblad 7 juni 2000 door Han Neijenhuis)

Mojo verbiedt crowdsurfen bij concerten
4 augustus 2000
Mojo Concerts verbiedt voortaan het crowdsurfen tijdens door het Delfste kantoor georganiseerde popconcerten.
Aanleiding is de dood van negen bezoekers tijdens het Roskilde festival in Denemarken eerder dit jaar. Bij het crowdsurfen laten mensen zich liggend op het publiek naar het podium duwen. Volgens Mojo leidt dit tot veel ergernis bij andere bezoekers en is de kans groot dat mensen hierbij gewond raken.
Het eerste evenement waar de nieuwe regel wordt toegepast is het Lowlands festival, op 25, 26 en 27 augustus bij Biddinghuizen. De maatregel wordt ter plaatse bekend gemaakt door middel van advertenties, flyers, posters en borden.
Ook zal een spreker de menigte op het verbod wijzen. Bezoekers die het verbod overtreden zullen door beveiligingsmedewerkers worden verwijderd. Mensen die al een kaartje hebben voor Lowlands en zich niet met het verbod kunnen verenigen, mogen tot 23 augustus hun toegangsbewijs terugsturen.

Een verslag:
Het Festivalterrein Pinkpop 2000!
Natuurlijk was het weer een keigaaf jaar!!!!!! Heb veel mensen leren kennen daaro!
Vrijdag was een very busy dag! eerst die keuring en daarna naar Björn gegaan...paar uurtjes gebleven en door naar huis...tassen gepakt, Jacqueline meegenomen en even naar De Vagant...toen door naar Heerlen.
Hele nacht bij Poort gebleven (nog even bij Pinkpop gechecked of poorten al open waren maar was nie zo en daarna even naar Pieter gegaan hahaha)).
Vlechtjes eruit gehaald van 0.00 tot 2.30 uur. Poortje moe, maar was afgesproken dat we om 4.00 uur op het terrein zouden zijn...dus wakker gemaakt en gegaan. Pieter uit bed gebeld en toen met ons 3-tjes gewacht tot de bandjesstand open was...( we zijn er dus direct vóór gaan zitten) tot 7.30 uur gewacht!!
Wel gezellig gekletst met mensen uit Breda. Toen bleek ook nog eens dat de kaartjes van hun dus vals waren..maar ik wilde persé dus op een goeie plaats op camping A staan. Gelukkig waren die mensen uit Breda daar ook bij zo'n dug-out gaan staan dus ben ik daarbij gaan staan.
Toen bleek dat de kaartjes van Pieter en Poort toch echt waren, is Pieter bij ons gaan staan. Terug naar Poort om nog even rustig te slapen en wat te eten. 'S avonds veel lol op het terrein en oppe camping en rond 23 uur kwam er een jongen die 16 was en naar de naam Joep luistert erbij ons zitten. die zou om 0.00 uur dus 17 worden!
Even feestje gevierd enzo.. Volgende ochtend gewekt door joepie. Vroeg weer op en gezellig gekletst met de mensen enzo. Daarna weer naar het terrein met z'n allen. De muziek van de zondag was geen fuck aan dus weer vroeg terug. Film gekeken (American Pie) met Joep en Johan en daar kwamen we dus Steve tegen (Rockfabrik).
Die beloofde mij een MASSAGE! Die weet nu dus ook dat een massage een massage is gnagnagna. Ňok nog een after-sun behandeling van Joep gehad (Joep, dat mag nog eens!). Toen bij ons tentenkamp het feest zo'n beetje over was met Joep meegegaan naar een andere groep...tot het daar over was en er een leuke jongen (naam kwijt) bij kwam zitten en vroeg of ik mee ging bbq-en...snel meegegaan natuurlijk!
Maar hun houtskool was op...dus na een uurtje was ik het daar ook zat. Toen kwam ik Steve weer tegen en daar was Tommy ook (kwam ik eerder die avond tegen bij de dug-out waar ik op zat)..Tommy is een vreselijk lekker ding en ik hoop dan ook dat onze Steve daar een adres van heeft...heh heh heh.
Toen was het alweer zoiets tegen 5-en aan het lopen en werd ik moe (lang leve de drank en joints!). Snel tentje ingekropen en gaan slaaaaaaaapen. Ik heb trouwens ook lieve Roger nog gezien maar ja.....als je begint te lachen heeft een ontmoeting geen zin natuurlijk whhaahhahaha...sorry vond het best grappig allemaal. Maandag grote dag ik weer vroeg op.
Allemaal om half 12 naar het terrein....alwaar een vreselijk goed optreden van De Dijk was!!!! Pearl Jam was ook geweldig en Korn was ook he-le-maal te gek! En alle bands die ik heb gezien ook natuurlijk! Daarna film (South Park the movie) gezien en weer feest met z'n allen op de camping. Weer rond half 5 naar bed. Smorgens vroeg op....half 9.
Meteen alle spullen ingepakt en weggegaan. Joep en Johan waren al vroeg weg gegaan omdat Joep de volgende dag tentamen had...sneu nou, maar gelukkig zien we mekaar nog wel bij onze reunie!!! Da was het weer zo'n beetje! Hopelijk kan ik volgend jaar ook naar Pinkpop, maar dat zal toch wel? (KMar laat dat wel toe voor zo'n lief en aaaaaaardig meisje?) Dank aan pinkeltje71