2003 Updated 24 juni 2018
Datum: 7-9 juni 2003
Acts: Zie programma

Locatie: Megaland Landgraaf

Entree: 3 dagen met camping kost dit jaar € 95,00. Pinkstermaandag kost € 59,00(v.v. prijzen)
Bestel je kaartjes via internet in Nederland, België en Duitsland

Weer: droog en zonnig

Toeschouwers: 47.530

Presentatie: Howard Komproe, Giel Beelen en Claudia de Breij, TV presentatie: Marco Roelofs, Isabelle Brinkman en Dolf Jansen

Het voordeel van de digitale tijd is dat je van het ene Pinkpop festival naar het andere kan reizen zonder je merkt dat er alweer een ouderwets jaar verstreken is...

Recencies zaterdag  Recencies zondag  Recencies maandag  Krantenartikelen   Suggesties 2003  Statistieken  Pinkpop Screen Saver 2003  De PinkPaasPop 2003

22 juni 2003 MTV Summer Special
In de week van 23 t/m 27 juni wordt er op MTV aandacht besteed aan Pinkpop. Te beginnen met 23 juni van 19.00 uur tit 20.00 uur met een Summer Special.

20 juni Concerten op 3
Een aantal concerten wordt achtereenvolgens op Nederland 3 uitgezonden. Maandag 23 juni is Junkie XL met gasten aan de beurt. Een week later op Maandag 30 juni zullen de Counting Crows het TV-scherm vullen en tot slot op Maandag 7 juli is het de beurt aan The Queens of the Stone Age om deze reeks van hoogtepunten van Pinkpop 2003 af te sluiten. Nu is het wachten op de felbegeerde DVD-Box.

16 juni 2003 Solomon Burke op 3
Vandaag, en 3 weken in rij zal op Nederland drie om kwart voor 12 een aantal concerten en hoogtepunten van Pinkpop 2003 worden uitgezonden. Vandaag mag Solomon Burke, The King of Rock & Soul het spits afbijten. Kijk voor meer informatie op teletekst elke week en op de 3voor12 website
Tevens worden er op MTV regelmatig clips van Pinkpop uitgezonden, en niet alleen van 2003 vooral van 23 tot 27 juni van 19.00 tot 20.00 uur.

Pinkpop in DVD-box
In 2004 zal de 35ste editie plaatsvinden van het Pinkpopfestival.
Er zijn al vergevorderde plannen en toestemmingen om ter gelegenheid hiervan een serie(!)dvd's (in DVD-box) uit te brengen met uniek beeld en geluidsmateriaal over de geschiedenis van 34 jaar Pinkpop ! Wij houden je op de hoogte !!!

Concerten op de radio
Om te beginnen zendt de VPRO op dinsdag 10 juni (in 3VOOR12FM op 3FM tussen 22.00 en 01.00) het optreden van Billy Corgans ZWAN uit. Op donderdag 13 juni aandacht voor de genadeloze show van The 80's Matchbox B-Line Disaster en op vrijdag slingert 3VOOR12FM de set van Queens Of The Stone Age de ether in.
En daar houdt het niet mee op. De week daarna Is het op maandag (16 juni) tijd voor Massive Attack, op dinsdag (17 juni) Peter Pan Speedrock, op donderdag Danko Jones (19 juni) en tenslotte op vrijdag (20 juni) Moloko.

Interview Jan Smeets en Willem Venema van MOJO
Deze editie van Pinkpop is niet uitverkocht, Camping D is volgens Jan Smeerts de ECO-camping, geen stromend water, geen bbq-feestjes, geen dance muziek.
Jan Smeets gaat met 65 met pensioen, dan eindigt ook het contract me de gemeente Landgraaf. Dus nog een aantal jaren zal Mister Pinkpop nog doorgaan.
Volgens Willem Venema van MOJO was inderdaad de zaterdag de meest zware dag van de geschiedenis, qua opstelling van artiesten. Een aantal artiesten van de zaterdag zijn bij Rock am Ring geplaatst op de hoofddag.
De zangeres van The Cardigans zou de voorrondes van Idols niet eens redden, zo vals klonk dat.
Band Merchandising zoals T-shirts is een aflopende zaak, dit in tegenstelling tot de Pinkpop T-shirts en petjes waarvan opbrengst gaat naar Amnesty International
Crowdsurfen wordt steeds minder en door de meeste festivalbezoekers niet meer op prijs gesteld, bij de Deftones is een surfer uit het publiek gehaald.
The 80's Matchbox B-Line Disaster kwamen bij het publiek niet echt goed over

Pinkpop als tatoo op je rug
Jeanet Uiterwijk uit Papendrecht vond het wel een leuk idee, hier haar verhaal:
"Ik heb Miss pinkpop vorig jaar twee weken voor pinkpop laten zetten. Dat jaar zouden mijn man en ik voor de vijfde keer gaan, dus dat vond ik een mooie gelegenheid. Ik ben helemaal wezenloos van Pp. Ben ook nog nooit op een ander festival geweest. Wat een prachtige sfeer hangt daar toch altijd!!! Zoveel mensen...en er gebeurt nooit iets van vechten ofzo. Daar kan menig voetbalsupporter een voorbeeld aan nemen...!! En de bands zijn altijd geweldig. Als we er vandaan komen hebben we altijd wel weer een nieuwe band ontdekt die wij erg goed vinden..
Ik ben zelfs naar pinkpop geweest(het hele weekend!)toen ik al een aantal maanden zwanger was van onze zoon. Dat was achteraf wel erg zwaar...Ik vind hem nu met zijn 2jr. nog te jong, maar als hij wat ouder is nemen we (mijn man &ik) hem zeker mee,in de hoop dat hij net zo enthousiast is als wij!"
Helaas (snik,snik) gaan we dit jaar niet naar pinkpop. Kaartjes zijn duur, en dit jaar valt de line-up ons wel heel erg tegen. We zitten echt niet op de sugababes te wachten! Als we nou rijk waren geweest waren we alsnog gegaan, maar met pijn in mijn hart moest ik mijn man gelijk geven. Weet je wat we gaan doen? We gaan op die berg zitten eerste pinksterdag!! Toch een beetje sfeer proeven.
En ik vind het een hele eer om op de site te komen met m`n rug!!

Pinkpop Sampler 2003
Ook dit jaar is er weer een officiële Pinkpop sampler te koop, Amnesty International doet dit jaar in samenwerking met EMI Music Nederland en Free Record Shop. Deze cd staat in het teken van Pinkpop 2003. De verschillende artiesten die optreden hebben een nummer beschikbaar gesteld. De sampler is tijdens Pinkpop exclusief te koop bij de Free Record Shop stand. Ga je niet naar Pinkpop? Wees niet getreurd; tijdens de festivalcampagne, die duurt van 2 juni tot en met 5 juli, kun je hem ook gewoon bij de Free Record Shops door heel Nederland kopen. De opbrengsten van de sampler gaan naar oorlogsslachtoffers in Tsjetsjenië; Amnesty steunt de slachtoffers door voor hen advocaten te betalen, zodat oorlogsmisdadigers berecht kunnen worden. Op de sampler staan 12 tracks, met onder andere Placebo, Massive Attack, Anouk, Dandy Warhols en Skin, en kost 3,99 euro.

24 mensen gearresteerd
De politie spreekt tot dusver van een rustig festival. Tot twee keer toe moest er ingegrepen worden bij vechtpartijtjes tussen groepen jongeren, maar volgens de politie viel dit te verwaarlozen. In totaal werden er 24 arrestaties verricht, voor onder andere (poging tot) diefstal, vernieling en baldadigheid. We kwamen uit Heerlen, Brunssum en Landgraaf. De meesten zijn veer op vrije voeten.
Dit jaar lijken er iets minder bezoekers naar het festivalterrein Megaland in Landgraaf te zijn gekomen dan voorgaande jaren. De organisatie sprak zaterdag van ongeveer 47.000 verkochte kaarten. Er waren 60.000 kaartjes beschikbaar. Mogelijk dat de late afzegging van topact Linkin Park van invloed is geweest op de tegenvallende verkoop.

5 juni 2003 Sum 41 wordt vervangen door ZWAN
De nieuwe band van Billy Corgan, de ex-voorman van The Smashing Pumpkins, zal de groep SUM41 vervangen op hetzelfde podium en op dezelfde tijd bevestigd Jan Smeets.

4 juni 2003 Sum 41 zegt ook af
De zanger van Sum 41, Deryck Whibley, is eveneens opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft ernstige stemproblemen. Wie de vervanger wordt is nog niet bekend. De Amerikaanse gothic-metal-band Evanescence, die momenteel de hitlijsten bestijgt met "Bring me to Life" vervangt zoals gisteren al verwacht Linkin Park. The Queens Of The Stone Age neemt de plaats van Linkin Park in en Evanescense wisselt met Queens Of The Stone Age van plek.

De groep Placebo wisselt met Deftones van plek om het Duitse Rock Am Ring op de Nürnburgring eveneens door uitval van Linkin Park uit de brand te helpen. Placebo zal hier om ca. 01.00 uur op centerstage optreden.

3 juni 2003 Linkin Park niet op Pinkpop
Het optreden van Linkin Park kan op maandag 9 juni helaas niet doorgaan, meldt organisator Jan Smeets vandaag, naar een vervanger wordt gezocht, eventueel de goep Evanescence, bekend van "Bring me to Life" is een niet onwaardige opvolger, weliswaar kan deze groep zich niet meten met Linkin Park maar toch,,,"
Aangezien dit tot op dit moment nog niet is gelukt hierbij een deel van het persbericht wat het management van Linkin Park vanmorgen de wereld instuurde.

Linkin Park, een van de headliners van Pinkpop 2003, heeft vanmorgen laten weten dat hun zanger Chester Bennington is met rug- en buikklachten opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij moet daar blijven tot de heren doktoren weten wat er met hem aan de hand is. Dit betekent dat Linkin Park niet aan haar verplichtingen kan voldoen van 7 juni tot en met 23 juni.

Dus geen Linkin Park op minstens 12 festivals waaronder ook PINKPOP 2003. Fans die Chester willen steunen, kunnen een mail sturen naar Chester

Blijf ook op het terrein op de hoogte van alle wijzigingen: Driemaaldaags stuurt 3FM als extra service tijdens Pinkpop het belangrijkste en opvallendste nieuws op je mobieltje. SMS PINKPOP AAN naar 3333. (25 ct pob). Afmelden kan door PINKPOP UIT te SMSen naar 3333. Je ontvangt dan met regelmaat het laatste nieuws.

Ozzy op Pinkpop?
Er zijn geruchten dat Mr. Ozzy Osbourne zijn gezicht laat zien op Pinkpop 2003, net zoals in 1979 Mick Jagger tijdens het optreden van Peter Tosh aanwezig is en de trap naar het podium beklimt wanneer de eerste tonen van Don't Look Back weerklinken, maar hij bedenkt zich dan en gaat backstage een balletje trappen met de roadies.

Pinkpop op herhaling
Op de vier maandagen na het festival, 16, 23, 30 juni en 7 juli, zijn er op Nederland 3 tussen 23.45 en 00.40 hoogtepunten van Pinkpop 2003 te zien. Kijken dus

Graz.nl: René Jol voorspelt voor de zesde keer Pinkpop

Coldplay winnaar Gouden Tip speelt waarschijnlijk niet op Pinkpop

Er zijn altijd mensen die puur voor de gezelligheid naar muziekfestivals gaan. Wie of wat er op het podium staat is voor hen minder belangrijk dan de bereikbaarheid van de bierpomp. Maar er zijn ook mensen die zich al maanden bezighouden met het volgen van de programmering van alle zomerfestivals en daar hun vakantie op afstemmen. En dan heb je René Jol. Hij houdt op zijn website www.graz.nl al ver van tevoren exact bij welke bands rond het Pinksterweekeind in de buurt van Nederland zijn. Of kunnen zijn. Of zouden kunnen zijn…misschien.

René Jol is vijfentwintig jaar en houdt zich momenteel voor de zevende keer bezig met het voorspellen van de programmering van Pinkpop. Jol leest nieuwsbrieven van bands, interviews met artiesten en legt overal zijn oor te luister in de hoop dat iemand zijn mond voorbij praat. Zoals Anouk die zich laatst liet ontglippen dit jaar op Pinkpop te spelen. Of de verassing van Lowlands 2002, Danko Jones, die Pinkpop 2003 al in zijn nieuwsbrief vermelde. Daarnaast krijgt Jol ook nog tips via het messageboard op zijn site. Inmiddels volgt hij alle Europese festivals op de voet en vermeldt ze op graz.nl . Dit alles natuurlijk een beetje tegen de wil van de Pinkpoporganisatie in, die de programmering het liefst tijdens hun officiële persconferentie in het Amsterdamse Paradiso wil bekendmaken. “Nee, zo erg vinden ze het niet. Ik heb wel eens met Jan Smeets van Pinkpop gesproken, en hij vertelde zelf niets met internet te maken te willen hebben. Die Pinkpopsite ziet er ook superknullig uit. Hij is wel blij met mijn site. In 2000 was de vermelding van mijn site ook het eerste officiële bericht op de Pinkpopsite”, aldus Jol. Jol woont in Scheveningen en is een echte muziekliefhebber. Hij gaat sinds ’95 naar Limburg voor het openluchtfestival en begon in ’97 als hobby met het vroegtijdig proberen samen te stellen van de programmering: "Eerst via een mailinglist. Daarna zette een vriend van mij dat op zijn website. Vanaf 2000 heb ik zelf een specifieke site voor de festivals. Ik had nooit gedacht dat dit zo ontzettend zou groeien", zegt Jol. Vandaag maakte bureau Pinkpop bekend welke 25 artiesten door het publiek op de zogenaamde Gouden Tip wishlist 2003 waren gezet. Jol weet meteen welke artiesten niet op het festival zullen staan: "Metallica, de nummer 2 op die lijst, speelt waarschijnlijk ergens anders in Nederland en hoewel de organisatie heel graag Coldplay (no.1) wil hebben, heb ik gehoord dat dit niet is gelukt." Op zijn site tipt Jol onder andere Krezip, Relax, Moby, The Libertines en Audioslave. Het Pinkpopfestival duurt dit jaar drie dagen en valt op 7, 8 en 9 juni.
Bron:3voor12 op 23 januari 2003

21 Mei 2003 Nieuwe Revu Pinkpop
Ook dit jaar weer verkrijgbaar, de Nieuwe Revu Pinkpopbijlage met maar liefst bijna 32 pagina's festival nieuws. Uitgebreide artikelen over Massive Attack, Audioslave, Skin, Ozark Henry, Counting Crows, een interview met het Deense Saybia en een hoop festival informatie die je waarschijnlijk als echte festivalganger toch al wist.

De regels
De regels, die bijna elk strenger worden op Pinkpop, zijn afgedrukt op de flyers. Geen glas, blik, plastic flessen, drank of eten in kartonnen verpakking. Professionele foto- en audioopnameapparatuur is niet toegestaan. Een wegwerpcameraatje mag wel. Fikkie en Minous mogen niet mee op het terrein (ook niet op de camping) om met hun favoriete muziek mee te blèren. Een polsbadge en entreekaart horen bij elkaar. Kom vrijdag nog niet naar Landgraaf, want camping C bestaat niet meer. De andere drie Camping A(Kolonia), Camping B (Mensheggerweg) en Camping D (Delleweg) zijn open vanaf 7 juni 12.00 uur. Dinsdag 10 juni word je weer uit je tent gerammeld om vóór 12.00 uur de campings te verlaten.

21 Mei 2003 Voorverkoop stagneert
De kaartverkoop van de pinkpopkaarten verloopt minder goed dan voorgaande jaren. In 2002 waren de kaarten verkocht in een nieuwe recordtijd van iets meer dan zes weken voor aanvang. Momenteel zijn er 42.000 kaarten verkocht. "De kaartverkoop is dit jaar iets minder door het afzeggen van de groep Coldplay" volgens Jan Smeets, en verwacht dat Pinkpop alsnog uitverkocht raakt voor de zeventiende keer.

19 mei Nieuw CD van Live met Bonus DVD
In de eerste relase van "Birds of Pray" zit een speciale bonus DVD met opnames van "Selling The Drama", "White Discussion", "Nobody Knows" en "Voodoo Lady" live opgenomen op Pinkpop 18 mei 2002.

Pinkpop in de media
Ook al ga je er niet heen, het wordt moeilijk om niets mee te krijgen van Pinkpop 2003. Want ook dit jaar is het festival behalve een muziekfeest weer een waar mediaspektakel. Voor de ware liefhebber begint Pinkpop al vroeg. Hier op de speciale festivalsite van 3VOOR12 kun je niet alleen luisteren naar de opnames van voorgaande jaren, ook lees je hier het laatste nieuws over het oudste festival van Europa en warmen we je op met eerdere interviews en concerten van de komende Pinkpopartiesten. Dat laatste, opwarmen met concerten, gebeurt ook op tv. Op 1 en 8 juni worden twee concerten van Pinkpop 2002 op televisie herhaald en bezoekers van 3VOOR12 bepalen zelf welke dat zijn (bezoek dus 3VOOR12 vaker)

Het live verslag
En dan is er natuurlijk het festival zelf. Op Pinkstermaandag 9 juni presenteren NPS, VARA en VPRO de hele middag en avond een 10 uur durend live-verslag van Pinkpop 2003. De uitzending is van 12.00 uur tot 16.15 uur en van 19.00 tot 00.30 uur te zien. De presentatie is in handen van cabaretier Dolf Jansen, Marco Roelofs van De Heideroosjes en 3FM-dj Isabelle.
Het is echter niet alleen tv wat de klok slaat tijdens het Pinksterweekend. Want ook op de radio en via internet is er veel live te volgen. 3FM doet als vanouds uitgebreid verslag van Pinkpop, met veel live concerten, interviews, aparte sessies met bands en sfeerverslagen. De uitzendtijden zijn:
- zaterdag 7 juni: 20.00 - 01.00 uur
- zondag 8 juni: 15.00 - 01.00 uur
- maandag 9 juni: 09.00 - 01.00 uur.

Hoogtepunten van Pinkpop 2003
Ook aan de nazorg is gedacht. Op de vier maandagen na het festival - 16, 23, 30 juni en 7 juli - zijn er op Nederland 3 tussen 23.45 en 00.40 hoogtepunten van Pinkpop 2003 te zien, zullen de beste opnames op 3FM te horen zijn en blijven de concerten waarvoor toestemming is verkregen hier op de site tot in lengte der dagen te beluisteren.

Pinkpop On Air
Behalve de uitgebreide 3FM-radio uitzending is er dit jaar ook een speciale festivalzender, die alleen ontvangen in en nabij het festivalterrein. Op deze zender "een samenwerking tussen 3FM en 3VOOR12" kan de festivalbezoeker het concert van de dag ervoor bij het ontbijt nog een keer beluisteren, of met een kater in de tent blijven liggen zonder zijn favoriete band te hoeven missen.
3VOOR12 en 3FM hebben de handen ineen geslagen om de Pinkpopbezoeker een speciaal 24 uurs radiostation Pinkpop On Air op te zetten. Ontbijten voor je tentje terwijl het concert van de dag ervoor uit je radio schalt. Met Pinkpop On Air kan het, als je tenminste een radiootje bij je hebt.
Naast 29 uur live radio op de landelijke frequentie, komen 3FM en 3VOOR12 op Pinkpop met een speciaal lokaal radiostation dat 24 uur per dag uitzendt. Pinkpop on Air is exclusief bedoeld voor de festivalbezoeker en zal alleen in de omgeving van het Pinkpopterrein op een lokale frequentie in Landgraaf te horen zijn.
Wat kun je verwachten op het station? Overdag kun je via de evenementenzender luisteren naar de 3VOOR12 uitzending, met de live concerten van het festival en interviews met artiesten die net van het podium rollen. In de nacht en de ochtend zetten we een heel grote band aan met daarop alle concerten die eerder die dag zijn opgenomen. Dus mocht je iets gemist hebben, gewoon niet slapen en naar die radio blijven luisteren!
(Bron: 3voor12 Ron van der Sterren)

7 Mei Pinkpop nog niet uitverkocht!!!
Pinkpop is dit jaar voor het eerst in drie jaar niet al een maand van tevoren uitverkocht. Toch verloopt alles volgens plan, zegt Jan Smeets, geestelijk vader van het festival: "Ik heb er geen grijze haar méér door gekregen."
Pinkpopbaas Smeets geeft toe dat het "wel weer even wennen is, na die luxe positie dat je een maand vantevoren al je kaarten kwijt bent. Maar de afgelopen jaren ontbrak het ook aan echte concurrentie." En die is er dit jaar wel weer, geeft Smeets toe. Met name Werchter, dat dit jaar met haar datum naar Pinkpop is toegeschoven en een onwaarschijnlijke lijst met grote publiekstrekkers heeft.
Toch verwacht Smeets dat ook de 34e editie van het festival uiteindelijk zal uitverkopen: "We hebben er nu 40.000 verkocht. Dat is minder dan vorig jaar en de twee jaar daarvoor. Maar het is ruim voldoende. We zitten zeker op schema, als je kijkt naar de cijfers van veel eerdere edities. En als de gekte rondom het festival losbreekt, een week vooraf - met de tv-spotjes en de festivalkrant in Nieuwe Revu - gaat het ook dit jaar zeker weer lukken." Vorig jaar sprak Smeets de wens uit om eigenlijk een volwaardig driedaags festival te worden, zonder de traditionele dagkaarten op pinkstermaandag. Daar is hij nu een klein beetje van teruggekomen. "Het is een droom, drie dagen lang met zijn allen. De 60000 kampeerplekken zijn er in principe. Maar we durfden de gok dit jaar nog niet aan." Dit jaar zijn er 45000 weekendkaarten en 15.000 dagtickets voor de maandag."

Programma 2003 bekend!
Zaterdag 7 juni: 16.00-22.30 uur
3FM Tent Noordpodium Zuidpodium
16.45 - 17.15 Liftid 16.00 - 16.45 Junior Senior
18.15 - 19.15 Tom McRae 17.15 - 18.15 Placebo
20.15 - 21.15 Skin 19.15 - 20.15 Deftones
21.15 - 22.30 Moby

Zondag 8 juni: 13.00-22.30 uur
3FM Tent Noordpodium Zuidpodium
13.50 - 14.40 Silkstone 13.00 - 13.50 Peter Pan Speedrock 19.15 - 20.15 Anouk
15.30 - 16.30 Ozark Henry 14.40 - 15.40 Flogging Molly 21.15 - 22.30 Massive Attack
17.30 - 18.15 The 80's Matchbox B-Line Disaster 16.30 - 17.30 Lifehouse
20.15 - 21.15 Zuco 103 18.15 - 19.15 The Dandy Warhols
20.15 - 21.15 Counting Crows

Maandag 9 juni 11.45 - 22.30 uur
3 FM Tent Noordpodium Zuidpodium
11.45 - 12.45 Relax 11.45 - 12.45 Solomon Burke 11.00 - 11.45 Beef
13.45 - 14.45 Danko Jones 13.45 - 14.45 Ilse Delange 12.45 - 13.45 The Cardigans
15.45 - 16.45 Röyksopp 15.45 - 16.45 Zwan i.p.v. Sum 41 14.45 - 15.45 Krezip
17.45 - 18.45 Moloko 17.45 - 18.45 Audioslave 16.45 - 17.45 Evanescence
20.00 - 21.15 Saybia 20.00 - 21.15 Junkie XL & Guests 18.45 - 20.00 Queens Of The Stone Age
21.15 - 22.30 Manu Chao

Wijzigingen programma tot op de concertdag(en) voorbehouden

De laatste namen voor Pinkpop 2003 02-04-2003
Tom McCrae, Junior Senior en de afsluiter op het Noordpodium Junkie XL & Guests

Programma bekend gemaakt op de persconferentie in Paradiso te Amsterdam
Zaterdag 7 juni: 16.00 - 23.00 uur
Moby, Placebo, Deftones, Skin, Liftid, Junior Senior

Zondag 8 juni: 13.00 - 23.00
Massive Attack, Anouk, Counting Crows, The Dandy Warhols, Lifehouse, Flogging Molly, Peter Pan Speedrock, Zuco 103, The Eighties Matchbox B-Line Disaster, Ozark Henry, Silkstone

Maandag 9 juni: 10.30 - 23.00
Linkin Park, Queens of the Stone Age, Krezip, The Cardigans, Beef, Audioslave, SUM 41, Ilse De Lange, Solomon Burke, Saybia, Moloko, Röyksopp, Danko Jones, Relax. Junkie XL & Guests en als afsluiter op het hoofdpodium Manu Chao

Wil jij je ervaringen en leuke belevenissen op Pinkpop 2003 kwijt, laat 't ons dan weten via