2008 Updated 7 maart 2010
Datum: 30 mei t/m 1 juni 2008
Acts: zie programma

Locatie: Megaland Landgraaf

Entree: 3 dagen met camping kost dit jaar € 129,00. losse dagkaart kost € 69,00
(v.v. prijzen excl. servicekosten, De voorverkoop start zaterdag 16 februari 2008 om 10.00 uur.)
Bestel je kaartjes via internet in Nederland, België en Duitsland of via Beep je mobiele entreekaartje

Weer: zaterdag eerst nat, daarna door, warm

Toeschouwers: 94.000

Presentatie: Giel Beelen en Eric Corton

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!


Recencies vrijdag  Recencies zaterdag  Recencies zondag  Sfeerfoto's  Statistieken  Krantenartikelen  Pinkpop DVD's  Veel online videoclips

Pinkpop 2008 - Backstage door 3FM
Pinkpop is genomineerd voor een Best European Festival Award
Neerlands bekendste festival Pinkpop is genomineerd voor een Best European Festival Award als onderdeel van de UK Festival Awards 2008. Deze speciale categorie is sinds vorig jaar in het leven geroepen door Virtuals Festivals Europe en Yourope, The European Festival Assosiation. Vorig jaar won het Exit-festival in Servië de prijs voor beste Europese festival. Dit jaar zijn - naast Pinkpop - ook o.a. Benicàssim, Exit, Hultsfred, Pukkelpop, Lowlands en Rock Werchter in de running voor de award. De uiteindelijke winnaar wordt door het publiek bepaald. Stemmen kan nog tot 17 oktober via www.festivalawards.com.
De winnaar wordt op 30 oktober bekend gemaakt.

Bron: Jan Hermsen weeronline.nl 29 mei 2008

Metallica met drie helikopters naar Pinkpop
Lange tijd bleef het bij een gerucht: Metallica zou met drie helikopters naar Pinkpop komen. Twee dagen voor het optreden van de band, is het hoge woord er dan eindelijk uit: ja, een speciale landingsplek is gereserveerd. Pinkpop baas Jan Smeets bevestigt: “Daar kunnen ze om de beurten met de helikopter landen. Met politie-escorte en limo's zullen ze via een sneaky weg naar het terrein rijden. Na afloop moeten ze direct weer weg, met de helikopter naar Luik. Dat is de enige plek waar ook 's nachts gevlogen mag worden. Ze moeten namelijk als een speer naar Madrid, waar ze de dag erna spelen.”

Tijdens Pinkpop Classic, een paar weken geleden tijdens Pinksteren, is backstage een gebied met dertig portocabins gereserveerd als dressing area voor Roger Waters. Deze ruimte is nu omgedoopt tot Metallica Village. Komen ze daar dan nog wel? “Dat moet je de band zelf maar vragen”, zegt Smeets.

Smeets heeft namelijk wel andere dingen aan zijn hoofd. “De vragen beginnen toe te nemen”, zegt hij. “Een hoop mensen bewaren de vervelende tot de laatste minuut. Zoals de vraag van medewerkers of hun moeder of zusje mee mag. Ik zeg: alle zevenduizend medewerkers willen dat wel. Zou ik dat goedkeuren, dan kan ik net zo goed nog een festival starten, alleen voor aanverwanten.”

Natuurlijk hoeft Smeets deze verzoeken niet zelf te beantwoorden. “Ik heb daar mensen voor die dat keurig afwijzen”, vertelt hij. “Maar dan komen ze toch bij mij terecht. Een nachtmerrie. Maar ja, zo gaat het altijd de laatste weken. Al jaren.”

En er is nog een ding waar Smeets zich zorgen over maakt. “Die wisselende weersverwachting. Daar word je toch ook nerveus van. Al weet ik niet hoe het nu voor staat, want ik heb al tien minuten niet gekeken.”
Bron: VPRO 3voor12 28 mei 2008

Giel Beelen wordt 'gehugged' "Hug a Nurse" tijdens Pinkpop - Oxfam Novib wil gezondheidszorg voor iedereen! Door middel van de campagne 'Zorg voor Zorg' vraagt Oxfam Novib dit jaar aandacht voor gezondheidszorg in ontwikkelingslanden op Pinkpop. Wereldwijd is er een tekort van ruim 4 miljoen verple(e)g(st)ers, doktoren en verloskundigen en ongeveer 1,3 miljard mensen hebben wereldwijd geen toegang tot basale gezondheidszorg. Die aandacht vragen we door bijvoorbeeld de festivalbezoekers te laten knuffelen met aanwezige (theatrale) verpleegkundigen. Dit legioen gaat ook het veld op om onze missie te onderstrepen: 'Hug a Nurse'. De pinkpoppers krijgen een knuffel van de nurses en worden op de foto gezet door de Oxfam Novibvrijwilligers. Als ze hun mailadres en naam achterlaten, krijgen ze de foto later opgestuurd. Iedere knuffel telt mee als steunbetuiging in onze campagne. Bekijk hier foto's van vrijdag zaterdag en zondag

Bekijk hier een groot aantal foto's van vorig jaar


De Oxfam Novib ruimte bestaat dit jaar uit drie tenten:
  1. Fair Drink/ catering
    Van Frappachino tot Moccachino, van lemon cooler tot munthee en van Tony's chocolonely chocoladerepen tot banana cake. (Oxfam Novib kiest voor eerlijke producten want met alles wat je koopt, maak je een keuze)
  2. Relax (Massages/ cinema
    In deze relaxruimte is er ook de mogelijkheid om een ontspanningsmassage te ondergaan (3 massagetafels met bijbehorende masseurs/ masseuses). Tijdens het relaxen kan er gekeken worden naar projectie van foto's op de wand en korte filmpjes van Stop de Derde Wereld en Ghetto Radio. Ook kan er via koptelefoon, tijdens de massage geluisterd worden naar persoonlijke verhalen van doktoren en verpleegsters uit ontwikkelingslanden.
  3. Hug A Nurse tent
    Deze tent is ingericht in ziekenhuisstijl en wordt gerund door de huggende nurses. Centraal staat een groot ziekenhuisbed waar je als bezoeker een hug kunt krijgen, als dank voor je steunbetuiging voor de gezondheidscampagne van Oxfam
Bron: Oxfam Novib 27 mei 2008

Pinkpop twittert massaal
Muziekfestival Pinkpop maakte in 2008 gebruik van Twitter. Bezoekers en mensen die Pinkpop volgden via tv en internet waren via berichtjes-site interactief betrokken bij het evenement. Recensies, verslagen, gedachten, observaties, opmerkingen, alles was welkom. Een selectie van de berichten was te zien in een live-stream op de site van 3VOOR12 van de VPRO. Wie de laatste Pinkpop-nieuwtjes wilde ontvangen, kon zich abonneren op drie Twitter-pagina's.

De omroep gaat tijdens Pinkpop zelf drie zogeheten Twitter-stromen verzorgen: Twitter.com/3VOOR12 met berichten van backstage, Twitter.com/3VOOR12Gids met actuele gegevens over wat wordt uitgezonden en wat op stapel staat, Twitter.com/3VOOR12Nieuws met de koppen van recensies die festivalgangers en tv-kijkers sturen. 3VOOR12 denkt met dit experiment een inkijkje te geven in de toekomstige televisiewereld. Het VPRO-programma gelooft dat daarin het sociale aspect een grotere rol krijgt.
Vrijdag opende de VPRO ook al vier kanalen op de populaire videosite Youtube. Op een daarvan zijn de uitzendingen van 3VOOR12 te volgen.

Pinkpop 2008 live op 3FM
3FM doet zaterdag 31 mei en zondag 1 juni live verslag van Pinkpop 2008. Tijdens Pinkpop zendt 3FM uit vanaf het festivalterrein in Landgraaf, waar onder andere Metallica, Foo Fighters, Kaiser Chiefs en Counting Crows optreden. In de 3FM studio ter plaatse verzorgen artiesten als Pete Murray, Gavin DeGraw en Moke een speciaal optreden voor de 3FM luisteraars. De DJ's interviewen artiesten en maken sfeerimpressies vanaf het festivalterrein.

Op zaterdag 31 mei zendt 3FM van 18.00 tot 23.00 uur uit vanaf Pinkpop. Op zondag is 3FM er de hele dag bij, van 07.00 uur tot 23.00 uur. Naast veel live muziek zendt 3FM ook registraties uit van de optredens van de vrijdag. 3FM DJ Michiel Veenstra sluit Pinkpop 2008 zondagavond af met de Pinkpop After Party van 23.00 tot 01.00 uur.

Satisfaction Heerlen breekt record
Bij platenzaak Satisfaction in Heerlen is ook een record gebroken met de verkoop van het 5.000ste Pinkpopkaartje aan Suzanne Pecak. Nooit eerder verkocht een voorverkoopadres zo veel kaarten voor een editie van Pinkpop.

40ste band toegevoegd
From First To Last is als veertigste en laatste act geboekt voor Pinkpop 2008. "Een cadeautje voor het publiek", licht het Pinkpop-opperhoofd Jan Smeets maandag toe in Metro. Volgens Smeets zijn er inmiddels al negentigduizend kaarten verkocht.

Voorkom problemen
Buro Pinkpop geeft vandaag in de jaarlijkse Pinkpop Metro-insert een aantal opmerkelijke tips aan bezoekers van Pinkpop 2008. 'Vertrek vier uur eerder naar Landgraaf, zet je navigatiesysteem uit en luister naar 3FM'. Om te voorkomen dat vrijdag 30 mei uitloopt op een zwarte vrijdag attendeert het festival op de te verwachten verkeersdrukte richting festivalterrein Megaland. In het Pinkpop weekend is bijvoorbeeld de nieuwe toevoerweg A73 afgesloten.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van Pinkpop dat er een festivaldag zal plaatsvinden op een normale werk/schooldag. Festivalbezoekers hebben dus last van het normale forensenverkeer. Dat betekent dat 60.000 bezoekers (waaronder 40.000 kampeerders) mogelijk zwaar in de file komen te staan op weg naar Landgraaf.

Laat vrijdag 30 mei geen ZWARTE VRIJDAG worden!

Daarom wordt iedereen het volgende aangeraden: Luister naar 3FM voor de laatste verkeersinformatie. Carpool! De organisatie rekent op 3 personen per auto. En nog beter vertrek vier uur eerder naar Landgraaf. Vertrek zeker voor de spits. Kom echter liever met de trein of met de bus! Meer info over verzorgde busreizen: eventtravel Openbaar vervoer info op NS, Veolial, 9292OV

Weet dat de nieuwe toevoerweg de A73 in het Pinkpop weekend zijn afgesloten vanwege de problemen met de tunnels. Dat betekent dat het verkeer komende vanaf het oosten via Duitsland (dit wordt aangeraden) of via Venlo (Napoleonsbaan) moet rijden. Actuele info op: www.vanAnaarBeter.nl De grootste parkeerplaats bevindt zich aan de Delleweg, deze is het gemakkelijkst bereikbaar via Brunssum en Aken. Lees alles over de rijroute op deze pagina's. Bij aankomt in Landgraaf de borden volgen. Zet je navigatiesysteem uit! Want die verwijst mogelijk naar plaatsen waar je met Pinkpop niet met de auto kan en mag komen. Uiteraard vragen wij alle bezoekers begrip voor deze situatie.

LiveXS magazine digitaal te lezen
SAT2D in LiveXS magazine Op donderdag 15 mei brengt Pinkpop-mediapartner LiveXS voor de vierde maal het officiële LiveXS Pinkpop Magazine uit. De 44-pagina's tellende uitgave komt in een oplage van 150.000 exemplaren gratis beschikbaar op alle LiveXS-verdeelpunten en via alle officiële Pinkpop-voorverkooppunten, poppodia en filialen van Free Record Shop en Van Leest.

Het magazine zal tijdens Pinkpop worden uitgedeeld op de festivalcamping. LiveXS Digitaal heeft het Pinkpop Magazine zelfs nog eerder; vanaf heden is LiveXS Pinkpop Magazine al wereldwijd door te bladeren, uit te printen of hier te downloaden. (foto SAT2D door Mark Handels)

24-04-2008 Animal Alpha vervangt Chris Cornell op Pinkpop
De Noorse band Animal Alpha neemt op 30 mei de plaats in van Chris Cornell op Pinkpop. Dat heeft de organisatie van het muziekfestival donderdag laten weten. Cornell liet vorige week weten zijn volledige Europese toer uit te stellen wegens werkzaamheden in de studio.
Het relatief onbekende Animal Alpha werd in 2002 opgericht en zou overal waar het optreedt 'een spoor van verbazing en opwinding' achterlaten met de 'explosieve' frontvrouw Agnete. Het debuutalbum 'Pheromones' verscheen in 2005, het tweede album kwam onlangs uit onder de titel 'You pay for the whole seat but you'll only need the edge'.
De 43-jarige Cornell, voormalig zanger van onder meer Soundgarden, werkt momenteel met de populaire producer Timbaland aan zijn derde soloalbum. De cd moet vanaf september verkrijgbaar zijn. Bron: Nieuws.nl 24-04-2008

Alanis Morissette geboekt
De Canadese Zangeres Alanis Morissette komt naar Pinkpop. Ook Stereophonics, Voicst en zanger Jonathan Davis van de band Korn staan op het programma. Dat heeft de organisatie van Pinkpop aangekondigd. Alanis Morissette staat gepland op het hoofdpodium op zondag 1 juni. Zij stond ook al in 1996 en 1999 op Pinkpop. Volgende week hoopt de organisatie de resterende drie namen bekend te maken. Weekend kaarten uitverkocht
Wil je graag naar Pinkpop? Het kan nog. V&D sponsert Pinkpop en geeft vanaf maandag 13 mei 1000 weekendkaarten weg. Bij besteding van 25 Euro maak je kans op twee van deze kaarten. Wat moet je daarvoor doen. In de winkel kun je een speciale ansichtkaart ophalen. Hierop wordt een vraag gesteld die je moet beantwoorden, vul vervolgens je gegevens in en bevestig de kassabon (of kopie) aan de kaart.
De kaart kun je tot en met donderdag 16 mei 2002 18:00 uur inleveren bij de servicekassa's. Als je winnaar bent van twee weekend kaarten, wordt je thuis gebeld. Je kunt de kaarten dan op vrijdag 17 mei tijdens de openingstijden bij de servicekassa ophalen. Zorg er wel voor dat je een legitimatiebewijs bij je hebt, want anders krijg je de kaarten niet mee...

25-02-2008 Jan Smeets wil een Pinkpopmuseum
Pinkpopbaas Jan Smeets wil een Pinkpopmuseum beginnen in jongerencentrum Carna in Einighausen. Smeets wil een deel van het centrum gebruiken om allerlei archiefmateriaal tentoon te stellen. Het museum is één van de ideeën die Smeets heeft om het jubileum van het festival Pinkpop te vieren. Pinkpop bestaat volgend jaar veertig jaar.

21-02-2008 Weekend kaarten uitverkocht
We hebben slecht nieuws voor mensen die het gehele weekend Pinkpop wilden bezoeken: De weekendkaarten zijn namelijk niet meer te koop! Na de vliegende start van afgelopen zaterdag zijn in vijf dagen tijd de 40.000 weekendkaarten voor Pinkpop 2008 helemaal uitverkocht. Als je geluk hebt, zijn er nog enkele kaarten verkrijgbaar bij alternatieve verkooppunten, maar op Ticketservice kun je sinds gisteravond -woensdag 20 februari - niet meer terecht.

Record
Daarmee verbreekt het bekende Nederlandse festival het record van het succesvolste jaar 2002, toen de Duitse groep Rammstein de hoofdact was. In het eerste weekend waren toen ruim zeventienduizend kaarten verkocht. "Dit is een absoluut record dat we in 39 jaar geschiedenis met Pinkpop nog nooit eerder hebben meegemaakt en ik waarschijnlijk bij leven ook nooit meer zal meemaken", aldus organisator Jan Smeets over de verkoop van dit jaar.
Gouden trio
Volgens Smeets heeft het festival de goede kaartverkoop te danken aan vooral het gouden trio Foo Fighters, Metallica en Rage Against The Machine. "Alles valt of staat met een goed programma", reageerde hij tegen 3VOOR12. "In 2005, toen we een enorme dip hadden, ontbrak het daaraan. Nu hebben we blijkbaar een gevoelige snaar bij het publiek geraakt. Bezoekers hebben behoefte aan een traditioneel programma." Pinkpop-kaarten vliegen weg
De Pinkpoporganisatie verwacht dat de 40.000 driedagenkaarten voor het festival deze week zijn uitverkocht. Op dit moment zijn er 32.000 kaarten verkocht. Meer driedagenkaarten kunnen niet worden verkocht omdat de Pinkpop-campings niet meer gasten aankunnen. Van de dagkaarten zijn er 11.000 verkocht, het merendeel voor de vrijdag. In totaal zijn er voor elke dag 20.000 dagkaarten in de verkoop. Pinkpop is dit jaar van vrijdag 30 mei tot en met zondag 1 juni.
Bron: L1 19 februari 2008

Kaiser Chiefs naar Pinkpop
De Kaiser Chiefs en Editors staan op de komende editie van Pinkpop. Dat maakte Pinkpopbaas Jan Smeets bekend tijdens een persconferentie in Paradiso Amsterdam. Andere nieuwe namen zijn Queens Of The Stone Age, Incubus, The Verve en Justice.

Eerder was al duidelijk dat Metallica, Rage Against The Machine en Foo Fighters staan geprogrammeerd op het driedaagse muziekfestival in Landgraaf. Het festival wordt dit jaar geopend door de Weertse band SAT2D. Die won zondag de finale van de Limburgse talentenjacht Nu of Nooit.

Bron: L1 13 februari 2008

13-02-2008: Voorlopige programma
Vrijdag 30 mei 16.00-23.00 Uur:
Hoofdpodium: Metallica, Incubus, Floggin Molly
Noord stage:SAT2D, Alter Bridge
Tent: Jonathan Davis, Porcupine Tree

Zaterdag 31 mei 13.00-23.00 Uur
Hoofdpodium: Foo Fighters, Kaiser Chiefs, Editors, KT Tunstall, Moke
Noord stage: The Verve, Novastar, Bad Religion
Tent: Voicst, Groove Armada, Justice

Zondag 1 juni 12.00-23.00 Uur:
Hoofdpodium: Queens of the Stone Age, Racoon, Gavin Degraw, Fiction Plane, Alanis Morissette, Rage Against The Machine
Noord stage: Counting Crows, Serj Tankian, Hives, Cavallera Conspiracy, The Wombats
Tent: Patrick Watson, Kate Nash, Pete Murray, Saybia, Roisin Murphy

Op zaterdag volgen nog drie groepen/artiesten, op zondag nog vier!

Rage Against the Machine sluit Pinkpop af
De Amerikaanse band Rage Against the Machine zal volgend jaar Pinkpop afsluiten. Dat meldt Pinkpop-organisator Jan Smeets. Rage Against the Machine verzorgde al eerder optredens op Pinkpop, in 1993, 1994 en 1996. Ook de Amerikaanse band de Foo Fighters komt naar Pinkpop in Landgraaf.

Omdat Pinksteren volgend jaar erg vroeg valt, in het tweede weekend van mei, is besloten Pinkpop eenmalig uit te stellen. Grote internationale artiesten gaan altijd pas eind mei of begin juni op tournee in Europa, omdat er in die periode meer grote muziekfestivals zijn. Daarom is Pinkpop volgend jaar pas op 30 en 31 mei, en 1 juni.
Bron: L1 10 december 2007

De 2008 editie van het jaarlijkse Pinkpopfestival vindt niet volgens traditie met Pinksteren plaats. Wegens het vroeg vallen van Pinksteren (11 en 12 mei 2008) vindt Pinkpop 2008 drie weken later plaats, op vrijdag 30 mei, zaterdag 31 mei en zondag 1 juni. Dat meldt de Metro van 10 augustus.

Het festival begint op de vrijdag waarschijnlijk om 18.00u, maar volgens Jan Smeets zal het programma in principe gewoon uit 39 bands bestaan. Ook over de entreeprijs doet de Pinkpop-opa ook zijn zegje: "Natuurlijk probeer ik vast te houden aan 115 euro. Maar als ik de toegangsprijs met 10 euro verhoog en we verkopen uit, dan heb ik wel zes ton meer te besteden. Daar kun je een aardige naam voor boeken."
De voorverkoop staat wel al vast, die begint op 16 februari, 3 dagen na de persconferentie op 13 februari.
Bron: Metro 10 augustus 2007


Programma 2008
Vrijdag 30 mei: 15.00 - 22.30 uur
GM Next Stage 3FM Stage Mainstage
17.20 - 18.15 Jonathan Davis 16.00 - 16.30 SAT2D 16.00 - 16.30 From First To Last
19.15 - 20.15 Porcupine Tree 17.20 - 18.15 Animal Alpha 16.30 - 17.20 Flogging Molly
19.15 - 20.15 Alter Bridge 18.15 - 19.15 Incubus
20.15 - 22.30 Metallica

Zaterdag 31 mei: 13.00 - 22.30 uur
GM Next Stage 3FM Stage Mainstage
13.00 - 13.45 Blood Red Shoes 13.00 - 13.45 Air Traffic 13.45 - 14.30 Moke
14.30 - 15.20 Voicst 14.30 - 15.20 Bad Religion 15.20 - 16.10 KT Tunstall
16.10 - 17.05 Amy Macdonald 16.10 - 17.05 Eagles of Death Metal 17.05 - 18.05 Editors
18.05 - 19.05 Justice 18.05 - 19.05 Stereophonics 19.05 - 20.15 Kaiser Chiefs
20.15 - 21.15 Groove Armada 21.15 - 22.30 The Verve 21.15 - 22.30 Foo Fighters

Zondag 1 juni: 11.00 - 22.30 uur
GM Next Peel Stage 3FM Stage Mainstage
12.45 - 13.35 Patrick Watson 12.24 - 13.35 Wombats 12.00 - 12.45 Fiction Plane
14.30 - 15.20 Kate Nash 14.30 - 15.20 Cavalera Conspiracy 13.35 - 14.30 Gavin Degraw
16.15 - 17.15 Pete Murray 16.15 - 17.15 The Hives 15.20 - 16.15 Racoon
18.15 - 19.15 Saybia 18.15 - 19.15 Serj Tankian 17.15 - 18.15 Alanis Morissette
20.15 - 21.15 Roisin Murphy 20.15 - 21.15 Counting Crows 19.15 - 20.15 Queens of the Stone Age
21.15 - 22.30 Rage Against the Machine
Wijzigingen programma tot op de concertdag(en) voorbehouden

Wil jij je ervaringen en leuke belevenissen op Pinkpop 2008 kwijt, laat 't ons dan weten via