PINKPOP CLASSIC 2009
2009 Updated 8 december 2013
Datum: 15 augustus 2009
Acts: zie programma
Janse Bagge Bend (1983), Sinéad O'Connor (1988 en 1995), Living Colour (1991 en 1993), Heather Nova (1995, 1999 en 2002), The Stranglers (1985), Claw Boys Claw (1986, 1993) en Simple Minds (1983)

Locatie: Megaland Landgraaf

Entree: in de voorverkoop: 55 euro excl. servicekosten, aan de dagkassa (indien voorradig): 65 euro, Voorverkoop start op zaterdag 11 april 2009, 10.00 uur.

Weer: droog en warm
Toeschouwers: 12.000

Presentatie: Jan Smeets

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!




Jos en Pierre alias de Waerknöppele Jos en Pierre alias de Waerknöppele De "Waerknöppele" op Pinkpop Classic
Dīr Jo & Pierre van de "Waerknöppele" zeiden al direct dat is één van de "Oudste Pinkpop" Ganger, nu is hij alleen nog maar te vinden op "Pinkpop Classic".

Voor het "Festival" begon werd eerst door hun het "Weer" voorspeld. (LOL) Op de het "Podium". Maar iedereen wist dat het laatste festival de "Temperaturen" boven de 30° Celcius zouden gaan.

Toen Jo & dīr Pierre van Jan Smeets het overbekende Pinkpop Poppetje mee kregen voor een ronde op "MegaLand" te maken, kondigde Jan Smeets aan dat het "DrinkWater" op "MegaLand" is aangesloten & Gratis is.
Met andere woorden: "Pas op met Alcohol" & hou het vocht gehalte van het lichaam op peil!!!!!

Foto's door John "Rambo" Janssen oes Kirchroa

Concertverslag Pinkpop Classic 2009
In 2007 ging een lang gekoesterde wens van Pinkpop-baas Jan Smeets in vervulling: een classiceditie van zijn inmiddels 40-jarige festival. Met respectievelijk 7.500 en 5.500 bezoekers voor de eerste twee edities, leek Nederland niet echt warm te lopen voor Pinkpop Classic. Zaterdag passeerden bijna 12.000 bezoekers de toegangspoortjes. “We hebben een mooie doorstart gemaakt”, zei Smeets na afloop. En daar was niets aan gelogen.

Ook al kun je na drie jaar amper spreken van tradities, traditioneel trapte de Janse Bagge Bend Pinkpop Classic 2009 wederom prima af. De feestband vergaarde na het succes van de single Sollicitere in 1983 een plekje op het 'echte' Pinkpop door met een bulldozer voor de deur bij festivaldirecteur Smeets te verschijnen.

Wanneer Smeets de formatie rond voorman Henk Steijvers niet zou vastleggen, zou de band met de bulldozer de voorgevel uit zijn huis rijden. Ook al voerde de Pinkpop Classic huisband inmiddels voor de derde keer hetzelfde kunstje op, de uitstekende blazerssectie vergoedt erg veel. En dat Gé Reinders een paar liedjes mee kwam doen, spreekt natuurlijk ook in het voordeel van JBB.

Al maakte niet iedereen zijn of haar plekje waar. Zo was het optreden van Sinéad O'Connor niet minder dan een aanfluiting. De Ierse zangeres beloofde haar gehoor "een rustige show, zodat jullie kunnen opladen voor Simple Minds". Wat volgde was haast een minachting van het publiek. De achterop het podium geposteerde O'Connor stortte een ware vloedgolf aan zwaarmoedige liedjes over Megaland uit.

Haar wereldhit Nothing Compares 2 U kwam nog wel voorbij, maar Troy - waarmee de zangeres in 1988 de Pinkpopweide in vervoering bracht - bleef achterwege.

Het optreden van O'Connor bleek de enige smet op een verder uitstekende muziekdag. Je zou bijna vergeten dat voor haar wel prima muziek werd gemaakt onder het weldadige Limburgse zonnetje.

Ook Claw Boys Claw zette een uitstekende set neer. De formatie rond de charismatische frontman Peter te Bos keerde na een afwezigheid van tien jaar in 2007 terug op de podia en geven in Landgraaf blijk niets aan kwaliteit te hebben ingeboet ten opzichte van hun Pinkpop-optredens in 1986 en 1993. Al moet gezegd worden dat de band in het clubcircuit iets beter uit de verf lijkt te komen.

Leeftijdsgenoten The Stranglers - met Jan Smeets look-a-like Jet Black (geboren als Brian John Duffy) op drums - is van origine een punkband, maar daarvan bleek weinig in Zuid-Limburg.

Het heilige vuur dat Claw Boys Claw wel aan de dag legden, ontbreekt een beetje bij de Britten. Al zet het kwartet wel puike versies van classic songs als Always The Sun, Peaches en - natuurlijk - Golden Brown neer. En als we bassist/oprichter Jean-Jacques Burnel moeten geloven, zou het zomaar de laatste keer geweest kunnen zijn dat The Stranglers - in 1985 op Pinkpop - op een Nederlands podium te zien was. Hij hintte de laatste tijd namelijk regelmatig naar de pensionering van de band.


Wie zeker nog niet met pensioen gaan, zijn de vier leden van Living Colour. De Amerikaanse rockformatie deelde eerder in 1993 het Pinkpop-podium met Claw Boys Claw. De band is een graag geziene gast in het Nederlandse clubcircuit en niet voor niets. Corey Glover, Vernon Reid, Will Cahoun en Doug Wimbish brengen nog ieder jaar vele honderden landgenoten in vervoering met hun funkmetal. En met het half september te verschijnen album The Chair In The Doorway zou Living Colour ook zomaar weer een breder publiek kunnen aanspreken. Pinkpop Classic kreeg in ieder geval alvast een voorproefje van twee songs: Behind The Sun - gratis te downloaden op de site van het kwartet - en Bless Those. Dat aangevuld met klassiekers als Glamourboys, Love Rears Its Ugly Head, Cult Of Personality en Elvis Is Dead groeide de band uit tot misschien wel hét hoogtepunt van deze editie.

Heather Nova is een beetje een verhaal apart. Een doorbraak leek halverwege de jaren '90 met het uitstekende album Oyster aanstaande, maar het écht grote succes bleef uit. De alweer 42-jarige singer-songwriter liet zich niet uit het veld slaan, bleef albums produceren en laat zich nog regelmatig zien in ons kleine kikkerlandje, onder meer op Parkpop, Lowlands en natuurlijk Pinkpop (1995, 1999 en 2002). Haar lieflijke popliedjes en prachtige stem blijken een welkom rustpunt op het bloedhete Megaland. Wat een contrast met de daaropvolgende O'Connor die het publiek zoals gezegd nauwelijks weet te boeien.

Als afsluiter strikte Smeets de Schotse band Simple Minds.  Video Pinkpop Classic 2009 Simple Minds

Het enige optreden van de formatie rondom Jim Kerr dit jaar in ons land. Ondanks dat de dit jaar dertig geworden band nog trouw iedere paar jaar een nieuw album aflevert, liggen hun grootste successen natuurlijk alweer ruim twintig jaar achter ons. Daarvan lijken Kerr en consorten zich bewust, want Pinkpop Classic kreeg een prima uitgevoerde greatest hits show voorgeschoteld. Afgewisseld met nieuwere songs van bijvoorbeeld het eerder dit jaar - puike - album Graffiti Soul. Wie na negen uur 's avonds nog niet was uitgeput door de hitte, of overmoedig net een biertje teveel had gedronken, zong uit volle borst mee met Don't You (Forget About Me), Promised You A Miracle, Sanctify Yourself en Alive And Kicking.

Jan Smeets zag het vanuit de coulissen tevreden aan. Niet alleen mocht hij tweemaal zoveel bezoekers als vorig jaar verwelkomen, het publiek was gemiddeld ook veel jonger dan tijdens de eerste twee edities. Dat kwam vooral door de line-up. De nadruk lag dit keer niet zoals bij de eerste twee edities op de jaren '60 en '70, het waren de jaren '80 en '90 die de boventoon voerden. Het lijkt een goede les voor de toekomst.
Bron: muziek.nl door Jochem Geerdink / Hans Kreutze

Pinkpop voor vader en zoon
Tussen oudere jongeren, festivalgangers die de grens van veertig ruim gepasseerd zijn, duiken echte jonkies op: kinderen en tieners die bewust naar de Classic-editie van Pinkpop komen. Omdat ze het leuker dan een pretpark vinden, of vanwege een aangeboren liefde voor muziek.

Ze zijn beslist twee van de allerjongste bezoekers van Pinkpop Classic: Tom en Jasper de Boer uit Kerkrade, zes en acht jaar oud en amper twee turven hoog. Met hun ouders Pieter en Monica zijn ze voor de tweede keer op de senioreneditie van Pinkpop. De kinderen rennen over het veld en kijken hun ogen uit. "Ik zie allemaal van die vreemde mensen die aan het dansen zijn," grinnikt Tom. "Pap zegt dat dit de grotemensenwereld is. Maar dat vind ik een beetje gek. Je gaat toch niet zomaar zo raar bewegen?"

Pinkpop Classic, twee jaar geleden opgezet door Jan Smeets om vooral de oudere festivalgangers te bekoren, is ontdekt door de jeugd. Dus staan ze met hun ouders of vriendengroep op het Megalandterrein in Landgraaf om artiesten te zien van wie ze vaak zelfs nog nooit hebben gehoord.

De twee jongens De Boer vinden het prachtig. Vorige week ging de familie De Boer nog naar attractiepark de Efteling, maar de jochies weten wat ze het leukst vinden. "Dit is veel gaver. Hier doen mensen alsof wij ook groot zijn. Echt vet."

De 21-jarige Lucas van Amste-Aken uit Laren kijkt vol verwachting uit naar Simple Minds. Hij is een echte liefhebber van die groep. "Ik adem die muziek. Volgens mij werd die thuis al gedraaid toen ik nog in de wieg lag."

Daardoor ontstond bij hem een soort verslaving. "Voordat ik ga slapen, moet ik altijd een Simple Mindsnummer draaien. Pas dan is mijn dag klaar."
Lucas Van Amste-Aken kijkt ook uit naar de Ierse zangeres Sinéad O'Connor. "Op haar ben ik stiekem verliefd., sinds ze in 1995 op Pinkpop stond. Wat een vrouw, wat een stem en wat een optreden! Ik zag haar en vond het fantastisch. Daarom greep ik de kans haar nu weer te zien."

Hij omschrijft de sfeer op Pinkpop Classic als chill. "Alleen is de rauwe festivalrand er een beetje vanaf. Dit is voor de meeste bezoekers vooral een gezellig picknickfeest." Maar toch spat de energie op de nodige momenten van de oudere jongeren af, zeggen Kimberly Linders en haar vriend Derk Wessels. Tijdens de reguliere Pinkpop waren ze op vakantie en dat is de reden dat ze nu wel present zijn. "Dit wil je meemaken. Een jaar zonder Pinkpop is geen jaar. We gaan dus zo vaak mogelijk. Het is vandaag verbluffend om te zien dat al die vijftigers nog springen alsof ze twintig zijn. Hun hart zit volgens mij nog boordevol seks, drugs en rock-'n-roll. Figuurlijk dan, waarschijnlijk," lacht ze.

Ook Tim Jaspers, een zeventienjarige jongen uit Reuver, kijkt zijn ogen uit. Hij is wel al eens op Pinkpop geweest, maar de Classicversie bezoekt hij voor de eerste keer. "Dansen tussen leeftijdsgenoten is toch heel anders. Hier sta je tussen die oudere mensen. Dan laat ik me toch minder gaan."

Zijn vader is ook van de partij, maar die staat helemaal aan de andere kant van het terrein met zijn eigen vrienden. "Of ik bewust bij hem wegblijf? Een beetje wel," geeft Tim Jaspers lachend toe. "Als ik geld nodig heb voor drank en eten ga ik wel even bij hem langs. Ik ben hier met mijn kameraden. Samen op het gras liggen bij dit mooie weer. Mooier kan toch niet?"

Voor de zekerheid heeft hij wel via internet een spoedcursus 'artiest herkennen' gedaan. "Ja, weet ik veel wie The Stranglers zijn, of Claw Boys Claw. Toen was ik niet eens geboren. De muziek vind ik eerlijk gezegd ook niet zo geweldig. Simple Minds wil ik wel eens zien. Iedereen kent Don't you forget about me."
Bron: Parool door Peter Van Der Berg en Ruud Maas 18-08-2009

'Jim Kerr heeft volgens mij toch rood haar?'
Trix Socrates en haar buurvrouw Yvonne Savelberg uit Kerkrade wonnen via deze krant een ontmoeting met zanger Jim Kerr. Met knikkende knieën stonden ze tegenover de frontman van de rockband Simple Minds.

Daar staan ze dan. Backstage bij Pinkpop Classic. Trix Socrates (51) en haar 48-jarige buurvrouw Yvonne Savelberg. T-Shirts, cd-hoesjes en petjes in de aanslag om die felbegeerde handtekening te scoren. De deur van de kleedkamer zwaait open. Daar is hij! Jim Kerr, zanger van de Schotse rockband Simple Minds. De hele dag hebben ze nagedacht over vragen die ze de charismatische artiest willen stellen. Maar die zijn ze op het spannende moment natuurlijk allang vergeten. Trix Socrates vraagt of Kerr een handtekening wil zetten voor haar broer René, groot fan van de Simple Minds. Jim Kerr glimlacht.

Enkele seconden later zet hij zijn krabbel op het shirt van Yvonne Savelberg. "Je ziet er charmant uit", zegt ze zachtjes. Jim Kerr grijpt haar arm vast. "Leuk om te horen, jij trouwens ook." Ze wensen hem veel succes met het optreden op Pinkpop Classic. Gaan nog snel op de foto. En dan is de ontmoeting alweer voorbij.

"Goh, hij heeft volgens mij toch rood haar?", giechelt Yvonne Savelberg. "Nee, nee", zegt buurvrouw Trix resoluut. Ze is van de eerste schrik bekomen. "Ik wist niet meer wat ik aan Jim wilde vragen. Ik stond gewoon te sidderen."

De twee vrouwen hebben alle geluk van de wereld want eigenlijk was de ontmoeting gewonnen door Henny Mertens. "Een vriendin van mij, maar ze kon helaas niet. Ze heeft de kaarten aan mij gegeven", vertelt Trix Socrates. Ze is al eens naar Pinkpop Classic geweest. En Yvonne Savelberg bezocht nog dit jaar met haar dochter het 'grote' Pinkpop. Ze kijken hun ogen uit. "Dit is zo leuk, zoiets maak je normaal nooit mee."

Dan duikt Jan Smeets op. Uiteraard moet hij ook zijn handtekening geven. Yvonne Savelberg toont het bekende roze Pinkpop-petje. "Jim Kerr én Jan Smeets. Geweldig! Dit moment gaan we waarschijnlijk nooit meer vergeten."
Bron: De Limburger door Peter van de Berg 16-08-2009

Pinkpop Classic goed voor 11.000 bezoekers
LANDGRAAF (ANP) - De derde editie van Pinkpop Classic in Landgraaf trok zaterdag 11.000 bezoekers, en dat stemt organisator Jan Smeets optimistisch. "We zijn begonnen met 7500 bezoekers twee jaar geleden, vorig jaar zakte het in, maar nu blijkt groei in Pinkpop Classic te zitten", zei een verheugde Pinkpopbaas.
Smeets gaat er van uit dat ook volgend jaar weer een Pinkpop Classic georganiseerd kan worden, en wellicht nog meer bezoekers zal trekken. "Dat is natuurlijk afhankelijk van de programmering, en van het aanbod van bands op dat moment", aldus Smeets. "We gaan niet Werchter Classic na, die moderne bands tussen de klassiekers zet" benadrukt Smeets.

Het festival is met 11.000 bezoekers dit jaar nog niet uit de kosten, maar Smeets verwacht dat de drankomzet bij temperaturen van rond de 30 graden alles goed maakt. Het publiek genoot zaterdag van optredens van Sinéad O'Connor (in 1988 en 1995 op Pinkpop), Living Colour (1991 en 1993), Heather Nova (1995, 1999 en 2002), The Stranglers (1985) en Claw Boys Claw (1986 en 1993). De Schotse band Simple Minds (1983) sluit het programma af. Bron: ANP 15 augustus 2009

Pinkpop Classic 2009 - Warm en gezellig met 12.000 bezoekers en 1 meteoor
De 3e editie van de classic versie van Pinkpop was volgens de organisatie een groot succes. Het weer zat mee, de acts waren van grote klasse en er kwam zelfs een meteoor over vliegen. Een succes nummer was de Silent Disco, de hele dag was de dansvloer gevuld met meezingende en uit hun dak gaande mensen. Een vreemd gezicht voor de bezoekers die geen hoofdtelefoon hadden en dus niet mee konden luisteren naar de muziek.

Maar er kwam er nog een blikvanger letterlijk overvliegen, om tien uur verscheen een vuurbol vrij laag boven de zuidwestelijke hemel. Het object had een groenachtige kop, en een oranje staart. Tijdens de vlucht braken er enkele fragmenten van de meteoor af. Het hele verschijnsel was een paar seconden te zien. De vuurbal was ook goed te zien op het festivalterrein, waar de meteoor achter het podium langs trok. Veel mensen dachten daar dat het om een vuurpijl ging.



Programma 2009
Zaterdag 15 augustus: 12.00 - 22.30 uur
MainstageBandsPinkpop Origineel
12.00 - 13.00Janse Bagge Bend(1983)
13.30 - 14.30Claw Boys Claw(1986, 1993)
15.00 - 16.00The Stranglers(1985)
16.30 - 17.30Living Colour(1991 en 1993)
18.00 - 19.00Heather Nova(1995, 1999 en 2002)
19.30 - 20.30Sinéad O'Connor(1988 en 1995)
21.00 - 22.30Simple Minds(1983)

Wil jij je ervaringen en leuke belevenissen op Pinkpop Classic 2009 kwijt, laat 't ons dan weten via