1986 Updated 4 maart 2013
Datum:
19 mei 1986

Acts: Gé Reinders, Howard Hughes & The Western Approaches, Blow Monkeys, Blue Murder, Claw Boys Claw, Cock Robin, Fine Young Cannibals, The Cult, The Waterboys, The Cure.

Locatie: Burg. Damensportpark Geleen

Entree: 40,00 (voorverkoop 35,00)

Weer: schitterend

Toeschouwers: 48.000 (Uitverkocht)

Presentatie: Jan Smeets

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!


Programma:
09.30-10.00 Gé Reinders en Vrunj Podium rechts
10.05-10.50 Howard Hughes & The Western Approaches Podium links
11.00-11.45 The Blow Monkeys Podium rechts
11.50-12.20 Claw Boys Claw Podium links
12.30-13.30 Dio Podium rechts
14.00-15.00 Cock Robin Podium links
15.30-15.15 Fine Young Canibals Podium rechts
16.45-17.45 The Cult Podium links
18.15-19.30 The Waterboys Podium rechts
20.30-22.00 The Cure Podium links

Programmawijzigingen in samenstelling en volgorde zijn voorbehouden. (achteraf dus niet meer)

Omroepberichten en presentatie worden verzorgd door ons aller Jan Smeets. Uiteraard gaat pinkpop onder alle weeromstandigheden door.
Het festivalterrein is geopend vanaf 9.00 uur en aan de dagkassa kun je al vanaf 8.30 uur eventueel je laatste kans benutten om een kaartje te kopen.
Na het verlaten van het terrein is hernieuwde toegang alleen mogelijk gelijk MET geldig kaartje en door de organisatie verstrekt stempel. Heb je meteen ook een tatoeage. Aan de ingang van het sportpark is een aparte kassa waar de zogenaamde VVV-vouchers kunnen worden ingewisseld.

The Cure on stage Aan Gé Reinders & Vrunj met in hun kielzog ex-Associate Howard Hughes en zijn Western Approaches de eer de binnenstromende massa te verwelkomen. De gesileerde soul van de Blow Monkeys kan ondanks een enkel fraai nummer niet boeien maar de Claw Boys Claw zijn, niet in de laatste plaats door een allesoverheersende podiumprestatie van Peter Te Bos, zonder meer sensationeel. Kunstenaars-collectief Blue Murder doet het niet slecht met puntige popsongs terwijl Cock Robin romantische liedjes vol passie speelt. Die passie is ook bij de Fine Young Cannibals aanwezig in het herkenbare afgeknepen stemgeluid van Roland Gift. De folkgetinte rock van de Waterboys kent een hoofdrol toe aan viool, mandoline en de Dylaneske frasering van waterhoofd Mike Scott die verrast met Purple Rain van Prince. De enorme geluidsbrij die volgt kan niet verdoezelen dat The Cult zich alleen maar herhaalt maar The Cure zet in een uitgesponnen optreden alle publieksfavorieten nog eens op een rijtje tegen het decor van een adembenemende lichtshow.
(Bron: 25 jaar Pinkpop)

Gé Reinders (1953) is een Nederlandse zanger en musicus. Hij bespeelt vele instrumenten, maar hij is vooral bekend door zijn liedjes in het Limburgs. Hij speelde vanaf 1973 in de Roermondse bands Zimmerman en Girls Walk By en had daarmee redelijk veel succes. Maar echt grote bekendheid kreeg hij in de jaren tachtig, toen hij in het Limburgs begon te schrijven en te zingen. In dit jaar stond Gé als openingsact op Pinkpop in Geleen, als winnaar van de Limburgse Nu of Nooit Prijs.

Hughes in Oulaw Coat <-Howard Hughes 1986 (Foto: Lex van Rossen)
De geduchte Belgische concurrent Torhout/Werchter bleek plots een kartel-compagnon te zijn geworden, die voor 'twee halen, één betalen' de immense twee podia leverde. Bovendien kondigde Smeets keurig de trekpleisters en data van zijn rivaal voor de pauze aan...
(Bron: Trouw 20-05-1986)

Organisator Jan Smeets gaf de programmakeuze uit handen aan concertpromotor Willem Venema, verantwoordelijk voor ondermeer het muzikale aanbod van het avantgarde-spektakel Pandora's Music Box. Venema wist zo'n aantrekkelijk programma samen te stellen, dat Pinkpop in de nieuwe opzet als een ware Phoenix uit de as herrijst...
(Bron: NRC Handelsblad 17-05-1986)

Op 18 mei wordt een speciale Pinkbikefietstocht georganiseerd. Aan deze klassieker van 70 km zal onder meer worden deelgenomen door de burgemeester van Geleen, Fedor den Hartog en Herman Schueremans. 's Avonds organiseert De Hanehof in Geleen Pink Star, een warming-up met Claw Boys Claw, Blue Murder en Raymond van het Groenewoud...
(Bron: OOR Pinkpopkrant 1986)

Hoe The Cure in 1986 Pinkpop van de ondergang redde
Pinkpop duurde destijds nog 'gewoon' een dag, het festival werd, zoals alle eerdere edities, gehouden op het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. Voor een kaartje moest je nog naar je plaatselijke VVV-kantoor en daar diende je destijds het 'schamele' bedrag van 35 gulden (16 euro) neer te tellen. Na de editie van 1985 hing de toekomst van het festival echter aan een zijden draad. Door twee rampzalig verlopen edities die amper 20.000 bezoekers trokken, was er flinke geldnood ontstaan. Festivalbaas Jan Smeets zei later er later over 'serieus te hebben overwogen het bijltje erbij neer te gooien'.

Vernietigend
De kranten (internet bestond nog niet) waren destijds niet mild in hun kritiek op de programmering van de edities van 1984 en '85. Zo constateerde de Volkskrant destijds: 'De vraag dringt zich op of een opzet als die van Pinkpop met een brede en bovendien zwakke programmering nog in deze tijd past. Het geloof in een homogene jongerencultuur uit het hippie-tijdperk toen Pinkpop ontstond bestaat al lang niet meer. Het publiek is in verschillende subcultuurtjes uiteengevallen...'

Nog fermer was het Brabants Dagblad in zijn commentaar kort na editie 1985: Het zou best eens kunnen dat dit de laatste Pinkpop is geweest, waarmee dan een eind is gekomen aan een fraaie Limburgse traditie. Waarschijnlijk trekken alleen de superfestivals (waarmee vooral Torhout Werchter werd bedoeld. -C.B.), die zonder met de ogen te knipperen een half miljoen voor een band kunnen uittrekken, nog voldoende gekken die een dag op een grazige weide willen doorbrengen.The Cure Maar toen Smeets de line-up (die hij grotendeels door programmeur Willem Venema van Mojo had laten maken) van editie nummer 17 bekendmaakte, sloeg de negatieve stemming als een blad aan een boom om. De tien (..) bands die op Tweede Pinksterdag 1986 het podium zouden bestijgen (Gé Reinders, Howard Hughes & The Western Approaches, Blow Monkeys, Blue Murder (als vervangers voor The Jesus & Marychain), Claw Boys Claw, Cock Robin, Fine Young Cannibals, The Cult, The Waterboys en The Cure) zorgden voor een stormloop op de kassa's en voor het eerst sinds jaren waren de bijna 50.000 tickets bij voorverkoop volledig uitverkocht.

Wedijveren
Absolute headliner en publiekstrekker van Editie 1986 was natuurlijk The Cure. De band leverde een puik optreden af. Frontman Robert Smith en de zijnen hadden toen al een reputatie van een van de grotere alternatieve acts en kon moeiteloos wedijveren met bands al U2 en The Smiths. Het jaar ervoor had de band het succesvolle album 'The Head On The Door' uitgebracht en in '86 volgde de eerste singles-compilatie 'Standing On A Beach'. Maar niet alleen The Cure glorieerde die dag. Ook The Fine Young Cannibals, The Waterboys en de nieuwkomers The Cult (die op dat moment een hit hadden met het inmiddels klassieke 'She Sells Sanctuary') en de Nederlandse bands Blue Murder en Claw Boys Claw speelden het doek van het podium. Gered.
De koerswijziging die het festival maakte van oorspronkelijk een mix van allerlei stijlen naar een sterke fixatie op alternatieve bands was de redding van Pinkpop en deze manier van werken werd in de jaren erna (op een enkel dipje na) succesvol voortgezet en bestaat eigenlijk tot op de dag van vandaag nog steeds, hoewel de structuur van het festival (meerdere dagen op meerdere podia) inmiddels natuurlijk ingrijpend veranderd is.

Pinkpop 1986 was de laatste editie die gehouden werd in Geleen. Smeets, die een jaar daarvoor nog fel gekant was tegen schaalvergroting van het festival, verhuisde met zijn circus via een tussenjaar in Baarlo (1987) naar het huidige festivalterrein op de voormalige paardenrenbaan in Landgraaf, waar Pinkpop voor langere tijd zijn bestaansrecht bewees en vandaag de dag de reputatie geniet van de onverwoestbare klassieker onder de zomerfestivals in Europa. Het had allemaal nooit kunnen gebeuren als de programmeurs van Pinkpop in het voorjaar van 1986 niet zo sterk voor de dag waren gekomen met de line-up voor dat jaar ...
Bron: Het Parool door Coen Brandhorst

Interview Gé Reinders:
Afgezien van de tijd dat ik in Amerika woonde, heb ik alle Pinkpop-edities bezocht, maar dat ik zelf nog eens op dat podium zou mogen staan was ondenkbaar. Dat kwam min of meer toevallig. Ik had net een single uit bij Ring Records, het label van George Kooymans, maar geen vaste band om die live te promoten. Die werd bij elkaar gezocht en we schreven ons in voor Nu of Nooit, de Limburgse versie van de Grote Prijs. De winnende groep mocht o.a. op Pinkpop optreden en werden wij dus."
"De andere bandleden waren een stuk jonger dan ik, onze gitarist was zelfs pas zeventien, maar speelde de sterren van de hemel. Ik kwam alleen op en speelde Waves, een nummer dat op de Cd Homecoming terecht is gekomen. Het gaat eigenlijk over de oorlog maar het woord roept zoveel verschillende beelden op dat het prachtig aansloot bij de duizenden mensen die ik vanuit mijn ooghoeken zag binnenstromen, een fantastisch gevoel".
"We kregen een prima pers en hebben door die dag een enorm jaar gehad qua optredens maar het mooiste is nog dat Jan Smeets en Leon Ramakers van Mojo daarna mijn eerste CD hebben gesponord waar ik ze nog altijd dankbaar voor ben."
(Bron: 25 jaar Pinkpop)

Claw Boys Claw op het podium De verrassing van Pinkpop '86 was het optreden van Claw Boys Claw. Vanaf de eerste tonen tot aan Venus in de toegift wist de groep met haar trash-rock het publiek in haar ban te houden. Zanger Peter Te Bos liet zich niet van zijn stuk brengen door de grote mensenmassa maar ging bij zijn opkomst meteen in de aanval. Hij bekogelde het publiek met appels en sinaasappels. Daarna volgde nog zijn schoenen, sokken en verschillende bierblikjes...
(Bron: Volkskrant 20-05-1986)

Interview Peter te Bos
"Qua sfeer is Pinkpop heel overwhelming. Voornamelijk omdat het publiek van allemaal verschillende dingen houdt maar iedereen er desondanks helemaal voor gaat. Toch heb ik er het afgelopen jaar niet zo van genoten, maar dat had met mijn bui te maken. Ik was de avond van tevoren ontzettend doorgezakt, echt volkomen lam. Bovendien stond er nogal wat wind en dan is het gewoon niet warm genoeg, dan kun je niet lekker zweten. Het festival zelf heeft wel iets gemoedelijks maar backstage is er maar weinig contact met de andere bands: in 1986 niet en vorig jaar ook niet. Ik ben ook niet zo dol op die kliekvorming, die ouwe-jongens-krentenbroodsfeer-met-borrel hoeft van mij niet zo nodig."
"Claw Boys Claw van 1986 en van nu, dat is een wereld van verschil. Voor dat soort muziek was het destijds de ideale bezetting, maar het gaat nu veel dieper. Dat heeft niks met Bobbie Marius, onze toenmalige bassiste en drummer te maken, maar komt gewoon omdat je groeit, omdat je ook wel eens wat anders wil dan van je een, twee, drie, gáán."
(Bron: 25 jaar Pinkpop)

De Schotse groep The Jesus & Mary Chain en de Texaanse gitaris Stevie Ray Vaughan vielen ditmaal reeds in een vroeg stadium af. Op het laatste moment moest de planning weer worden bijgesteld toen de Amerikaanse groep Green On Red verstek moest laten gaan, daar men tijdens de vliegreis naar Europa een aansluiting had gemist. De te elfder ure opgetrommelde formatie Blue Murder uit Amsterdam stond daardoor binnen tien dagen na zijn bijdrage aan het Lochem festival wederom voor een massaal publiek...
(Bron: NRC Handelsblad 20-05-1986)


Cock Robin zangeres Anna LaCazio van Cock Robin Extra veiligheidsmaatregelen waren er voor de enige Amerikaanse groep, Cock Robin, waarvan de drummer uit angst voor Libische vergeldingsacties jegens Amerikanen in Europa, zoals veel van zijn landgenoten thuis was gebleven...
(Bron: Limburgs Dagblad 20-05-1986 / rechterfoto: Esther Arendshorst)

Jan Smeets was gisteravond een zielsgelukkig mens. Bijna 50.000 toeschouwers en een programma dat zowel artistiek als commercieel een succes was. En dat terwijl Smeets eind vorig jaar de gemeente had laten weten er geen gat meer in te zien. Pinkpop leek ter ziele. Totdat Geleens nieuwe burgemeester met aanhang het om het goede spoor zetten middels subsidies en garantiestellingen, een lichtshow mogelijk werd en de lijst van potentiële Pinkpopacts via Mojo Concerts onuitputtelijk en kwalitatief sterk bleek. Het bericht van zaterdag dat WVC Pinkpop geen subsidie zal verstrekken, kon de pret niet drukken...
(Bron: Limburgs Dagblad 20-05-1986)

Jan Smeets: "Ik heb een tijdje achterin het peloton gefiets, maar nu zit ik weer in de kopgroep"...
(Bron: OOR 31-05-1986)

Meer foto's van Cock Robin, The Cure, Howard Hughes en The Waterboys vind je
hier


The Cult live op Podium Links Een verslag van een Cult-fan:
My first time at Pinkpop, back in the days when the festival was still cool. Nowadays you're surrounded by all sorts of horrible people, listening to the same horrible bands year after year.
This, however, was a great show, with The Cult testing some new material and Ian Astbury in great form:
"This is for all the heavy metal hippy rockers in the audience! Where's all the hippies? ... FUCK OFF!" (before "The electric ocean")
"I thought you were young people... are you alive? Where's your spirit? Let me see your spirit! C'mon man! ... It's terrible..." (before "Hollowman")

Pinkpop had gone through some hard years in the beginning of the 1980's, with the
1985 edition which had less than half the tickets sold, being the low point. In 1986 Pinkpop got aid from Mojo Concerts, the biggest concert promotor in the Netherlands. It was decided upon that Pinkpop would continue as a smaller regional festival but the first band that was offered to play was The Cure, who just had a lot of success with their "The Head on the Door" album. The rest of the festival line-up was adapted to the new audience that The Cure would attract and the 1986 edition sold out it's 48000 tickets quickly.

The day itself had fantastic weather (burning sunshine) and fantastic shows by Claw Boys Claw, The Cult, The Waterboys and The Cure!

PINKPOP 1986 MET FOPPE
PINKPOP 1986 staat in mijn geheugen gegrift. Ik was twintig en op de brommer en per bus vertrokken naar limburg. Er waren leuke bands waarvan ik alle elpees had. Zoals the cure, claw boys claw, the cult, fine young cannibals en the waterboys. Dat was echt mij muziek. Het weer was prima net als vandaag erg warm en zonnig. Ik was in mijn eentje met nog 40.000 mensen. De sfeer was rustig maar leuk en de muziek stond op een redelijk volume en ik stond halverwege. Het duurde voor mijn gevoel erg lang en ik werd ook moe en wat doof en verdwaasd op een gegeven moment maar toen was het pauze. De gitarist van the cult kreeg problemen met zijn gitaar en er was een valse toeter van fyc. Er werd meegezongen en gehost opcbc die waren die dag het hoogte punt. Na het laatste lied spoedde ik mij door de menigte naar de bus die onmiddellijk vertrok en viel in slaap en mijn geld was op en mijn hoofd vol muziek die ik daarna nog op een cassette bandje op de radio zette. Elk jaar opnieuw volg ik nog pinkpop op de radio en tv en nu de laptop en het blijft een vrije sfeer met goede muziek en heel leuk en een speciale dag. Pinkpop moet je een keer meegemaakt hebben en heel nederland heeft dat ondertussen geloof ik ook wel. Een mooi muziek festival dat uit muzikaal en menselijk oogpunt alles overtreft in mijn beleving als je er eenmaal bent geweest. Leuk ook dat roze poppetje. Foppop.
Bron: Nederlands.nl door Foppe Oostenbrug 28-05-2012

Playlist The Waterboys Covers Playlist The Cure
1. The Wayward Wind 1. Shake Dog Shake
2. Medicine Bow 2. Play For Today
3. Be My Enemy 3. The Kyoto Song
4. Fisherman's Blues 4. Other Voices
5. A Girl Named Johnny 5. Primary
6. Hard Rain 6. A Strange Day
7. Savage Earth Heart / Satisfaction 7. In Between Days
8. This Is The Sea / Spirit 8. The Walk
9. Purple Rain 9. A Night Like This
10. The Whole Of The Moon* 10. Push
11. All The Things She Gave Me** 11. One Hundred Years
12. License To Kill** 12. A Forest
* = Werchter 1986 13. Sinking
** - USA 1984 14. Let's Go To Bed
15. Close To Me
16. Charlotte Sometimes
17. Boys Don't Cry
18. Faith


Hieronder een aantal ingezonden foto's door Ton Verhappen, klik op de foto voor een vergroting
The Cure, klik voor vergroting The Cure, klik voor vergroting The Cure, klik voor vergroting The Cure, klik voor vergroting The Cure, klik voor vergroting The Cure, klik voor vergroting The Waterboys, klik voor vergroting The Waterboys, klik voor vergroting The Waterboys, klik voor vergroting The Waterboys, klik voor vergroting The Waterboys, klik voor vergroting Claw Boys Claw, klik voor vergroting Claw Boys Claw, klik voor vergroting Claw Boys Claw, klik voor vergroting Blue Murder, klik voor vergroting Blue Murder, klik voor vergroting Cock Robin, klik voor vergroting Cock Robin, klik voor vergroting