PINKPOP 40e EDITIE
2009 Updated 14 november 2017
Datum: 30 mei t/m 1 juni 2009
Acts: zie programma  Tijdschema

Locatie: Megaland Landgraaf

Entree: 3 dagen met camping kost dit jaar € 140,00. losse dagkaart kost € 75,00 (v.v. prijzen excl. servicekosten, de voorverkoop start zaterdag 7 maart 2009 om 10.00 uur.)
Bestel je kaartjes via internet in Nederland, België en Duitsland of indien mogelijk via Beep je mobiele entreekaartje
Natuurlijk wel ff goed checken dat je originele kaarten koopt. Buro Pinkpop steunt de strijd tegen het doorverkopen van kaarten tegen woekerprijzen via de actie: weet waar je koopt.


Weer: droog en warm
Toeschouwers: 64.000

Presentatie: Giel Beelen en Eric Corton

BELANGRIJKE OPROEP!!!
Heb jij als pinkpopbezoeker mooie foto's gemaakt van de bands en artiesten,
en wil jij dat deze vereeuwigd worden op deze website verzoek ik je om op te nemen
BELANGRIJKE OPROEP!!!


Recencies zaterdag  Recencies zondag  Recencies maandag  Statistieken  Krantenartikelen  Sfeerfoto's  Pinkpop DVD's  Veel online videoclips  Meer online videoclips

Pinkpop op herhaling bij Rockpalast op WDR fernsehen
Op 16 juli is er een uitzending is over pinkpop op arte.tv, de herhaling is 2 en 3 augustus op Rockpalast te ontvangen via WDR fernsehen

Rowwen Hèze op Pinkpop 2009
De provincie Limburg geeft het optreden van Rowwen Hèze cadeau aan de organisatie ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van Pinkpop.
Lees de volledige disclaimer van de provincie over deze geschonken video-opname.

Krezip vervangt Depeche Mode op Pinkpop
LANDGRAAF (ANP) - Krezip vervangt zondag de Britse band Depeche Mode tijdens de 40e editie van Pinkpop in Landgraaf. Dat maakte de organisatie van het festival in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend op haar website. Nadat Depeche Mode donderdag afzegde, in verband met de ziekte van zanger Dave Gahan, heeft de organisatie geprobeerd om een andere buitenlandse band tot een optreden te verleiden. Dit bleek op korte termijn niet meer haalbaar, waarna Krezip wel bereid werd gevonden. Maar ook dat was een hele klus, doordat enkele bandleden met vakantie in het buitenland waren.

Krezip houdt eind juni definitief op te bestaan, maar onder meer door een actie van 3FM-dj Claudia de Breij wist de organisatie van Pinkpop de band te strikken. Krezip brak in 2000 door in Nederland met een optreden op het festival in het Limburgse Landgraaf. Het optreden van Krezip op het hoofdpodium van Pinkpop begint zondag om 19.15 uur. Placebo schuift daardoor op en zal nu om 21.15 uur de tweede festivaldag afsluiten. Bron: Trouw 30 mei 2009

40ste Pinkpop live op 3FM
Tijdens de 40ste editie van Pinkpop zendt 3FM uit vanaf het festivalterrein in Landgraaf. 3FM doet van zaterdag 30 mei tot en met maandag 1 juni live verslag van Pinkpop 2009, waar dit jaar artiesten als Bruce Springsteen, The Killers, Keane, Maria Mena en Snow Patrol op het podium staan. En in de mobiele 3FM studio op Pinkpop geven onder andere The Noisettes, Novastar en Milow speciale optredens voor de luisteraars van 3FM.

Op zaterdag 30 mei zendt 3FM van 18.00 tot 22.00 uur uit vanaf Pinkpop. Op zondag 31 mei is het festival van 15.00 uur tot 01.00 uur op 3FM te volgen. Maandag 1 juni is 3FM er de hele dag bij van 10.00 tot 23.00 uur. Daarna komt de Pinkpop After Party tot 01.00 uur vanuit de studio in Hilversum.

Extra dagkaarten voor Pinkpop-zaterdag

LANDGRAAF - Wie eerder naast de zaterdagkaarten voor Pinkpop greep, krijgt nu een nieuwe kans. De organisatie liet donderdag weten extra dagkaarten voor de eerste dag van het muziekfestival in Landgraaf in de verkoop te doen. De organisatie hoopt op deze manier de illegale kaartverkoop en de zwarthandel tegen te gaan. De Pinkpop-zaterdag, met optredens van onder anderen Bruce Springsteen en The Killers, was al een tijdlang uitverkocht. Voor de zondag en de maandag zijn nog dagkaarten te koop en er zijn ook nog weekendkaarten inclusief kamperen beschikbaar. De verkoop van de nieuwe kaarten is al begonnen

Beeld en Geluid omarmt 40 jaar Pinkpop
40 Jaar Pinkpop archiefmateriaal op TV, Radio, Internet, CD én Festivalweide
Hilversum - Pinkpop leeft als nooit tevoren, het beroemdste popfestival van Nederland beleeft dit jaar haar 40ste editie. Beeld en Geluid, 3FM en NPS/VARA/VPRO hebben gekozen voor een integrale aanpak van het jubileum '40 jaar Pinkpop'. Centraal staat de volledige digitale ontsluiting en documentatie van zowel Pinkpop live concertregistraties als Pinkpop beeldmateriaal uit de archieven van Beeld en Geluid.

Radio, televisie en internet
Voorafgaand aan het festivalweekend zelf, worden op radio en televisie diverse programma's uitgezonden waarin de rijke Pinkpophistorie, uit de archieven van Beeld en Geluid, voorbij komt. 3FM trapt op 21 mei af: luisteraars kunnen dan 'on request' Pinkpop concertregistraties van de afgelopen 39 edities beluisteren. De NPS volgt op 25 mei met een feestelijk televisieprogramma, waarin de zoektocht naar hét Pinkpopmoment centraal staat. Parallel aan TV en radio is vanaf 12 mei op 3FM.nl een stemmodule actief met de Top 100 Pinkpop beeldfragmenten. De Top 10 van deze meest legendarische fragmenten wordt tijdens Pinkpop, op 1 juni, uitgezonden op Nederland 2, 3FM en via de schermen op het Pinkpop-terrein.Beeld en Geluid widget
Vanaf maandag 25 mei is de Beeld en Geluid widget een week lang gevuld met unieke beelden uit 39 jaar Pinkpop lief en leed. Er is dan iedere dag een Pinkpopfragment van ongeveer één minuut met beschrijving te zien.

40 jaar Pinkpop op CD
de CD 40 Jaar Pinkpop de CD 40 Jaar Pinkpop Live NL Uit de crossmediale samenwerking tussen Beeld en Geluid, 3FM en NPS/VARA/VPRO rond '40 jaar Pinkpop' is ook de dubbel-CD 40 jaar Pinkpop LIVE NL voortgekomen, een compilatie van live Pinkpopregistraties van Nederlandse artiesten door de jaren heen. In chronologische volgorde passeren 'oude namen' als Alquin en Massada uit de jaren zeventig, tot en met recente opnamen van Krezip, Racoon en Within Temptation de revue.

Het bijzondere van dit album is de belangrijke én hoorbare rol van het Pinkpoppubliek dat zijn Nederlandse bands altijd trakteert op een warm applaus en blijk van erkenning. In het CD booklet staan opmerkingen, kanttekeningen en herinneringen van Jan Smeets zelf, die het geheel tot een waar historisch document maken.

Naast deze release brengt Universal Music gelijktijdig de dubbel-CD 40 jaar Pinkpop, samengesteld door 'Mr. Pinkpop' Jan Smeets. Het is een indrukwekkende verzameling geworden uit het overstelpende oeuvre van grote, internationale bands die door de jaren heen op zijn festival stonden, zoals Red Hot Chili Peppers, Radiohead, The Prodigy, Snowpatrol, Simple Minds, Nickelback, Fun Lovin' Criminals en vele anderen.
Release datum van beide CD's is 15 mei.
De digitalisering van het Pinkpop materiaal is mogelijk gemaakt door Beelden voor de Toekomst.
Bron: Persbericht Beeld en Geluid 12 mei 2009

40 jaar Pinkpop: interview Jan Smeets
Van 30 mei tot en met 1 juni vindt in Landgraaf de 40e editie van Pinkpop plaats. De toppers: Depeche Mode en Bruce Springsteen & E Street Band. Op het hoofdkwartier in Geleen sprak Muziek.nl met oprichter en jubilerend festivaldirecteur Jan Smeets. Over hoogte- en dieptepunten, drugs en dure acts, motherfuckers & assholes.

Tevreden met de line-up dit jaar?
“We kijken altijd naar het laatste festival. 2008 was een recordeditie, met 94 duizend unieke bezoekers. In alle opzichten een absoluut succes. Hoe ga je dat overtreffen? Een kwestie van aanbod en natuurlijk budget, dat nog steeds kleiner is dan Rock Werchter. Vorig jaar domineerde de rock, met Metallica, Foo Fighters, Queens of The Stone Age en Rage Against The Machine. Dat is even slikken, want die zullen dit jaar niet komen. Zeker tienduizend rockgerichte mensen zullen dit jaar niet komen. Maar Bruce [Springsteen] compenseert dat ruimschoots.”

Bruce Springsteen, de kers op de verjaardagsstaart van 40 jaar Pinkpop….
“Absoluut! Veertig jaar Pinkpop in vijftig jaar popmuziek. We zochten naar iconen die hun stempel op de popmuziek hebben gedrukt. Bob Dylan of Neil Young bijvoorbeeld of Tom Petty, die op één van de eerste Pinkpop-edities stond. Het was allemaal onmogelijk. Bruce werd niet eens genoemd. Hij staat in het rijtje 'totaal onmogelijk'. Doet nóóit festivals. Is van het kaliber Prince, Paul McCartney, U2, AC/DC. Spelen alleen voor eigen publiek. Die vráág je dan ook niet, dat is een ongeschreven wet. Depeche Mode is een uitzondering. Nu stond er al een tournee van Bruce gepland en een optreden in het Gelredome. Maar belangrijker: het gerucht ging dat hij op het Glastonbury Festival zou optreden. Leon Ramakers [oud-Mojo-topman], godfather van het popconcert in Nederland, kwam met het idee en die is er op mijn verzoek mee aan de slag gegaan. Die belde met de manager: 'What about Pinkpop?' 'We never do festivals', was het resolute antwoord. Uiteindelijk hebben ze toch toegezegd. In één woord: ge-wel-dig!”

Pinkpop hoopt dit jaar op bijna honderdduizend bezoekers; heel wat anders dan de twintigduizend mensen op de editie van 2005
“Dat was echt een rampeditie ja, en dat trek ik me mezelf nog het meeste aan. Er was geen goed programma te krijgen. Pinksteren viel extreem vroeg, er zat een veel te groot gat tussen Pinkpop en Rock Am Ring. We kregen geen acts, maar Pinkpop verplaatsen? No way! Stond ik daar in Paradiso met slechts 21 namen. 'Waar is de rest?', vroegen de media zich af. 'Ja ja mensen, daar wordt hard aan gewerkt.' Toen begon iemand op een site over Maxi Priest; 'waarom staat die kutband er al weer?' Bleek al de vijfde keer. Media namen dat over en er ontstond een sfeer van Pinkpopje pesten. Ik heb overwogen om te stoppen toen, ja eerlijk. Na 2005 hebben we een groter programmabudget beschikbaar gesteld. Inmiddels zitten we boven de vier miljoen euro. Ach, achteraf zijn we slechts twee keer onderuit gegaan; in 1985 en 2005. Dat is niet veel in veertig jaar tijd. [lachend] Feyenoord heeft vaker verloren.”

De muzikale hoogtepunten in 40 jaar Pinkpop?
“Ach, zoveel. Zoveel… The Police in 1979, legendarisch! Sinéad O'Connor, 1988. Als je haar zag staan, alleen met haar gitaar. Een heel veld stond ademloos toe te kijken tijdens Troy. Kippenvel man, niet normaal. Het eerste optreden van Alanis Morissette in 1996. Die power! De derde keer wist ze geen deuk meer in een pakje boter te slaan. De verrassing van het eerste moment bleek ook bij anderen vaak het sterkst. Counting Crows, Rage Against The Machine, Urban Dance Squad, noem maar op. De laatste twee waren verantwoordelijk voor twee van de drie officiële aardbevingen die we op Pinkpop veroorzaakte. Een kracht van 1,2 op de schaal van Richter, geweldig toch?”

De dieptepunten?
“Kijk, het is echt lullig als een band niet op tijd wil stoppen. Zeker als die lui ook nog 's veel te diep met hun neus in de suikerpot hebben gezeten. The Cult was afsluiter op maandag en wilde niet van het podium gaan. Stoned as can be stonden ze op het podium. Ik ben woest geworden, smeet met de microfoon. 'En nu stoppen! Pinkpop is op maandag en niet op dinsdag!' Onze vergunning kwamen ernstig in gevaar. Het was zeker kwart over twaalf toen ze uiteindelijk stopte. Thelonius Monster, nog zo iets. Die zanger klimt gewoon op het dak. Had Herman Brood avant-la-lettre kunnen zijn! Jezus, ik moet er niet aan denken dat hij naar beneden gevallen zou zijn. Ook erg, The Specials, Pinkpop 1980. Die lui zaten gewoon het publiek op te naaien. 'You motherfuckers, fuck the barriers'. Als je praat over assholes…. zij dus. Nooit meer op Pinkpop. Ja, en natuurlijk de laveloze Shane MacGowan, 1995. Ook dat blijft bij.”

Kun je van zo'n voorval met MacGowan toch niet stiekem een beetje genieten? Dergelijke randverschijnselen horen toch ook bij de rock 'n roll? En levert mooi weer publiciteit op…
“Ja, negatieve publiciteit. Daar kan ik dus niet van genieten, nee, ik baal daar enorm van. Ik wil dat de goegemeente positief blijft over popmuziek, dat is mijn missie. Het zal wel mijn zwanenzang worden, maar ik zet me al tientallen jaren in voor de emancipatie van popmuziek. Er wordt miljoenen van ons geld gestoken in zogenaamd keurige klassieke muziek. Maar weet je waar ze het in de opera over hebben? Over bigamie bijvoorbeeld, dat is toch ook één grote hoererij! De mensen die daar van houden gaan wel zeuren over de zogenaamd schadelijke of onfatsoenlijke tekst van een popliedje. Of over drugsgebruik. Nou, ik durf keihard te stellen dat er bijna geen drugs worden gebruikt op Pinkpop. En gerookt wordt er ook niet meer dan normaal. We hebben een zero tolerance-beleid. Is ons opgelegd, maar ik sta helemaal achter die principes. Ik ben zelf nog nooit dronken geweest, heb geen drugs gebruikt, rook niet. Van mij mogen ze zo een algeheel rookverbod instellen zodat er ook op Pinkpop niet meer gerookt mag worden.”

Grootste blunder?
“Sugababes was niet handig. Was een beetje geïnspireerd op Glastonbury. Een raar maar uniek festival, dat soms de meest gekke dingen deed, zoals Kylie Minogue neerzetten. Dat durfde ik niet, maar The Sugababes wilde ik wel proberen. Het werd een drama. Vooral artistiek gezien dan.”

Duurste act ooit?
“Het is een ongeschreven regel dat je de gages van bands niet openbaar maakt. Dat heeft ook te maken met het buitenland, waar artiesten vaak meer krijgen, bijvoorbeeld in Duitsland en Engeland. Maar goed, Metallica was de duurste act ooit. Dan Bruce Springsteen, dan Red Hot Chilli Peppers. En Depeche Mode, die zijn ook vreselijk duur man! We hebben speciaal voor hun enorme lichtinstallatie het gigantische en peperdure podium van Metallica gehandhaafd. Terwijl zelfs Bruce en zijn band prima op het oude podium hadden gepast. The Stranglers was in 1985 trouwens de eerste band die duurder dan honderdduizend gulden was. Ze wilden het geld per se contant cashen. Na drie kwartier spelen zaten ze met hun koffers vol geld weer in het vliegtuig terug. Daar heb ik wel een zuur gevoel aan over gehouden.”

In hoeverre laat je het lot van Pinkpop over aan Mojo? Bemoeit Jan Smeets zich ook nog persoonlijk met het programma?
“Zeker wel, Pinkpop is niet van Mojo, ze programmeren en boeken. Ook ik volg de bladen, zoals NME bijvoorbeeld, ik luister Radio 3FM, Kink FM en Studio Brussel. Hoor ik een mooi liedje; wie is het? Even onthouden. Zie ik later in de NME een advertentie van die band, met overal 'sold out' achter. Dan bel ik Rob Trommelen, voorzitter dan de programmacommissie bij Mojo Concerts; jongen, hebben we dat bandje? Ik ga ook veel naar concerten. Tijdens Noorderslag bijvoorbeeld loop ik een tigtal zaaltjes af. Vorig jaar trof ik daar in Huize Maas The Tings Tings. Ik liep daar ook Steve Strange tegen het lijf, manager van Coldplay en Snow Patrol en dus ook van The Tings Tings, zo blijkt. We kennen elkaar goed. Leuk bandje vond ik, The Tings Tings, dus heb ik ook nog even met de zangeres staan praten. Ik liet haar een foto van een vol Pinkpopterrein zien. Ik zei: 'Maybe you're on Pinkpop once in your life.' [lachend] Het duurde voor haar niet langer dan een jaar. Coldplay gaat naar Werchter dit jaar. 'Kunnen wij niet betalen', zei ik tegen Steve Strange. 'Okay, maar dan krijg jij wel Snow Patrol van mij', zei hij. Die persoonlijke contacten zijn goud waard.”

Als Jan Smeets het voor het zeggen had, wat kregen we dan te zien op Pinkpop?
“Haha, ik vrees dat ik dan heel exhibitionistisch ga worden. En nostalgisch. The Everly Brothers, dertig minuten op Pinkpop, lijkt me geweldig! When Will I Be Loved staat roestvast op nummer één in mijn persoonlijke top tien. Gevolgd door Working Class Hero van Lennon en Man in the Long Black Coat van Dylan trouwens. Of, nu komt het, Dolly Parton. 'Vanwege haar dikke tieten zeker', roept iedereen dan meteen. Nee dus, vanwege haar muziek. Lijkt me geweldig als vijftigduizend mensen Jolene staan mee te zingen. Ik heb ook een zwak voor reggae. Ziggy Marley zou ik nog wel willen hebben. Ik heb ooit Bob nog gedaan in de ijshal hier in Geleen. Maar wie zit hier nog op te wachten? [Lachend] Soms wel jammer dat ik daar bij stil moet staan.”
Bron: Muziek.nl door Dieter van den Bergh / Video: Man bijt hond via Youtube

Een PinkpopQuiz!
40 Jaar Pinkpop, dat moet gevierd worden en dat doen we dan ook. Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad bieden je, in nauwe samenwerking met de organisatie van Pinkpop de kans om Mr. Pinkpop himself te ontmoeten en niet alleen dat: als je de gelukkige winnaar bent, kom je ook samen met Rowwen Hèze op het podium te staan!
Klik hier om mee te doen

Roze Pinkpophoedje in de voorverkoop
UTRECHT - Het bekende roze Pinkpophoedje gaat dit jaar voor het eerst in de voorverkoop. Het model vissershoedje kleurt al jaren het festivalterrein in Landgraaf roze. Het hoofddeksel is vanaf dinsdag via de website van Pinkpop te koop, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Amnesty International verkoopt de roze hoedjes. Dit jaar gaat de opbrengst van de 15.000 stuks naar de campagne 'Stop geweld tegen vrouwen'. Vanaf nu kun je al via de webshop van Amnesty International het befaamde Roze Pinkpoppetje kopen. Het petje wordt al jaren door Amnesty International tijdens Pinkpop verkocht en is ieder jaar een groot succes. Dit jaar is het dus ook al voorafgaand aan Pinkpop te bestellen.

De opbrengst van de verkoop gaat naar de campagne "STOP GEWELD TEGEN VROUWEN". Voor deze campagne zal ook actie worden gevoerd tijdens Pinkpop.
Wetenswaardigheid: Het officiele Pinkpop-hoedje wordt verkocht sinds 2000 en is bedacht door Norbert Mirani, destijds marketeer bij tijdschrift Nieuwe Revu. In de Pinkpop-editie zat de festivalgids. De bedoeling van het hoedje was een extra impuls geven aan de festivalvreugde en saamhorigheid, gelukt! Nieuwe Revu is niet meer betrokken bij Pinkpop. De opbrengst komt ten goede aan Amnesty International.
De 3 partners uit het 1e jaar (Nieuwe Revu, Postbank & Amnesty international) hebben heel bewust besloten om de logo's bovenop het hoedje te plaatsen,
bezoekers willen namelijk wel een symphatiek Pinkpophoedje dat de saamhorigheid en feestvreugde vergroot maar men wil niet als reclamezuil rondlopen.
Bron: tekst en foto door Norbert Mirani

. De 3 partners uit het 1e jaar (Nieuwe Revu, Postbank & Amnesty International) hebben heel bewust besloten om de logo's bovenop het hoedje te plaatsen, bezoekers willen namelijk wel een symphatiek Pinkpophoedje dat de saamhorigheid en feestvreugde vergroot maar men wil niet als reclamezuil rondlopen. De opbrengst komt ten goede aan Amnesty International.

Rowwen Hèze op Pinkpop 2009
De provincie Limburg geeft het optreden van Rowwen Hèze cadeau aan de organisatie ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van Pinkpop.
Met de toevoeging van deze drie laatste namen is het 40 jarige programma van Pinkpop 2009 compleet. Op een jubilerend Limburgs festival mag een Limburgse act van naam natuurlijk niet ontbreken op het programma. Rowwen Hèze trakteer het publiek op zondag 31 mei. Verder is Britse band Noisettes onder leiding van in het oog springende zangeres Shingai Shoniwa de opener in de tent op zaterdag 30 mei. De Zweedse groep Mando Diao completeerd de line-up op Pinkstermaandag 1 juni.

Weer 5 nieuwe namen bekend
De organisatie van Pinkpop heeft weer 5 namen naar buiten gebracht. The Gaslight Anthem, The Rifles, You Me At Six, Dr.Lektroluv en Hollywood Undead zorgen er voor dat er nog slecht drie lege plaatsen resten op de affiche van Pinkpop. De organisatie geeft gelijk ook een ticketalarm af; de laatste 10.000 weekendkaarten zijn inmiddels in de verkoop en er zijn inmiddels ruim 70.000 tickets verkocht en pinkpop 2009 is dus hard op weg om uitverkocht te raken
Op 1 mei verschijnt het Pinkpop Magazine als bijlage van het meinummer van LiveXS.
Bron: LiveXS

De Pinkpopzaterdag in half uur zo goed als uitverkocht
Vanaf deze zaterdagochtend 10 uur was het mogelijk om kaarten te bestellen voor Pinkpop 2009. Zoals aangekondigd zou de run op kaartjes hoog zijn mede door het optreden van Bruce Springsteen op zaterdag. Deze verwachting is zeker ook uitgekomen: Na een half uur stond de beschikbaarheidsaanduiding voor de zaterdagtickets op Ticketservice al op rood, wat betekent dat er nog mondjesmaat tickets beschikbaar zijn.

Vier decennia Pinkpop in Limburgs Museum
Venlo - Ter ere van het 40-jarige bestaan van Pinkpop is er in het Limburgs Museum in Venlo een expositie ingericht over het muziekfestival. In een intieme tentoonstelling, die te zien is van 24 april tot en met 6 september aanstaande, opent Jan Smeets de Pinkpopschatkamer en maakt de bezoeker deelgenoot van zijn mooiste herinneringen en memorabilia.

Posters, stickers, polsbandjes, crew T-shirts, de fameuze zonnehoedjes, backstagepassen en ander relikwieën van het festival worden geëxposeerd. Ook zullen er veel foto's te zien zijn van de diverse vaste fotografen die door de jaren heen op het festival hebben gefotografeerd.

Het 40-jarig jubileum is voor Pinkpopbaas Jan Smeets en het Limburgs Museum in Venlo redden om terug te kijken op vier decennia Pinkpop. Vanaf dag één is Jan Smeets de onvermoeibare motor van de organisatie. De veertigste editie is dus ook een persoonlijk jubileum voor 's werelds langstzittende festivaldirecteur.
Bron: Limburgs Museum

Programma Pinkpop bekend gemaakt
Het is de grote dag voor Jan Smeets, hij mag zijn jaarlijkse persconferentie weer houden aangaande de programmering van Pinkpop. Hoewel op voorhand al de helft van het affiche op straat ligt, weet Mr Pinkpop toch weer exclusieve namen op de persconferentie te onthullen. De Staat en Anouk bijvoorbeeld. Andere Nederlandse acts die al eerder bekend waren gemaakt zijn Kyteman en De Jeugd van Tegenwoordig.

Anouk stond enkele jaren terug ook al op het affiche. Maar ze kon het met Smeets niet eens worden over de plek in de programmering en sloeg de uitnodiging zodoende af. Daar zijn dit keer vast goede afspraken over gemaakt.

Andere namen die vandaag bekend zijn gemaakt: Snow Patrol, Katy Perry, Ting Tings Keane, James Morrison en Amy MacDonald. Laatstgenoemde stond afgelopen jaar ook al op het festival maar moest door een te volle agenda min of meer verstek laten gaan; er was slechts tijd voor een half optreden in de tent. Dit jaar staat ze ongetwijfeld op een groter podium. Op acht bands na is het programma compleet voor Pinkpop, dat dit jaar voor de veertigste keer wordt gehouden.

Op zaterdag zullen de volgende bands optreden: Bruce Springsteen & The E-Street Band, The Killers, Chris Cornell, Elbow, Me First and the Gimme Gimmes, Kings of the Day, Just Jack. Op zondag komen: Depeche Mode, Placebo, Madness, Volbeat, Milow, Keane, James Morrison, Maria Mena, De Staat, Pendulum, White Lies, Kyteman's Hiphop Orkest. En de maandag wordt gevuld met: Snow Patrol, Anouk, Franz Ferdinand, Amy MacDonald, Novastar, The Kooks, De Jeugd van Tegenwoordig, Shinedown, The Ting Tings, Katy Perry, Billy Talent, The Script, The All-American Rejects.
De bands werden bekend gemaakt via een live persconferentie die te volgen was via de website van Pinkpop. De persconferentie vond plaats in Paradiso in Amsterdam. Organisator Jan Smeets is erg tevreden met deze line-up.

Kings of the Day opent Pinkpop 20009
Zondagavond 1 maart vond in de Nieuwe Nor te Heerlen de finale plaats van Nu Of Nooit, de bandwedstrijd voor Limburgse acts. De winnaar mag traditiegetrouw Pinkpop openen. Kings of the Day maakte vanavond de meeste indruk en gaat er met de titel vandoor. Hiermee is de openingsact van Pinkpop 2009 komen vast te staan. De winnaar van Nu of Nooit zal woensdag 4 maart ook spelen tijdens de Pinkpop Perspresentatie op woensdag 4 maart in Paradiso Amsterdam.

Bron: Nu of Nooit

Fabchannel zendt perspresentatie uit
Fabchannel zal volgende week woensdag 4 maart de perspresentatie van Pinkpop vanaf 11:45 uur wereldwijd live uitzenden. Het is hiermee meteen de eerste keer dat de bekendmaking van het programma van Pinkpop rechtstreeks vanuit Paradiso, Amsterdam in beeld wordt gebracht en is te volgen.

Pinkpop-partner 3FM zal de presentatie van het affiche van de 40e editie van Pinkpop als gebruikelijk ook weer live op de radio uitzenden. Voor Fabchannel.com omvat de online-uitzending ook nog een andere noviteit. "Voor het eerst zullen we de beelden werkelijk zo snel als mogelijk, al een kwartier na uitzending, meteen on-demand beschikbaar maken", zo liet Fabchannel-woordvoerder Patrick Brand woensdagochtend in een eerste reactie aan LiveXS weten.
LiveXS gaf als mediapartner van Pinkpop 2009 de afgelopen weken de kans om een plaats op de gastenlijst te verdienen voor de perspresentatie. De actie is inmiddels gesloten; winnaars worden vandaag per email op de hoogte gebracht.
Bron: LiveXS

Kaart verkoop Pinkpop 2009
De officiële kaartverkoop voor Pinkpop 2009 start op zaterdag 7 maart 2009 om 10.00 uur via de bekende voorverkoopadressen.
Koop Alleen kaarten bij de officiële voorverkoopadressen! Hiemee voorkom je
a) dat je veel te veel betaald EN
b) wellicht valse kaarten koopt die geen toegang geven tot het festival.

Informatie over de prijzen en de officiële voorverkoopadressen worden zo snel mogelijk bekend gemaakt via Pinkpop.nl

Kaarten die nu al worden aangeboden door de diverse tickets websites zijn wellicht vals want de enige echte kaarten zijn pas zaterdag 7 maart beschikbaar en je betaalt tot twee keer de prijs dan voor de officiële kaarten van Pinkpop. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en wacht tot 7 maart met het kopen van de kaarten en koop je kaarten alleen via de officiële adressen die je kan terug vinden op Pinkpop.nl.

Valse kaarten
Doordat alle kaarten bij de ingang van het concert worden gecontroleerd, is het onmogelijk om met een valse kaart toegang tot Pinkpop te krijgen. Bezitters van valse kaarten wordt de toegang altijd ontzegd. Mocht je een valse toegangskaart hebben gekocht, dan adviseert de organisatie om bij de politie aangifte te doen en het geld terug te eisen van de verkoper. Uit veiligheidsoverwegingen kan en wil de organisatie de kenmerken van valse kaarten niet bekend maken. Alleen door je kaart te kopen bij een van de officiële voorverkooppunten weet je absoluut zeker dat deze echt is.

Zwarthandel
Er zijn diverse ticketshops in Nederland die niet zijn aangesloten bij de officiële voorverkoopadressen waar kaarten voor Pinkpop worden verkocht. Deze zogenaamde ticket webshops kopen kaarten bij de officiële voorverkoopadressen en verkopen deze tegen een veelvoud van de officiële, op de kaart vermelde prijs. Veel bezoekers ontdekken pas na de aanschaf van een concertkaart dat ze teveel betaald hebben omdat bij levering blijkt dat de prijs op het kaartje een stuk lager ligt dan het daadwerkelijk betaalde bedrag.
Ook komt het voor dat dergelijke niet officiële ticketshops (zoals tickets4u.nl, ticketforsale.nl, budgetticket.nl, onlineticketshop.nl, ticketunlimited.nl, 4alltickets.nl, worldticketshop.nl, pepetickets.nl) de mogelijkheid bieden om al eerder dan de start van de officiële kaartverkoop kaarten te kopen. Dat is echter misleidend want voor de start van de officiële voorverkoop zijn er geen fysieke concertkaarten te verkrijgen.
Nadelen van deze wijze van kaartverkoop door dergelijke bedrijven is dat bezoekers veel teveel geld betalen terwijl het vaak voorkomt dat bij de officiële voorverkoopadressen nog voldoende kaarten beschikbaar zijn. Daarnaast heeft de consument geen garantie of de concertkaarten echt zijn.

Ons dringend advies is dus ook: "koop dus alleen via de officiële voorverkoopadressen!"


Madness op Pinkpop?
Op verschillende fora op internet verschijnen mogelijke nieuwe tourdata voor de band Madness. De band brengt dit jaar het nieuwe album Norton Folgate uit en zou ter promotie daarvan weleens op het Pinkpop festival kunnen staan, zo staat ondermeer te lezen op de website madness-central.com. De band heeft vooralsnog niets officieels bevestigd, maar als we de geruchten mogen geloven staat Madness dus op 31 mei op de tweede dag van Pinkpop.
Madness stond in 1981 ook al op pinkpop, klik hier om dit legendarische concert terug te luisteren

Nieuw namen voor Pinkpop en Lowlands
Het begint erop te lijken dat de meeste namen de Pinkpop Persconferentie niet zullen halen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn veel acts reeds uitgelekt en in hetzelfde tempo gaat dit de komende weken waarschijnlijk door. Gisteravond stond Milow in een uitverkochte Paradiso en spraken wij met een PR-persoon van een grote platenfirma. De persoon wist onder meer te melden dat Franz Ferdinand op Pinkpop 2009 zal staan. De Britse post-punkband werd eerder al bevestigd voor een festival in Duitsland en Spanje en een bezoekje aan Landgraaf is hierdoor inderdaad erg aannemelijk.

Dezelfde persoon laat weten dat Lowlands bezig is met het vastleggen van Arctic Monkeys. De band stond eerder op Lowlands in 2006 en staat rond de nieuwe datum tevens op Highfield Festival 2009, in Duitsland.

Voor de officiële lading met Pinkpop-namen is het wachten op woensdag 4 maart, dan zal Jan Smeets ons doen verlossen van de spanning. Festivalinfo is uiteraard hierbij aanwezig en zal live verslag doen van de middag.
Bron: Festivalinfo 24-01-2009

The Boss op Pinkpop
Smeets: 'De biggest ever", een cadeautje voor de bezoekers van Pinkpop. Zo noemt Jan Smeets de komst van Bruce Springsteen en de E-Street Band naar het oudste onafgebroken muziekfestival van Europa. De Amerikaanse rocklegende is de hoofdact van de veertigste editie.

Hij kan weer rustig slapen. Jan Smeets heeft zijn grote vis binnengehaald. Na weken koortsachtig onderhandelen kwam gisteren een verlossend antwoord van het management van The Boss uit de Verenigde Staten. Bruce Springsteen start zijn Europese tournee in Landgraaf zaterdag 30 mei, de eerste dag van Pinkpop.

Afgelopen zondag speelde Bruce Springsteen in Washington nog tijdens het muzikaal feestje van de nieuwe president Barack Obama. Pinkpopbaas Jan Smeets zag de beelden op televisie, maar had nog geen groen licht gekregen. Gisteren, tijdens de inauguratie van Obama, kwam dan toch de bevestiging uit Amerika. Voor Smeets een dubbel feest. "We zijn al weken in onderhandeling. Eindelijk is het gelukt. Bruce is voor Pinkpop de biggest ever. Ik ben hartstikke blij."

Enkele weken worden op internet veelvuldig namen genoemd van bands die naar Pinkpop zouden komen. Bruce Springsteen was daar niet bij. Smeets slaagde er in de naam van de rocklegende zorgvuldig geheim te houden. "We zaten wel verlegen om een cadeautje voor de jubileumeditie van Pinkpop. De namen van Paul McCartney, Neil Young en Bob Dylan kwamen regelmatig voorbij. Ook Coldplay en AC/DC. Het zijn echter geen festivalacts. Bruce Springsteen normaal ook niet. Hij maakt echter een uitzondering door naar Pinkpop te komen."

Springsteen is ook makkelijker in te plannen bij een festival dan een band of artiest die een grote show bij zich heeft. De concerten van de rockzanger zijn doorgaans vrij sober van opzet. Buiten de lichtshow draait bij Springsteen alles om de muziek zelf.
Het concert in Landgraaf is het enige optreden van de 59-jarige artiest met zijn beroemde E-Street Band in de Benelux. Springsteen speelt de rest van zijn tournee nagenoeg alleen maar in grote stadions. Hij wordt naar Landgraaf gehaald dankzij de contacten en invloed van Leon Ramakers, oud-directeur van Mojo Concerts. Ramakers is nog steeds als chairman en adviseur aan de evenementenorganisatie uit Delft verbonden. "Leon belde me op een gegeven moment op. Hij zei 'Jan, ik heb je geschenk'. Dat was voor mij werkelijk prachtig nieuws. Van een artiest van het kaliber Springsteen kun je alleen maar dromen", glimlacht Jan Smeets.

Voor festivaldirecteur Smeets is Springsteen de grootste artiest die in veertig jaar naar Pinkpop is gehaald. U2 stond weliswaar ook op het affiche in de jaren tachtig, maar dat was voordat de Ierse de band de absolute sterstatus bereikte. "Metallica is natuurlijk ook erg groot, maar spreekt toch minder mensen aan dan Bruce Springsteen. Hij is geliefd bij een veel breder publiek."

Smeets verwacht dan ook dat de komst van de Amerikaan ook aanslaat bij het merendeel van de jonge Pinkpop-bezoekers. "Dat mag geen enkel probleem zijn. Hij heeft in alle leeftijdscategorieën zeer trouwe fans."
Smeets had Springsteen liever als afsluiter van Pinkpop gezien op 1 juni, maar die datum paste niet in het tourschema van de The Boss. Daarom speelt hij zaterdag 30 mei in Landgraaf. Net als vorig jaar bij Metallica zal Springsteen met zijn band ook een avondvullend concert verzorgen van bijna drie uur.

Met Bruce Springsteen op zaterdag en Depeche Mode op zondag 31 mei, heeft Smeets inmiddels twee van de drie hoofdacts voor de jubileumeditie van Pinkpop contractueel vastgelegd. Alleen de afsluiter van maandagavond 1 juni is nog niet naar buiten gebracht.
Hij maakt op korte termijn nieuwe namen voor het festival bekend. "Het wordt een mooi affiche. De bands en artiesten die er nog bij komen, moeten ervoor zorgen dat we ook dit jaar weer uitverkopen.
Bron: De Limburger 21-01-2009 door door Peter van de Berg

Tevens doen er nog een aantal geruchten de ronde dat The Kooks bevestigd zijn terwijl Giel Beelen Jan Smeets aan de telefoon had, The Voicst en Faith No More met enige zekerheid, Oasis, Coldplay, Volbeat en The Killers worden genoemd, maar nogmaals dit zijn geruchten en nog geen waarheid.

Pinkpop 40 jaar!
De 40ste jubileum-editie Pinkpop 2009 zal plaatsvinden in het vertrouwde Pinksterweekend op zaterdag 30, zondag 31 mei en maandag 1 juni 2009 op evenemententerrein Megaland in Landgraaf. Meer informatie over Pinkpop 2009 wordt medio december verwacht.

Intussen zijn wel de voorbereidingen begonnen voor de jubileum-editie in 2009 en is ook de perspresentatie gepland in Paradiso Amsterdam op woensdag 4 maart 2009. De start van de voorverkoop van Pinkpop 2009 is op zaterdag 7 maart 2009.Programma 2009
Zaterdag 30 mei: 15.00 - 22.30 uur
Tentstage 3FM Stage Mainstage
15.00 - 15.45 Noisettes 15.00 - 15.45 Kings Of The Day 15.45 - 16.45 Chris Cornell
16.45 - 17.45 Just Jack 16.45 - 17.45 Me First And The Gimme Gimmes 17.45 - 19.00 The Killers
19.00 - 20.15 Dr. Lectroluv 20.15 - 22.30 Bruce Springsteen
19.00 - 20.15 Elbow

Zondag 31 mei: 13.00 - 22.30 uur
Tentstage 3FM Stage Mainstage
13.00 - 13.40 You Me At Six 13.00 - 13.40 De Staat 13.40 - 14.25 Milow
14.15 - 15.20 Kyteman's Hiphop Orkest 14.25 - 15.20 Rowwen Hèze 15.20 - 16.15 Volbeat
16.15 - 17.15 The Rifles 16.15 - 17.15 Maria Mena 17.15 - 18.15 Madness
18.15 - 19.15 White Lies 18.15 - 19.15 James Morrison 19.15 - 20.15 Krezip
20.15 - 21.15 Pendulum 20.15 - 21.15 Keane 21.15 - 22.30 Placebo

Maandag 1 juni: 12.00 - 22.30 uur
Tentstage 3FM Stage Mainstage
12.45 - 13.30 The All-American Rejects 12.24 - 13.30 Shinedown 12.00 - 12.45 The Gaslight Anthem
14.30 - 15.20 Hollywood Undead 14.30 - 15.20 Mando Diao 13.30 - 14.30 Novastar
16.20 - 17.15 The Script 16.20 - 17.15 Billy Talent 15.20 - 16.20 Amy Macdonald
18.15 - 19.00 Katy Perry 18.15 - 19.15 De Jeugd van Tegenwoordig 17.15 - 18.15 Franz Ferdinand
20.15 - 21.15 The Ting Tings 20.15 - 21.15 The Kooks 19.15 - 20.15 Anouk
21.15 - 22.30 Snow Patrol
Wijzigingen programma tot op de concertdag(en) voorbehouden

Wil jij je ervaringen en leuke belevenissen op Pinkpop 2009 kwijt, laat 't ons dan weten via